Ve svazu bojovníků za svobodu to vře. Vystoupila soudkyně Čermínová, odejít chce i přeživší vyvraždění Ležáků

Pardubice - Jarmila Doležalová rozená Šťulíková, která přežila vyvraždění Ležáků, a její dcera Jarmila se rozhodly, že vystoupí z Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). Jejich krok je reakcí na zrušení kladenské a jičínské okresní organizace svazu. Rozhodl o něm Ústřední výbor ČSBS 18. října, kdy vyloučil ze svazu také tři členy. Důvodem byla údajně dehonestace předsedy svazu Jaroslava Vodičky a vedení ČSBS, pomlouvačná kampaň v médiích a dlouhodobá kritika. Obě ženy jsou děním ve svazu dlouhodobě znepokojeny, řekla dnes ČTK Jarmila Doležalová mladší.

"V tomto státě je možné všechno a nechceme se dožít chvíle, kdy by se členem ČSBS stal například čínský prezident," uvedla Doležalová. Poukázala také na to, že do pobočky svazu v Lidicích vstoupila například Jana Bobošíková, kardinál Dominik Duka nebo mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Prezident Miloš Zeman před časem obdržel řád ČSBS.

Doležalová se jednání ústředního výboru z pracovních důvodů nezúčastnila. Předem však neměla informace, že by se mělo projednávat rušení některých organizací, na programu byl pouze bod o dehonestaci. Podle obou žen bylo rozpuštění kladenské pobočky špatným rozhodnutím, ale jejich názor již situaci nemůže změnit.

Jarmila Doležalová rozená Šťulíková je jednou ze dvou sester, které jediné přežily vyhlazení Ležáků a byly poslány do Německa na převýchovu. Ostatních 34 dospělých nacisté popravili, 11 dětí zřejmě našlo smrt 25. července v plynovém voze v polském Chelmnu. Jarmila Doležalová starší je v ČSBS od 27. října 1951, tedy 65 let. Přibližně posledních osm let je předsedkyní základní organizace svazu v Hlinsku, pracovala i pro okresní výbor v Chrudimi. Její dcera je od listopadu 2008 jednatelkou hlinecké organizace, je místopředsedkyní okresního výboru Chrudim a zasedá v plénu ústředního výboru ČSBS.

Z ČSBS už vystoupila soudkyně a účastnice studentských protestů v roce 1989 Markéta Čermínová. Reagovala tak na nedávné zrušení okresních buněk svazu v Kladně a Jičíně a odvolání tří členů, kteří kritizovali vedení ČSBS.

Čermínová vedení svazu vytkla, že ke zmíněnému zrušení okresních organizací a vyloučení členů neumožnilo diskuzi a vylučovaní neměli možnost se obhájit. Zesnulý otec soudkyně Jakub Čermín byl v letech 1991 až 2001 předsedou svazu, a podle Čermínové tak kroky nynějšího vedení "poplivaly a zneuctily" Čermínův odkaz.

"Považuji tento postup za odporující duchu humanitních tradic, bazálním zásadám demokracie a úcty k člověku a členům příslušné organizace, tedy hodnotám, na základě kterých můj otec Český svaz bojovníků za svobodu znovu vybudoval a zaštítil svým jménem," napsala v dopise, kterým svazu oznamuje své vystoupení z ČSBS.

O zrušení dvou okresních buněk a vyloučení tří členů rozhodlo vedení svazu 18. října. Podle mluvčího ČSBS Vladislava Kučika byly okresní organizace zrušeny z organizačních důvodů a dvě členky svaz vyloučil proto, že soustavně v médiích vystupovaly proti usnesením ČSBS, která jsou pro členy závazná. Třetí člen byl podle něj vyloučen za "hrubou dehonestaci" delegátů X. sjezdu ČSBS.

Na protest proti "nedemokratickému" postupu vedení ČSBS při zrušení buněk a vyloučení členů se poté rozhodl ukončit své členství ve svazu válečný veterán Pavel Vranský.

Související

Jana Černochová (ODS)

ODS chce odebrat dotaci svazu bojovníků za svobodu, šéf KSČM Filip protestuje

Ve Sněmovně se objevil první návrh na přesun peněz v návrhu státního rozpočtu na příští rok. Podala ho skupina poslanců ODS, kteří chtějí odebrat plánovanou dotaci 6,3 milionu korun Českému svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). Peníze chtějí poslanci Jakub Janda, Jana Černochová, Pavel Žáček a Vojtěch Munzar přesunout jiným spolkům, například sdružení bývalých politických vězňů.

Více souvisejících

Český svaz bojovníků za svobodu Jarmila Doležalová (ČSBS) Markéta Čermínová (ČSBS)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy