Spor o hidžáb ve škole bude pokračovat u Nejvyššího soudu

Brno - Ostře sledovaný spor mezi somálskou dívkou a zdravotnickou školou se přesune k Nejvyššímu soudu. Dívka se domáhala omluvy a 60.000 korun za údajný zákaz nošení hidžábu. Justice jí zatím nevyhověla.

U Obvodního soudu pro Prahu 10 ani Městského soudu v Praze dívka neuspěla. Ayan Jamaal Ahmednuurová tvrdila, že pražskou Střední zdravotnickou školu opustila poté, co ji ředitelka při zahájení školního roku v září 2013 vyzvala, aby si sundala hidžáb i na teoretickou výuku. Původně prý přitom byly domluvené na tom, že šátek bude odkládat pouze při ošetřovatelské praxi.

Mladé ženy se zastala veřejná ochránkyně práv. Škola trvala na tom, že má právo stanovit pravidla odívání. Zdůrazňovala také princip sekulárního školství.

Obvodní soud pro Prahu 10 se původně problematikou nošení hidžábu příliš nezabýval. Dívka prý diskriminaci neprokázala. Podle odvolacího senátu, který rozhodoval loni v září, musí škola v sekulární zemi zůstat neutrálním prostředím. Právo nosit hidžáb proto odvolací soud dívce nepřiznal. "Proti právu žalobkyně projevovat své náboženství navenek stojí právo být svobodně bez vyznání, náboženské symboly nemít a také je v ničem nevidět," řekl tehdy soudce Jan Klášterka.

"Domníváme se, že rozhodnutí odvolacího soudu není správné, jeho odůvodnění není rozhodně přesvědčivé a v souladu s naším právním řádem. Jedná se přitom o věc, která u nás nebyla doposavad řešena soudem, přitom by si jak klientka, tak ostatní věřící, potažmo celá společnost odpověď od nejvyšších soudních autorit zasloužila," napsala dnes ČTK advokátka dívky Radka Korbelová Dohnalová.

V posledních 30 letech se podle ní podobnou otázkou zabývaly nejvyšší soudní instance i v ostatních evropských zemích, které mají vztah náboženství a státu nastavený podobně Česko, například v Německu, Británii, Nizozemsku a Belgii. "Všechny země přitom došly k závěru, že není na místě z principu zakazovat žákům a studentům nošení náboženského symbolu ve škole - ať u jde o muslimský šátek, jarmulku, sikhský turban, křížek atd., když samotné nošení těchto symbolů víry neutralitu vzdělávání nenarušuje," uvedla Korbelová Dohnalová. Francie je podle ní výjimkou, zastává přísný sekularismus.

"Naše dovolání předkládá Nejvyššímu soudu k posouzení základní právní otázku, zda zástupce střední školy je či není oprávněn požadovat po studentce muslimského vyznání, a to s odkazem na ustanovení školního řádu o obecném zákazu nošení pokrývek hlavy, aby nenosila při teoretickém vyučování hidžáb. Podle našeho názoru střední škola takový projev víry zakazovat nemůže," uvedla Korbelová Dohnalová.

Související

Soud, ilustrační foto

Soud zastavil kauzu nošení hidžábu ve škole, ta se odvolá

Obvodní soud pro Prahu 10 zatím nepravomocně zastavil kauzu muslimské studentky, které pražská střední zdravotní škola v roce 2013 nedovolila nosit při vyučování šátek. Studentka letos v dubnu svou žalobu stáhla. Zdůvodnila to obavami z nenávistných útoků, kterým kvůli kauze čelí. Škola se ale chce soudit dál a proti zastavení řízení se odvolá. V tiskové zprávě to dnes oznámil advokát školy Radek Suchý.
Tomio Okamura

Šabatová se zlobí. Prověřila desetitisíce stížností. mluví se ale jen o Romech a muslimských šátcích

Kancelář veřejného ochránce práv prověřila desetitisíce stížností, paradoxně se však mluví jen o šátcích a pronájmech bytů Romům, zhodnotila dnes před poslanci své působení v čele úřadu končící ombudsmanka Anna Šabatová. Při projednávání zprávy o činnosti kanceláře za předloňský rok se také vyjádřila k nadcházející sněmovní volbě nového veřejného ochránce práv.

Více souvisejících

Ayan Jamaal Ahmednuurová (studentka) Nejvyšší soud Muslimové Školství

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 12 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

Extrémní počasí spaluje Asii. Kvůli vedrům umírají desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy