Amnesty tepe Česko za uprchlíky a Romy. Blábol, vzkazuje Ovčáček

Praha - Amnesty International (AI) vydala novou zprávu o stavu lidských práv ve světě. Kromě odmítavého postoje ČR k přijímání běženců kritizuje i nerovný přístup romských dětí ke vzdělání v Česku, zdlouhavý proces v kauze romského památníku v Letech a český vývoz zbraní do zemí, kde mohou být použity při činech porušujících lidská práva.

Ve zprávě, která mapuje stav lidských práv ve 159 zemích, AI neuvádí konkrétní jména vládních představitelů, kteří se podle ní měli vyjadřovat xenofobně na adresu běženců. V odstavci s podtitulkem Rasismus a xenofobie se v ní ale mimo jiné píše, že "během předvolební kampaně ministr vnitra prezentoval jako úspěch restriktivní politiku, která vedla k tomu, že uprchlíci se vyhnuli České republice".

AI uvádí, že Česko přijalo "jen 12 žadatelů o azyl z počtu 2691, který mu byl přidělen" v rámci přerozdělení běženců z Řecka a Itálie.

Podle AI jsou v Česku stále diskriminovány romské děti v přístupu ke vzdělání. Organizace se odvolává na výroční zprávu rady české vlády pro lidská práva za rok 2016, podle níž se v Česku ve vzdělávání stále objevuje diskriminace romských dětí, které se učí často odděleně v romských třídách či školách.

Do odstavce nazvaného Diskriminace - Romové zařadila AI i novelu, díky níž mohou obce zčásti rozhodovat o dávkách na bydlení vyhlášením zón se zvýšeným výskytem "sociálně patologických jevů". Nevládní organizace podle AI vyjádřily obavy, že to "nepřiměřeně ovlivní" Romy a chudé.

AI se pozastavuje i nad tím, že Česko pokračuje ve vývozu zbraní do zemí, kde hrozí, že budou použity k činům porušujícím lidská práva, například k nezákonnému použití síly proti demonstrantům či opozici. Ve zprávě se také uvádí, že na květnovém zbrojařském veletrhu v Brně český prezident řekl, že český zbrojní průmysl potřebuje "vyvážet globálně". Podle AI "popřel, že země má zodpovědnost zabránit reexportu" zbraní do zemí, které "nejsou bezpečné".

"Mám k tomu jediné vyjádření: Díky opatřením, jež jsem ve vládě a na ministerstvu vnitra prosadil, byla ČR uchráněna od významnější migrační vlny. Jakékoliv kritické komentáře jakýchkoliv aktivistů na tom nic nezmění," reagoval exministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Kritiku Zemana od AI odmítl Ovčáček. "Jde o bezvýznamný blábol," uvedl na dotaz ČTK. "Poslední roky byly pro lidská práva v Česku skutečně krušné. Doufám, že v příštích letech se podaří situaci změnit zase k lepšímu, jako ministr pro lidská práva k tomu chci osobně přispět," vzkázal bez dalších podrobností ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO), pod nějž nyní lidskoprávní problematika spadá.

Související

Světová zdravotnická organizace (WHO)

Amnesty: Trestání obyvatel Gazy je válečný zločin. OSN shání pro Gazu 300 milionů, WHO lékařskou pomoc

Stále více světových organizací bije na poplach kvůli podmínkám, v nichž se ocitají obyvatelé Pásma Gazy sužovaní již šestý den izraelským bombardováním. Lidskoprávní organizace Amnesty International v pátek vyzvala Izrael, aby okamžitě zrušil blokádu Gazy, a prohlásila, že kolektivní trest civilistů za teroristická zvěrstva Hamásu se rovná válečnému zločinu.
Ilustrační fotografie.

Část Čechů si stále myslí, že za znásilnění někdy může i oběť

Nejméně dvě pětiny lidí soudí, že za znásilnění mohou nést spoluzodpovědnost oběti tohoto trestného činu, například kvůli koketnímu chování, opilosti nebo vyzývavému oblečení. Podíl obyvatel s takovým názorem klesá, ještě před sedmi lety jich byly více než tři pětiny. Vyplývá to z průzkumu, který dnes ve Sněmovně představila Irena Hůlová z organizace Amnesty International (AI). Podle ní je ale i nynější podíl stále vysoký.

Více souvisejících

amnesty international Česká republika Romové uprchlíci rasismus zbraně Milan Chovanec

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy