ČR tvoří jakoby dva státy, tvrdí sociolog. Bohatý střed a jih, chudý sever

Praha - Česko začíná podle sociologa Ivana Gabala vypadat tak, jako by se skládalo ze dvou států. Střed a jih je prosperující, sever trápí chudoba. Touto hypotézou okomentoval Gabal výsledky nové analýzy sociálně vyloučených lokalit. Podle ní od roku 2006 vzrostl počet ghett z 310 na 606. Velká část chudinských míst se soustřeďuje právě v severní části republiky. Jednou z hlavních příčin zhoršování situace je podle expertů špatný systém vzdělávání.

"Díváme se na obraz celé české společnosti. Máme tu dva státy - ve střední a jižní části země s velkou ekonomickou dynamikou a rostoucí životní úrovní, v severní části se strukturálními problémy a chudobu," uvedl Gabal, který je nyní poslancem KDU-ČSL.

Analýzu sociálního vyloučení pro ministerstvo práce vytvořila nyní i v roce 2006 Gabalova společnost GAC. Gabal podotkl, že zakázku na nový výzkum jeho agentura získala v roce 2013, kdy v politice ještě nebyl.

Podle Gabala se ghetta rozmělňují a jejich počet roste. Zatížení zažívají regiony se strukturálními problémy. Sociální vyloučení také už není jen "etnický problém", ale proměňuje se v problém chudoby. Přibývá totiž ghett, kde většinu obyvatel už netvoří Romové.

Podle hlavního autora analýzy Karla Čady se hranice ghett rozplývají. "Nedá se tak snadno říct, kde začíná a končí sociálně vyloučená lokalita. Mísí se s okolím," uvedl Čada. Podle něj to platí zvlášť pro některé regiony jako třeba Osoblažsko či Frýdlantsko.

Jako "klíčového hybatele" cesty ke zlepšení vidí Čada vzdělávání. Vzdělávací systém podle něj nedokáže děti z vyloučených míst přimět k tomu, aby dál studovaly, v budoucnu díky tomu našly lepší práci a odrazily se ode dna.

Také podle Gabala je "hlavní vehikl" školský systém. Děti z ghett přebírají životní model svých rodičů. "Padají do stejné, ne-li horší situace, mají horší vzdělání než rodiče. To je protiindustriální model, to je model rozvojových zemí," podotkl sociolog.

Rozdíl za posledních devět let ale vidí v přístupu obcí a měst. Ta už se nesnaží lidi v tísni vystěhovávat ze svého území, ale naopak hledat řešení. Za kvalifikovaného partnera pro radnice považuje Gabal agenturu pro sociální začleňování. Podle Čady analýza ukázala, že se zlepšil stav v místech, kde agentura působila či působí. Zmínil třeba Obrnice, Kadaň či Krásnou Lípu na Šluknovsku.

Podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) "legislativní prostředí není ideální" pro zlepšení situace. "Je ale řada obcí, které si dokážou poradit a problematice se věnují. Řada obcí ale také jako by ignorovala, že vyloučenou lokalitu mají. Ty si pak nejvíc stěžují a podepisují petice vládě," uvedla ministryně.

Podle výsledků analýzy by se měl nasměrovat tok evropských financí v příštích letech. Opatření by se měla týkat třeba předškoláků. Vzniknout by podle ministryně měly dětské skupiny, v nichž by se děti připravily na školu. Fungovat by měly dětské kluby, kde by školáci trávili volný čas. "Je jednoduché je zřídit a mnoho to nestojí. Je velký hřích a provinění obcí na dětech, když to nedělají," uvedla Marksová. Nutné je podle ní také zavést sociální bydlení.

Související

Petr Fiala Komentář

Česko ochromila stávka. Má Fiala pravdu, když zmiňuje politické ambice odborářů?

Tak si mámo (nebo táto) pojedeme do Práglu zastávkovat. A při té příležitosti si koupíme trdelník a svařák nebo klobásu někde na Staromáku a dárky pro všechny v nějakým krámě, ne? Možná, že vám to zní posměšně a že není radno si dělat tímto způsobem legraci z práva lidí na stávku. Ať už jsou ze škol, od dopravních podniků nebo z kuchyně či z důlních šachet. A zvlášť ne proto, že odboroví bossové v oblecích od značky Boss a s hodinkami od značky Breitling, na které nemá většina členské základny odborových svazů, se zapáleným vztekem levičáckých bafuňářů vyhrožují vládě snad největším protestem v novodobé historii Česka. A proč to všechno? Prý kvůli tomu, že kvůli vládě Petra Fialy stále více chudneme.
Ilustrační foto Komentář

Vládne v Česku opravdu chudoba, nebo jen skáčeme na lep některým politikům?

V posledních týdnech se na nás valí snad ze všech možných i nemožných stran vlna prohlášení, že prý jsme kvůli inflaci zchudli a ještě zchudneme… Strašné, jistě si řeknete. Jenže, málokdo z nás si dá tu práci podobná tvrzení nějak zasadit do kontextu. Co na tom, že statistiky v mnoha ohledech surové vyznění o „zchudnutí“ české populace nepotvrzují. A i samotná vyjádření některých postav veřejného života o chudobě spíše matou. Tak, jak je to tedy? 

Více souvisejících

chudoba Ivan Gabal Česká republika

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

Dlouho očekávaný rozsudek padl. Soud rozhodl o odvolání Juliana Assangeho

Zakladatel serveru WikiLeaks, Julian Assange, se může odvolat proti vydání do Spojených států, rozhodl v pondělí Vrchní soud v Londýně. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy