Lidé vzdávají úctu umučenému knězi Toufarovi, jeho ostatky budou uloženy v Čihošti

Čihošť – Ostatky faráře Josefa Toufara, který byl před 65 lety umučen komunistickou státní bezpečností, byly vyzvednuty z masového hrobu v pražských Ďáblicích a poté, co analýza DNA dokázala jejich pravost, byly převezeny do Čihošti. Právě zde dnes také lidé Toufarovi vzdávali úctu.

Poutníci zaplnili kostel už při úvodní mši, zaplnili celý kostel, někteří museli dokonce zůstat venku. Celkem se jich sešlo asi 200.

„Pro farníky to je podle mne nesmírně dobré gesto, že se mezi ně vrací otec Toufar. Ani po 65 letech mnohým z nich nevymizel z jejich srdce," řekl novinářům kněz Tomáš Fiala, který vedl mši.

Ostatky Toufara jsou uložené v kovové schránce, kterou navrhl Norbert Schmidt a která teď stojí v čihošťském kostele. Právě v něm se odehrál takzvaný číhošťský zázrak, kvůli kterému kněze vyslýchala StB. Vyšetřovatelé chtěli kněze týráním donutit k doznání, že v prosinci 1949 zinscenoval zázračný pohyb kříže na oltáři.

U ostatků drželi čestnou stráž skauti, před kostelem je na panelech umístěna výstava přibližující důležité okamžiky ze života utýraného číhošťského kněze. Schránu přivezli organizátoři do Číhoště v pátek po poledni, vítal je zvuk kostelního zvonu.

Mezi místními, kteří první svého kněze vítali, byla i sedmaosmdesátiletá Růžena Lebedová. Pátera Toufara dobře znala a byla i na mši, při níž se údajně pohnul kříž. "Zázrak" sama neviděla, ale jejího bratra kvůli tomu drželi týdny ve vězení. „To je milý, že ho máme tady zpátky, Toufara. Ale taky jsem to až bolestně odnesla, že jsem šla hned ležet. Když jsem viděla tu schránu, tak jsem toho měla dost," řekla dojatým hlasem.

Do kostela se poutníci dostanou až do půlnoci. Kromě mše bylo na programu i promítání dokumentu o událostech v Čihošti a večerní modlitba. V neděli bude v kostele otevřeno od 08:00. Slavnostní mše před kostelem začne v 15:00. Promluvy se ujme Dominik Duka.

Pak bude schrána s Toufarovými ostatky uložena do hrobu uprostřed kostelní lodi a překryta kamennou deskou, která bude splývat s podlahou.

Související

Josef Toufar před „svým“ kostelem Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti.

V želivském klášteře se konala mše za faráře Toufara. Zemřel před 70 lety, umučila ho StB

V želivském klášteře se dnes konala mše za oběti komunistické zvůle. Královéhradecký biskup Jan Vokál v ním mimo jiné vyzdvihl jméno číhošťského faráře Josefa Toufara. Jeho postoj k pravdě je podle něho v rozporu s dnešní snahou mocných relativizovat ji. Toufar zemřel před 70 lety po útrapách způsobených Státní bezpečností. Patří mezi nejznámější oběti tažení československých komunistů proti katolické církvi. Mše byla součástí dvoudenní konference věnované Toufarovi.
Josef Toufar před „svým“ kostelem Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti.

70 let od číhošťského zázraku. Jednalo se o provokaci StB?

V Číhošti na Havlíčkobrodsku si lidé při dnešní mši připomněli události před 70 lety, kdy se v tamním kostele o třetí adventní neděli během kázání faráře Josefa Toufara údajně několikrát pohnul kříž na oltáři. Vládnoucí komunistická moc využila případ k útoku proti církvi, Toufar zemřel na následky mučení 25. února 1950. Další akce připomenou jeho zatčení, týrání i smrt.

Více souvisejících

Číhošť Josef Toufar (kněz)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy