Funguje v Česku demokracie? Čtvrtina populace volá po diktatuře, zjistil průzkum

Praha - Součástí únorového šetření CVVM bylo několik otázek, které se týkaly názorů respondentů na fungování demokracie v České republice, obecného postoje k demokracii a respektování lidských práv v ČR.

Spokojenost s tím, jak v ČR funguje demokracie, vyjádřila nadpoloviční většina respondentů (55 %), z toho 6 % se cítí „rozhodně spokojeno" a 49 % „spíše spokojeno". Kriticky zhodnotily fungování demokracie dvě pětiny dotázaných (41 %), v tom 32 % je s ním „spíše nespokojeno" a 9 % „rozhodně nespokojeno". 4 % oslovených se k položené otázce nedokázala vyjádřit a zvolila proto odpověď „nevím", uvedl soc.cas.cz.

Spokojenost s fungováním demokracie v ČR klesá s rostoucím věkem a zvyšuje se spolu s rostoucí životní úrovní. Častěji ji rovněž vyjadřují studenti, podnikatelé a živnostníci, obyvatelé Prahy, lidé, kteří se na škále politické orientace sami řadí jednoznačně napravo, a voliči, kteří by ve volbách podpořili ODS nebo ANO. Nespokojenost je naopak častější u nezaměstnaných, důchodců, lidí, kteří se sami řadí jednoznačně na levou stranu politického spektra, a potenciálních voličů KSČM, případně rozhodnutých nevoličů.

"Oproti šetření z října 2014 došlo k nárůstu podílu občanů spokojených s fungováním demokracie v naší zemi o 7 procentních bodů, a naopak poklesu nespokojených o 6 procentních bodů," stojí v tiskové zprávě CVVM.

Polovina (50 %) českých občanů věří, že demokracie je lepší než jakýkoliv jiný způsob vlády. Otevřenost možnosti autoritativního způsobu vlády deklarovala v našem výzkumu necelá čtvrtina oslovených (24 %), další přibližně pětina (21 %) se domnívá, že je lhostejné, zda v zemi je demokratický, nebo nedemokratický režim. Zbylých 5 % dotázaných se k položené otázce nedokázalo vyjádřit.

Podíl dotázaných, kteří věří, že demokracie je lepší než jakýkoliv jiný způsob vlády, v porovnání se situací před rokem vzrostl o 5 procentních bodů. Aktuální výsledek je tak nejvyšší od roku 2012 a srovnatelný s obdobím let 2007 až 2011. V porovnání s únorem 2014 současně došlo k poklesu podílu těch, jež by za určitých okolností byli ochotni akceptovat nastolení autoritativního způsobu vlády, o 6 procentních bodů a ten je tak v podstatě srovnatelný s většinou výsledků z let 2007 až 2013.

Demokracie má častěji zastánce u lidí s vysokoškolským vzděláním, občanů označujících svoji životní úroveň jako dobrou, mladých lidí ve věku od 15 do 29 let a obyvatel Prahy. Z hlediska politických preferencí považují demokracii za nejlepší způsob vlády zejména lidé, kteří se sami zařazují k pravici nebo pravému středu, především pak voliči ODS a TOP 09. Možnost autoritativní vlády naproti tomu statisticky významně častěji zmiňují muži, obyvatelé Jihomoravského kraje, lidé hlásící se k levici nebo levému středu a ti, kteří by ve volbách podpořili KSČM.

"Skupinu těch, kteří se domnívají, že je vlastně jedno, zda máme demokratický, nebo nedemokratický režim, tvořili obyvatelé Libereckého kraje, respondenti se základním vzděláním, vyučení nebo se středním vzděláním bez maturity, dotázaní deklarující špatnou životní úroveň vlastní domácnosti, důchodci, nezaměstnaní, lidé řadící se na pravo-levé škále politické orientace jednoznačně k levici a dotázaní, kteří současně uvedli, že případných voleb do PS by se rozhodně nezúčastnili," uzavřeli autoři průzkumu.

Související

Volby, ilustrační fotografie.

Babišovo ANO v novém průzkumu posílilo. Do Sněmovny by prošlo jen pět stran

Nejsilnější opoziční subjekt si v nejnovějším průzkumu preferencí opět polepšil. Hnutí ANO expremiéra Andreje Babiše by momentálně volila více než třetina lidí, konkrétně 34 procent. Samostatně by se do Poslanecké sněmovny dostalo jen pět stran či hnutí. Řádné parlamentní volby proběhnou v Česku na podzim příštího roku. 

Více souvisejících

průzkumy demokracie Vlajky

Aktuálně se děje

před 1 minutou

Keir Starmer, předseda Labouristické strany

Volby v Británii: Starmer vystřídá Sunaka, který uznal porážku. Labouristé mají přes 400 křesel

Ve Velké Británii po čtrnácti letech končí vláda konzervativců. Vítěz byl do rána určen v naprosté většině z celkových 650 obvodů, přičemž labouristé mají pohodlnou většinu o nejméně 100 křesel, uvedla televize Sky News. Současný premiér Rishi Sunak uznal porážku a pogratuloval lídrovi opozice Keiru Starmerovi, který se stane příštím předsedou britské vlády. 

před 1 hodinou

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Velká Británie

Americká média očekávají komplikace ve vztazích Británie a USA. Starmer a Trump si nemohou rozumět

Přední americká média se pustila do kritiky situace ve Velké Británii. Vztahy mezi Brity a Američany jsou pro transatlantické partnerství nesmírně důležité a současné okolnosti mohou vést k tomu, že se výrazně ochladí. Na premiérský post brzy pravděpodobně nastoupí někdejší vrchní státní zástupce Keir Starmer a pokud dojde ke zvolení Donalda Trumpa do Bílého domu, bude Brit muset udržovat diplomatické vztahy s osobou uznanou vinnou z několika zločinů. 

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Keir Starmer

Nového britského premiéra král jmenuje už v pátek, zřejmě půjde o Starmera

Lidé ve Spojeném království si volí do Dolní sněmovny 650 poslanců. Dolní komora britského parlamentu, anglicky známá po jménem House of Commons, zahrnuje politiky ze všech čtyř částí země. Jde o 543 zástupců z Anglie, 57 ze Skotska, 32 z Walesu a 18 ze Severního Irska. Aby tedy strana měla většinu, musí získat 326 křesel. 

včera

včera

včera

Kreml odmítl Erdogana. Zprostředkotavelem míru na Ukrajině nebude, prohlásil Peskov

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nemůže být prostředníkem v mírových rozhovorech mezi Ruskem a Ukrajinou, uvedl ve středu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Uvedla to agentura TASS.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy