Češi hodnotí šéfy politických stran. Babiš stále vede, velké změny u ostatních

Praha - Podle lednového výzkumu předsedu hnutí ANO A. Babiše příznivě hodnotí téměř tříčtvrtinová většina české veřejnosti (72 %). Druhým nejlépe hodnoceným předsedou je lídr ČSSD B. Sobotka (63 %), jehož hodnocení se od posledního průzkumu významně zlepšilo. Téměř polovina občanů (46 %) příznivě hodnotí T. Okamuru. S mírným odstupem následuje P. Bělobrádek (41 %). Necelá třetina lidí (31 %) má příznivý názor na V. Filipa nebo K. Schwarzenberga. Předsedu ODS P. Fialu hodnotí pozitivně stále zhruba pětina obyvatel ČR (19 %).

V lednovém výzkumu STEM zjišťoval, jak veřejnost hodnotí předsedy politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR.

Nejlépe hodnoceným je předseda hnutí ANO Andrej Babiš, příznivý názor na něj mají téměř tři čtvrtiny občanů. Druhým v pořadí je předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, příznivě jej hodnotí téměř dvoutřetinová většina populace. Necelá polovina veřejnosti má příznivý názor na předsedu hnutí Úsvit Tomia Okamuru.

Dvě pětiny občanů pozitivně oceňují předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka (ovšem téměř pětina jej nezná a tedy nehodnotí). Předsedu KSČM Vojtěcha Filipa a předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga shodně příznivě hodnotí necelá třetina dotázaných (ovšem předseda TOP 09 je častěji než předseda KSČM hodnocen negativně, V. Filipa desetina lidí nezná). Nejnižší podíl zjišťujeme u předsedy ODS Petra Fialy (19 %), kterého ale třetina dotázaných vůbec nezná.

V porovnání s předchozím průzkumem v říjnu 2014 můžeme konstatovat stabilitu hodnocení A. Babiše, P. Bělobrádka, V. Filipa a K. Schwarzenberga. Významně se zlepšilo hodnocení B. Sobotky (o 7 procentních bodů). Jen mírně se snížil podíl příznivých názorů na T. Okamuru a P. Fialu (shodně o 3 procentní body).

V dlouhodobé perspektivě můžeme pozorovat téměř neměnné hodnocení předsedy KSČM V. Filipa. V hodnocení B. Sobotky nejsou zásadní propady, po určitém poklesu podílu pozitivních názorů v roce 2012 se hodnocení předsedy ČSSD postupně zlepšuje. U K. Schwarzenberga je patrné období pozitivního obrazu v českém veřejném mínění v letech 2009 až 2010, poté propad, který zastavilo období prezidentské kampaně, a v posledním roce a půl se hodnocení předsedy TOP 09 opět spíše zhoršuje.

Psali jsme: Kdo by vyhrál volby? ČSSD dýchá Babišovi za krk, výrazný sešup TOP 09  

Z kratších časových řad v případě ostatních předsedů je jednoznačně patrný výrazný nárůst popularity A. Babiše. V případě T. Okamury vidíme jasný vrchol popularity po předčasných volbách v říjnu 2013 a poté již setrvale sestupnou tendenci. Naopak podíl příznivých názorů se stále plynule zvyšuje u P. Bělobrádka. Hodnocení předsedy ODS P. Fialy je dlouhodobě stabilní.

Je zcela logické, že předsedy jednotlivých parlamentních stran nejpříznivěji hodnotí příznivci vlastní strany. Nejméně „pevné" je postavení předsedy ODS Petra Fialy u sympatizantů ODS (72 % příznivých hodnocení).

Na první pohled je patrné, že předseda hnutí ANO Andrej Babiš nevyvolává zásadní antipatie u příznivců ostatních stran. Jeho hodnocení sympatizanty ostatních stran se navíc dále mírně zlepšuje (s výjimkou stoupenců KSČM a Úsvitu).

Podobně konsenzuálně jako Andrej Babiš začíná být vnímán také předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který byl v předchozích průzkumech přijatelným politikem hlavně mezi středovými a levicovými voliči. Nyní se jeho postavení zlepšuje i mezi stoupenci pravicových stran.

"Hodnocení ostatních lídrů politických stran je již výrazněji profilované. Jasně se prokazuje názorová spřízněnost mezi obcemi příznivců ODS a TOP 09 v hodnocení Petra Fialy a Karla Schwarzenberga. Vyniká též jistá izolovanost komunistů při hodnocení Vojtěcha Filipa," uzavřeli autoří průzkumu STEM.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie. Analýza

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Bez značného úsilí se projekt neobejde

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.
Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

Více souvisejících

průzkumy politici Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

Izrael válčí na několika frontách. Írán po celém regionu vytvořil rozsáhlou síť zástupných sil

Izrael bojuje na několika frontách. Kromě Íránu, Hizballáhu a Hamásu jeho bezpečnost ohrožuje daleko více organizací, které získávají podporu Teheránu. Tyto organizace jsou rozeseté po celém Blízkém východě a íránský teokratický režim si z nich vytvořil rozsáhlou síť zástupných sil, které mu pomáhají v boji s židovským státem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy