Víte, co jíte? Salámy mají málo masa, párky a konzervy obsahují separát. Výsledky testů jsou alarmující

Praha – Hodně znepokojivé výsledky přinesl test uzenin, které povedl časopis dTest. Opět se totiž objevily problémy s dodržením deklarovaného složení i se splněním předepsaných požadavků na jakost.

„Od začátku roku 2015 dosud jsme publikovali celkem šest testů masných výrobků, kterými prošlo v součtu 88 vzorků. V únoru 2015 jsme nechali prověřit kvalitu loveckých salámů, v srpnu téhož roku pak grilovacích klobás. V roce 2016 jsme se nejdříve v červnu věnovali dvěma druhům vepřových konzerv a v září následoval test šunkových salámů. V letošním roce jsme přinesli rovněž dva testy uzenin, a sice únorovou kontrolu párků bez strojně odděleného masa a srpnové vydání odhalilo výsledky z testování salámu herkules,“ shrnuje magazín.

A jak to dopadlo? „Zatímco při testech všech ostatních druhů potravin, vyjma masných výrobků, podíl propadlíků činil 2,2 %, ve zmíněných pěti testech uzenin, to bylo 20 %. Prozatímní „rekord“ drží loňský test šunkových salámů, ze kterého se se zlou potázalo 40 % testovaných vzorků,“ varuje dTest.

Z 21 vzorků, které v testu propadly, pocházely tři ze zahraničí, ostatní byly vyrobeny v českých podnicích. Častým problémem je nedodržení obsahu masa. „Největší rozdíl mezi slibovaným a skutečným masným podílem jsme zjistili u Tesco Herkulesu, kterému chybělo 20 % masa. Zajímavé pro nás bylo zjištění, že celkem často výrobci nedodrželi deklaraci zhruba o 16 %. Nešťastná šestnáctka spojovala lovecké salámy Krahulík, Masokombinát Polička, šunkový salám značky Tesco a Pork Luncheon Meat Guding,“ uvádí časopis.

Druhým nejčastějším prohřeškem bylo nedodržení minimálního obsahu čistých svalových bílkovin. Prokázaná přítomnost cizích bílkovin potrápila zejména šunkové salámy. Ve dvou z nich laboratoř objevila drůbeží protein, konkrétně šlo o výrobky Albert Quality šunkový salám a Lidk/ Pikok šunkový salám

Některé masné výrobky také obsahovalo strojně oddělené maso, tedy separát. To se týká dvou vepřových konzerv (Ha Ming Vepřové maso ve vlastní šťávě, Guding Pork Luncheon Meat) a dvou druhů párků (Frankfurtské párky z Kosteleckých uzenin a Vepřové párky značky Schneider).

„Ze zdravotního hlediska bychom vůči separátu velké připomínky neměli, jde však o surovinu levnější, než běžné maso. Pro vybrané typy výrobků, například lovecký salám, herkules, šunkový salám, pork luncheon meat, vepřové maso ve vlastní šťávě či vídeňské párky, je však použití separátu zakázáno vyhláškou. U zbylých ho použít lze, musí však být uvedeno samostatně ve složení a legislativa jej zakazuje započítávat do celkového obsahu masa,“ připomíná dTest.

Související

solární energie

Fotovoltaický boom: Na co si dát pozor před podpisem smlouvy

Spotřebitelé se snaží hledat nové cesty k udržitelným energiím. Jednou z možností jsou fotovoltaické systémy, které jsou stále populárnější volbou. Na co si dát pozor, pokud plánujete instalaci takového systému? dTest přináší několik tipů, na co se před podpisem smlouvy zaměřit.
Soud, ilustrační fotografie.

Spotřebitelům se nelíbí návrh zákona o hromadných žalobách

Spotřebitelská organizace dTest tvrdí, že současný návrh ministerstva spravedlnosti na zavedení hromadného řízení nepřináší funkční nástroj pro ochranu zájmů spotřebitelů a nahrává takzvaným šmejdům, tedy nepoctivým podnikatelům. Organizace v dnešní tiskové zprávě také uvedla, že v návrhu zákona chybí i představa o financování hromadných žalob. Ministerstvo přitom počítá s tím, že právě například dTest či Sdružení českých spotřebitelů budou hromadné žaloby podávat.

Více souvisejících

dtest Maso potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 21 minutami

před 21 minutami

před 54 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy