Nejlepší recepty na domácí sirupy plné vitaminů a za pár korun

Praha - Domácí šťávy a sirupy jsou zdravé a většina z nich pomáhá léčit třeba nachlazení nebo chřipku. Jsou velkými pomocníky imunity, a když si je uděláte doma, nebudou obsahovat žádné škodliviny.

Domácí sirupy a šťávy neobsahují žádná škodlivá éčka a další chemikálie. Jsou čistě přírodní. Výborně pomáhají v tomto psím počasí, kdy je chvilku zima a chvilku teplo. Zkuste si udělat sirup z plodů, které teď na podzim hojně rostou všude kolem nás! Zaručeně tím uděláte něco pro své zdraví! A ještě ušetříte!

Šípková šťáva do vody

Šípek zvyšuje odolnost organismu vůči infekcím, působí jako skvělý životabudič při jarních únavách nebo chřipce. Plody jsou mírně močopudné, což pročišťuje organismus, používá se tedy k léčbě močového ústrojí, ledvin. Je vhodný i při bolesti v krku, průduškových potížích. Pít ho ale můžete i jen tak, jako preventivní všelék plný vitaminu C. A jak si ho udělat? Zkuste to podle nás!

Co potřebujete:• 1 kg dobře vyzrálých šípků – nesmí být přemrzlé• 2 litry vody• 1 a půl kilogramu krystalového cukru (můžete dát i jen kilo, záleží podle vaší chuti)• 1 kyselina citronová

Šípky zbavte chlupatých konců. Rozmixujte v robotu a zalijte 2 litry vody. Nechte chvíli louhovat. Směs potom nalijte do hrnce a na mírném ohni vařte asi 10 minut. Potom vodu přeceďte přes síto. Pokud se chcete zbavit všech chloupků a zrníček, přeceďte vodu ještě přes plátno nebo utěrku.

Přefiltrovanou vodu zahřejte na 70 stupňů a za stálého míchání do ní postupně přidávejte cukr, dokud se úplně nerozpustí. Dochutit ho můžete ještě citrónovou šťávou. Horkou tekutinu nalijte do sklenice a zatřeste s nimi nahoru a dolů. Šťávu nechejte vychladnout a sirup je na světě. Doporučuje se na povrch sklenice nalít ještě lžičku alkoholu. To už ale nemusíte. Skladujte na chladném místě.

Jeřabinový sirup

Jeřabiny působí velmi pozitivně na revma. Pomáhají při onemocnění močového měchýře a také vyplavovat drobné ledvinové kaménky a písek. Posilují imunitu a jsou chutné. Konzumaci čerstvých jeřabin se ale raději vyhněte, můžou přivodit nevolnost, zvracení či bolesti hlavy. Je proto lepší z nich udělat čaj nebo sirup. A jaký je recept?

Jeřabiny očistěte a důkladně umyjte. Potom je odšťavněte a získanou tekutinu dejte do hrnce. Získanou šťávu smíchejte s ovocným cukrem nebo kvalitním medem v poměru 1:1. Poté pomalu vařte, dokud směs nezhoustne. Hotový sirup nalijte do sklenic, dobře uzavřete a dejte vychladnout dnem vzhůru. Sirup skladujeme v chladničce. Pro posílení organismu podáváme 1krát denně 1 lžičku (dětem půl lžičky).

Jablečný sirup

Jablka jsou zdrojem vitaminů a jsou velmi chutná. Říká se o nich, že jsou to kulatá lékárna. Regulují trávení, bojují proti infekcím, mají detoxikační a také regenerační účinky. Jablka posilují imunitu, povzbuzují náladu, což v tomto chmurném počasí potřebujeme všichni. Také zvyšují vitalitu a dokonce zpomalují stárnutí. Můžete je jíst jen tak, nebo si z nich vytvořit sirup. A jak na to?

Co budete potřebovat:Pyré:• 1,2 kg jablek• vodaNa sirup:• 1 litr jablečné šťávy (připravíte z pyré)• 1 kg cukru• 2, 5 dl vody• šťávu ze dvou citrónů

Jablka umyjte a zbavte jádřinců. Potom je nakrájejte na čtvrtky a vložte do studené vody, aby nezhnědly. Dejte je do hrnce a podlijte vodou, aby byly potopené do ¼ hrnce a povařte 10 minut, dokud nezměknou.

Směs nechte vychladnout a propasírujte přes sítko. Vznikne vám pyré. To překapejte přes plátěnou utěrku. Překapanou šťávu promíchejte s cukrem, citrónovou šťávou, vodou a několik minut povařte. V průběhu vaření odstraňujte pěnu, která se na povrchu utvoří. Horký sirup nalijte do nahřátých lahví a dobře uzavřete. Skladujte na chladném místě.

Související

Více souvisejících

nápoje zdraví recepty, vaření

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy