Hidžáb v české škole? Soud řeší kauzu muslimské studentky. Strhla se mela, Šabatová prý rozpoutala hysterii

Praha - Střední zdravotnicka škola v Praze v Ruské ulici zakázala nosit při vyučování hidžáb. Podle studentky ze Somálska, která je muslimského vyznání, tím byla porušena zásada rovného zacházení. Žádá omluvu a 60 tisíc korun. Kauzu dnes začal řešit Obvodní soud pro Prahu 10. Právník školy obvinil ombudsmanku Annu Šabatovou z rozpoutání hysterie. Jednání bude pokračovat v lednu.

K soudnímu jednání Ayan Jamaal Ahmednuurová, která podala žalobu, nedorazila, prý má strach. Prostřednictvím své právničky vznesla požadavek jak na omluvu, tak na finanční zadostiučinění 60 tisíc korun.

Somálka má v Česku azyl od roku 2011. Podle právničky Radky Korbelové Dohnalové ve vlasti čelila nepříznivému osudu jednak proto, že měla být proti své vůli provdána za člena ozbrojených milic, jednak proto, že jí hrozila újma jakožto svobodné matce. "Celý život žila s šátkem na hlavě. Předpokládala, že v naší zemi, která sama sebe nazývá demokratickou a pluralitní, konečně bude moci žít v souladu se svým přesvědčením a bude tu moci studovat. Toto jí bylo upřeno," uvedla advokátka.

Právník školy Radek Suchý tvrdí, že Somálka včas nedoložila potřebné dokumenty, a proto rozhodnutí o přijetí ke studiu pozbylo platnosti. Školu opustila o své vůli. "Hysterii" kolem případu prý rozpoutala až zpráva ombudsmanky Anny Šabatové, která podle školy předjímala vinu instituce ještě před zahájením šetření. O 180 stupňů pak prý otočila i Česká školní inspekce, která nakonec shledala stížnost na diskriminaci důvodnou.

K soudu přišli příznivci i odpůrci islámu. "Přišly jsme podpořit naši ředitelku. Tohle je úplný nesmysl. Máme stanovený řád, který ona (muslimka) nedodržela," řekla ČTK jedna z demonstrujících studentek. Opačný názor prezentovala dívka, která dorazila k soudu v šátku. "Myslím, že je jedno, co kdo nosí na hlavě," řekla novinářům. Dívka školu ani studentku, která podala žalobu, nezná.

Její prohlášení se ale nesetkalo s porozuměním u dalších přítomných. Muž středního věku na ni začal pokřikovat, že "to může rovnou nosit do práce hákový kříž". Přítomní odpůrci islámu posléze dívku vyzvali, aby si sundala šátek, prý je to uráží.

Psali jsme:
Francie jako první v Evropě zakázala muslimské šátky, problém dorazil i do Česka  

Ze zdravotnické školy odešly v roce 2013 dvě muslimky, údajně kvůli tomu, že na vyučování nesměly chodit v šátku zahalujícím vlasy a krk. Škola zákaz odůvodnila tím, že ve školním řádu jsou zapovězeny všechny pokrývky hlavy.

Dívek se zastala Šabatová. Podle ní se staly oběťmi nepřímé diskriminace, protože muslimský šátek je projevem jejich náboženství. Veřejná ochránkyně práv také uvedla, že řád školy odporuje ústavnímu pořádku ČR. Událost vyvolala diskuse o tom, nakolik lze v Česku nošení hidžábu tolerovat. Prezident Miloš Zeman například uvedl, že "to začíná šátkem a končí burkou".

Ředitelka školy Ivanka Kohoutová vypověděla, že původní jednání s dívkou se konalo "ve velmi příjemné atmosféře". Ahmednuurová prý hidžáb na hlavě neměla. První školní den ji pak vyvolala rozhlasem, protože dívka nedodržela dohodu, podle níž měla ráno přinést chybějící doklady. "Byla velmi agresivní, dupala nohama, řekla 'nebudu chodit', což mě překvapilo," popsala žena.

Na dotaz, zda by studenti školy mohli docházet na výuku teoretických předmětů s šátkem na hlavě, ředitelka uvedla, že z bezpečnostních důvodů nemůže u studentů dělat odlišnosti.

Související

Soud, ilustrační foto

Soud zastavil kauzu nošení hidžábu ve škole, ta se odvolá

Obvodní soud pro Prahu 10 zatím nepravomocně zastavil kauzu muslimské studentky, které pražská střední zdravotní škola v roce 2013 nedovolila nosit při vyučování šátek. Studentka letos v dubnu svou žalobu stáhla. Zdůvodnila to obavami z nenávistných útoků, kterým kvůli kauze čelí. Škola se ale chce soudit dál a proti zastavení řízení se odvolá. V tiskové zprávě to dnes oznámil advokát školy Radek Suchý.
Tomio Okamura

Šabatová se zlobí. Prověřila desetitisíce stížností. mluví se ale jen o Romech a muslimských šátcích

Kancelář veřejného ochránce práv prověřila desetitisíce stížností, paradoxně se však mluví jen o šátcích a pronájmech bytů Romům, zhodnotila dnes před poslanci své působení v čele úřadu končící ombudsmanka Anna Šabatová. Při projednávání zprávy o činnosti kanceláře za předloňský rok se také vyjádřila k nadcházející sněmovní volbě nového veřejného ochránce práv.

Více souvisejících

Ayan Jamaal Ahmednuurová (studentka) Muslimové Školství

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 12 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

Extrémní počasí spaluje Asii. Kvůli vedrům umírají desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy