Pět případů, kdy piloti sebevrazi poslali letadlo k zemi

Praha - Vyšetřovatelé přišli ve čtvrtek s tvrzením, že nehodu letu Germanwings 4U 9525 způsobil cíleně druhý pilot Andreas Lubitz, který nepustil kapitána do kokpitu a nastavil klesání Airbusu A320. Bohužel to není první případ, kdy pilot poslal letadlo plné cestujících k zemi záměrně. Připomeňte si ty nejznámější.

EgyptAir let 990

Letoun egyptské společnosti z New Yorku do Káhiry se zřítil 31. října 1999 do vod Atlantiku. O let se starala zdvojená posádka. Druhý pilot Gamal El Batútí přišel vystřídat svého kolegu už po 20 minutách letu, nečekaně brzy. Když si kapitán odskočil na toaletu, začalo letadlo prudce klesat. Cestující na palubě zažívali stav beztíže. Kapitánovi se přesto podařilo dostat se zpět do kokpitu.

Druhý pilot s ním vůbec nespolupracoval, pouze opakoval větu "Spoléhám na Boha." Celkem ji řekl jedenáctkrát. Kapitánovi se střemhlavé klesání podařilo vybrat, ale stroj začal prudce stoupat. V tuto chvíli končí záznam z kokpitu, protože generátory přestaly dodávat proud. Radar ukázal, že letoun opět vystoupal do 7 kilometrů a pak znovu prudce klesal. Konstrukce Boeingu 767 to nevydržela a stroj se před nárazem do vody začal rozpadat.

Při nehodě zahynulo 217 lidí, z toho 100 amerických turistů. Americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě došel k závěru, že tragédie letu 990 byla úmyslným činem Gamala El Batútího. Devětapadesátiletý Batútí byl nejstarším druhým pilotem EgyptAiru na Boeingu 767, kvůli špatné angličtině neměl šanci na povýšení na kapitána.

Před tragédií se zhoršil jeho zdravotní stav. Navíc El Batútí často využíval ochranné ruky přátel na vysokých místech, kteří vždy zametli jeho průšvihy. O tuto ochranu měl ale přijít a jeho místo u EgyptAiru bylo v ohrožení. Egyptští vyšetřovatelé tyto závěry odmítli a nehodu přičítají neznámé technické poruše.

SilkAir let 185

Let singapurské společnosti SilkAir z Jakarty do Singapuru spadl 19. prosince 1997 do řeky Musí na ostrově Sumatra. Boeing 737 vezl 97 pasažérů a 7 členů posádky. Letoun byl ve službě teprve 10 měsíců. Během letu začal náhle prudce klesat z výšky 10 a půl kilometrů až narazil do bahnité řeky. Nikdo na palubě neměl šanci nehodu přežít.

Vyšetřovatelé se nejdříve obávali, že letounu selhalo kormidlo, což předtím vedlo k několika tragickým nehodám Boeingů 737. Ocas letadla skutečně před pádem odpadl, ale jak se ukázalo, to zapříčinilo až přetížení vzniklé střemhlavým klesáním. Podařilo se sice zachránit obě černé skříňky, ty ale vyšetřovatele ještě více zmátly, končí totiž několik minut před začátkem klesání.

Američtí vyšetřovatelé ze záznamu usoudili, že kapitán letadla Tsu Way Ming se během letu zvedl ze svého místa a nahrávání vypnul. Pak odlákal druhého pilota z kokpitu a letadlo nasměroval k zemi. Kapitán Tsu předtím přišel o miliony na singapurské burze a po návratu domů měl začít řešit, kde vezme peníze na splacení dluhů. Indonéští vyšetřovatelé nicméně přičítají nehodu technickému selhání.

Royal Air Maroc let 630

Vrtulový letoun ART 42 narazil 21. srpna 1994 do marockého pohoří Atlas. Při nehodě zahynulo všech 44 osob na palubě, mezi nimi i kuvajtský princ, jehož bratr byl kuvajtským ministrem obrany, s manželkou.

Maročtí vyšetřovatelé přišli se závěrem, že kapitán letadla, dvaatřicetiletý Younes Khayati, vypnul pár minut po startu autopilota a letoun nasměroval k zemi. Motivem měla být nešťastná láska. Marocké letecké odbory závěr vyšetřovatelů odmítly.

LAM Mozambique Airlines let 470

Rok starý Embraer 190 Mozambických aerolinií letící z mozambického města Mapulo do angolské Luandy spadl 29. listopadu 2013. Letoun se pohyboval v 11 a půl kilometrech, když začal nečekaně prudce klesat. Dispečerům se už neozval a dopadl na hranice Botswany a Namibie. V oblasti panovalo špatné počasí, ale jak se ukázalo, to ke katastrofě nepřispělo.

Předtím, než letadlo narazilo do země, zamknul se kapitán Heminio dos Santos Fernandes v kokpitu, ignoroval varovné signály a odmítl pustit do kabiny kopilota, který si předtím odskočil a zuřivě bušil na dveře. Kapitán přepnul ovládání na manuální a třikrát rapidně změnil výšku i rychlost letounu. Proč tímto způsobem připravil o život celkem 27 pasažérů a šest členů posádky, se nepodařilo zjistit. Pravděpodobně za to mohly jeho osobní problémy.

Malaysia Airlines let 370?

"Dobrou noc, malajské tři sedm nula." To byla poslední slova, která se v půl druhé ráno 8. března 2014 z letadla ozvala, pak se po něm slehla zem. V té době bylo ve výšce více než 10 a půl kilometru a nevyslalo žádné nouzové signály nebo informaci, která by naznačovala problémy či nutnost změnit kurs. Dokonce ani počasí nenaznačovalo, že by se měl let nějak zkomplikovat.

Jenže pak už se nedařilo s letadlem spojit a bylo slyšet jen huhlání a praskání statické elektřiny. Podle záznamů vojenských radarů se letoun nejdříve prudce otočil na západ, pak několikrát prudce změnil výšku a nakonec se stočil na jih. Naposledy ho radary zachytily deset minut po půl třetí nad Malackým průlivem.

Jedná se o jednu z největších záhad v dějinách letectví, protože letadlo se dodnes nepodařilo najít. Neví se ani, jestli za případným pádem letadla stála technická závada nebo lidský faktor. Předpokládá se ale, že letoun ztroskotal v odlehlé části Indického oceánu a nikdo z 239 lidí na palubě nepřežil.

Související

Kopilot zříceného letu 4U9525 Germanwings Andreas Lubitz

Pravda o zkáze letadla Germanwings? Můj syn je nevinný, mám důkazy, tvrdí otec pilota Germanwings Lubitze. A pozůstalí zuří

Berlín – V lednu 2017 bylo zastaveno vyšetřování nehody letadla společnosti Germanwings. Podle oficiálních závěrů zavinil tragédii, při které v březnu 2015 zemřelo všech 115 lidí na palubě, druhý pilot Andreas Lubitz (27). Otec Lubizte však teď oznámil, že má důkaz, že jeho syn letadlo úmyslně k zemi nenavedl. Informuje o tom německý server Deutsche Welle.

Více souvisejících

zřícení letu 4U9525 Germanwings (24.3.2015) Letecké nehody

Aktuálně se děje

před 56 minutami

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023)

Poslanci budou vyšetřovat střelbu na FF UK. Zřídili komisi

Poslanecká sněmovna ustanovila desetičlennou komisi, která bude vyšetřovat prosincovou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Zákonodárci chtějí získat odpovědi na nejasnosti týkající se policejního postupu. Návrh opozičního hnutí ANO na zřízení komise schválila dolní komora parlamentu jednomyslně. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico se má podle Kaliňáka vrátit do práce už za několik dní

Ze Slovenska ve středu přišly nové zprávy o aktuálním zdravotním stavu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Rehabilitace politika totiž pokračuje. Podle ministra obrany a stranického kolegy Roberta Kaliňáka stále platí předpoklad, že se Fico vrátí do práce na přelomu června a července. 

Aktualizováno před 3 hodinami

Evan Gershkovich

V Rusku začal soud s americkým novinářem Gershkovichem. Hrozí mu 20 let vězení

Vyšetřování prokázalo, že americký novinář Evan Gershkovich sbíral tajné informace o ruské společnosti působící v obranném průmyslu pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), uvedl ve středu první den procesu s vězněným novinářem ruský prokurátor. Podle amerického velvyslanectví v Rusku však nebyly předloženy žádné důkazy o údajné špionáži, uvedla agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 8 hodinami

Je rozhodnuto. Generálním tajemníkem NATO bude nizozemský premiér Mark Rutte, nahradí Stoltenberga

Novým generálním tajemníkem Severoatlantické aliance bude stávající nizozemský premiér Mark Rutte. Rozhodly o tom dnes podle agentury Reuters členské země NATO.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy