Praha - Těšíte se na burčák nebo byste ho chtěli letos poprvé ochutnat? Řekneme vám, jak poznat ten správný? Zjistíte, jak nekoupit jen zkvašený mošt.
Označení "burčák" může nést jen produkt, který je vyrobený z hroznů a pochází z České republiky. Hrozny z jižních zemí budou levnější a více k dostání, ale zkvašené nápoje z dovozu bychom vidět v prodejnách a u cest rozhodně neměli.
Burčák se začíná prodávat už od 1. srpna do konce listopadu. Koncem léta ale zakoupíte spíše zkvašený mošt z hroznů, které se k nám dováží. Ten správný, tuzemský burčák přichází na scénu začátkem září. Nejprve dozrávají bílé odrůdy a následně ty modré.
Důležitým ukazatelem je vzhled nápoje
1. Burčák z bílých hroznů by měl mít mléčně bílou až světle žlutou barvu a v určité míře být zkalen kvasinkami.
2. Už na pohled musí být hustý. Je-li narezlý až průhledný, jedná se o burčák smíchaný s vodou.
3. Burčák nesmí být tmavý, v opačné případě nebyl vyroben z hroznů, ale například z jablek.
4. Na stěnách nádoby a i na jejím dně může být patrná jemná usazeninka (většinou jsou to zbytky kvasinek a pozůstatky hroznů).
5. Burčák by neměl obsahovat žádné nečistoty, velké shluky kvasinek a například kousíčky jablek.
6. Pokud vám prodejce nalije vzorek dobrého burčáku do sklenice, jsou jasně vidět uvolňující se bublinky a pěna.
Musí správně vonět i chutnat
1. Přivoňte si k burčáku docela zblízka. Pokud cítíte hrozny, je to v pořádku.
2. Ochutnejte pouze menší množství tekutiny - když je burčák ideální, bude váš chuťový vjem harmonický, nebude převažovat ani sladkost, ani trpkost.
3. Cítit byste měli i to, že je burčák teplý, pro konzumaci je to ideální. Jinak ho skladujte v chladu.
Související

Chcete burčák, nebo částečně zkvašený hroznový mošt? Na tohle si dejte pozor

Buchta, zmrzlina nebo dip? S burčákem dokážete v kuchyni zázraky
Aktuálně se děje
před 1 hodinou

Tragický náraz do stromu. Policie hledá svědky nehody na Orlickoústecku
před 1 hodinou

Obchody jsou zatím o Velikonocích otevřené. Nebude to platit po celé svátky
před 2 hodinami

Američané jsou připraveni na ústupky ve prospěch Ruska. Jde o Krym
před 3 hodinami

Svět a zbraně hromadného ničení. Dlouhý a marný boj, který snad nikdy neskončí
před 4 hodinami

Další útok nožem v Německu. Mladík pobodal dva lidi před obchodem
před 5 hodinami

Na Slovensku opět zaútočil medvěd na člověka
před 5 hodinami

Američané tlačí na Kyjev, nikoliv na Rusko, prozradili evropští diplomaté
před 7 hodinami

Povelikonoční předpověď počasí. Meteorologové už tuší, jak bude po dnech volna
včera

Pardubice v druhém finále extraligy vybojovaly vítězství 2:1 a sérii tak srovnaly na 1:1
včera

Trump nevyloučil budoucí konec amerických snah o dosažení míru na Ukrajině
včera

Pellegrini dostal pokutu za loňskou předvolební kampaň
včera

Nečekané svědectví z dovolenkového ráje Čechů. Video ukazuje žraloka u pobřeží
včera

OBRAZEM: Jarní teplé počasí konečně přišlo. Lidé vyrazili do parků a na náplavky
včera

Unikl americký návrh příměří na Ukrajině. Rusové si mnou ruce
včera

Vance neztrácí víru. Naznačil, že jednání o míru na Ukrajině mají progres
včera

Svět si připomíná smrt Ježíše. Nebyl jediným ukřižovaným
včera

Ukrajina a USA udělaly další krok k podepsání nerostné dohody
včera

Trumpův boj s imigrací. Případy, které otřásají důvěrou v princip americké „svobody“
včera

ANO čeká výměna europoslance. Kovařík oznámil, že ve funkci skončí
včera
Baník Ostrava povede kouč Hapal po podepsání nové smlouvy minimálně další dva roky
I když sezóna 2024/25 ještě není u konce, už teď se může v ostravském Baníku mluvit o sezóně úspěšné. Vždyť ani samotní ostravští fanoušci a možná ani sám klub nečekal, že bude hrát o druhou příčku ligové tabulky zaručující boj o Ligu mistrů v příští sezóně. Proto se tak klub, jenž se aktuálně před posledním kolem základní části Chance ligy nachází se svými 61 body na kontě na třetí příčce o bod za druhou Plzní a dva body před čtvrtou Spartou, rozhodl pokračovat v dosavadní úspěšné spolupráci s trenérem Pavlem Hapalem. Dle nově podepsané smlouvy by měl na lavičce Baníku vydržet minimálně další dva roky.
Zdroj: David Holub