Obědová menu se mění. Jsou zdravější a kvalitnější

Praha - Běžná obědová menu v restauracích jsou často kritizována pro svou nevalnou kvalitu. To se ale začíná měnit. Odborníci na výživu a gastronomii se shodují, že kvalita obědů v restauracích se začíná zvyšovat, objevují se zdravější pokrmy a nabídka je pestřejší. Češi jsou také častěji ochotni za kvalitnější oběd i více zaplatit. Do veřejného stravování rovněž pronikají moderní technologie, a to jak pro samotnou přípravu jídel, tak i pro platbu útraty. Obědová menu jsou v Česku velmi oblíbený způsob stravování, a v sektoru pohostinství meziročně mírně rostou.

Běžné denní stravování v restauracích je v České republice stále populární a mírně roste i celé odvětví stravovacích a ubytovacích služeb. Podle údajů Českého statistického úřadu se tržby v pohostinství za první čtvrtletí roku 2015 meziročně zvýšily o 3,5 % a v měsíci květnu pak dokonce o 6,7 %. Celý segment pohostinských a ubytovacích služeb pak podle statistik od začátku roku po třech letech opět mírně roste. Podle odborníků se zvyšuje také kvalita nabízených jídel, Češi jsou již ochotni si za kvalitnější menu drobně připlatit.

Do restaurací a závodních jídelen začínají též pronikat nové technologie v podobě úhrad jídel bezkontaktními platebními kartami. Ty pomalu nahrazují populární papírové stravenky. Stejně jako na stravenky, i na předplacenou stravenkovou kartu přispívá zaměstnavatel svým zaměstnancům dle stejných pravidel. „Výhodou předplacené karty, která nahrazuje stravenky, je hlavně rychlost samotného placení. Odpadá totiž případné dopočítávání částky v hotovosti ke stravenkám nebo vracení drobných zpět," popisuje hlavní pozitiva plateb obědových menu kartou Pavel Kusý, ředitel produktů a marketingu společnosti Edenred, která provozuje systém předplacených platebních karet Ticket Restaurant Card.

Společnost Edenred začátkem roku navíc ohlásila vznik sítě restaurací FOOD, kde si mohou uživatelé Ticket Restaurant přes oběd vybrat z vyvážených jídel připravených dle principů programu FOOD, který se zaměřuje na boj s obezitou. Obědová menu si strávníci v dnešní době rovněž mohou najít na internetu a vědomě se rozhodnout, jaký oběd si dopřejí.

Polední menu se v posledních letech začínají výrazně proměňovat. Od jednoho „meníčka" a receptů z české kuchyně se nabídka obědů posouvá směrem k širšímu výběru a zdravějším jídlům. „Zákazníci hledají nové formy stravování a restaurace, které jim v tom vyjdou vstříc, nemají o návštěvníky nouzi. Jedná se zejména o nabídku zdravých jídel a polední menu přizpůsobená nejen ročnímu období a sezónní nabídce surovin, ale také třeba aktuálnímu počasí," popisuje nové trendy v denním stravování Miroslav Kubec, šéfkuchař hotelu Intercontinental Prague a prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR. „Tento druh stravování je v Česku stále více oblíben, rostoucí kvalitu i nabídku poledních menu proto vítám," doplnil Kubec.

Trendu zdravější kuchyně odpovídá i stále častější nabídka samoobslužných salátových barů, které z luxusnějších restaurací pronikají také do závodních, a dokonce i školních jídelen. „V kuchyních jídelen se více objevují konvektomaty, které umožňují přípravu jídla se sníženým obsahem tuku. Stále častěji jsou strávníkům k dispozici salátové a ovocné bary. Díky tomu spotřeba těchto surovin v jídelnách stoupá," sdělil Pavel Ludvík, redaktor odborného portálu Jídelny.cz, který se zabývá tematikou veřejného a školního stravování. Prostor ke zlepšení nabídky je podle něj ale především v sektoru školních jídelen, který trpí hlavně nedostatkem financí a nízkými mzdami personálu.

Podle odborníků na výživu je největším přínosem poledních menu to, že umožňují lidem pravidelné stravování s přijatelnými finančními náklady. Posun k nabídce zdravějších jídel ale samozřejmě odborníci na výživu vítají. „Myslím, že v oblasti nabídky obědů některé restaurace změnily přístup. Často jsou k výběru dietnější typy pokrmů, a v některých restauracích je dokonce k dispozici propočet množství přijatých tuků, sacharidů a bílkovin na porci. Líbí se mi také, pokud restaurace zákazníkům nabídne džbán vody s citrónem zdarma nebo za symbolickou cenu," uvedla například nutriční terapeutka Sylva Šmídová. „Důležité je, aby si zákazník mohl vybrat i oběd s větším množstvím zeleniny, vyhnout se smaženým jídlům a hlavně udržovat svou stravu pestrou," doplnila Šmídová. Stále však platí, že kvalitní jídla, a obědová menu zvlášť, je potřeba hledat. „Kvalita jídla se muže v každé restauraci diametrálně lišit, a to i bez ohledu na jeho cenu. Každý by si měl proto ve svém okolí zvolit takovou restauraci, která co možná nejvíce odpovídá jeho vlastním ideálům o zdravé výživě. Individuální potřeby a kvalitu stravy je pak nejlepší konzultovat s certifikovanými výživovými poradci," sdělil Ján Staš, tajemník Aliance výživových poradců.

Související

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

"Jezte sedmikrásky, jsou výborné," doporučila příznivkyně čínské medicíny

Pořad Máte slovo Michaely Jílkové se opět začíná věnovat i jiným tématům než je koronavirus. Vzhledem k blížícímu se létu se nemalá část lidí snaží shodit to, co nabrala během karantény. Jak toho ale docílit, aniž bychom si poškodili zdraví, případně se vyhnuli jojo efektu, kdy po dietě nabereme ještě více kil než před ní?

Více souvisejících

stravování Stravenky potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Fixace hypotéky: Jaké během ní máte možnosti?

Fixace hypotéky: Jaké během ní máte možnosti?

Pořízení hypotéky je pro většinu z nás jedním z největších rozhodnutí v našem životě. Představuje splnění snu o vlastním bydlení, ale také zodpovědnost a dlouhodobý finanční závazek. A právě fixace hraje u hypotečního úvěru zásadní roli.

před 19 minutami

před 23 minutami

před 50 minutami

Donald Tusk

Eskalace války zneklidňuje Evropu. Tusk mluví o nejistotě, Švédsko o zastrašování

Polský premiér Donald Tusk varoval, že nedávné události naznačují reálné riziko globálního konfliktu. Tato prohlášení přicházejí poté, co Rusko odpálilo hypersonickou balistickou střelu středního doletu na ukrajinské město. Podle Tuska se konflikt na východě dostává do rozhodující fáze, což naznačuje nejistotu a potenciální eskalaci.

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin vyhrožuje útokem na země podporující Ukrajinu

Nedávný útok na ukrajinské město Dnipro, při kterém Rusko použilo novou balistickou raketu, zintenzivňuje válku na Ukrajině a zároveň zvyšuje napětí mezi Moskvou a Západem. Prezident Vladimir Putin označil tento úder za odvetu na údajné použití zbraní dlouhého doletu Spojených států a Velké Británie Ukrajinou proti ruským cílům. Reakce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského podtrhuje naléhavost mezinárodní reakce na další ruské kroky.

před 5 hodinami

Vladimír Putin na summitu Rusko Afrika 2023

BBC: Putin je auto brzd, které se řítí po dálnici. A Putinomobil jen tak nezpomalí

Tento týden Kreml obvinil „kolektivní Západ“ z eskalace války na Ukrajině. Přesto téměř tři roky trvající konflikt jasně ukazují, že právě Vladimir Putin považuje eskalaci za klíčový nástroj pro dosažení svých cílů. Ať už jde o úplnou kontrolu nad Ukrajinou, nebo alespoň o uzavření míru na ruských podmínkách, eskalace zůstává ústřední strategií jeho vedení války. Uvedl to server BBC.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Čína, ilustrační fotografie

Ruský útok na Ukrajině už se nelíbí ani Číně

Čína reagovala na útok Ruska na ukrajinské město Dnipro balistickou raketou schopnou nést jaderné hlavice výzvou ke klidu a zdrženlivosti. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí při pravidelné tiskové konferenci zdůraznil, že je třeba předejít eskalaci a najít politické řešení konfliktu.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Rusko informovalo USA o odpalu balistické rakety. Přesto svět vrhlo do nové éry

Rusko překročilo práh doktríny odstrašení použitím balistické rakety schopné nést jaderné zbraně. Ve své analýze to uvedl server CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy