Počet skautů v Česku roste, hnutí láká i počítačovou generaci

Praha - Po celé ČR je 2148 skautských oddílů, na jejichž fungování se podílí zhruba 7000 dospělých dobrovolníků. V posledních letech zřejmě skautů přibývá i díky dětem ze silných ročníků narozených kolem roku 2008. Za posledních 12 let mírně stoupl podíl dětí ve skautu proti dospělým. Děti tvoří zhruba dvě třetiny členů.

Zhruba o třetinu vzrostl od roku 2006 počet skautů. V současnosti je jich 60.522. Za poslední rok byl nárůst členů českého skauta nejvyšší, a to přibližně o 2700.

Nejvíc je skautů v Jihomoravském kraji, kde jich oddíly navštěvuje 8921, následuje Středočeský kraj s 8030 členy, v Praze působí 7389 skautů. V Jihomoravském kraji přibylo za poslední rok vůbec nejvíce skautů, a to 644. Naopak nejméně skautů má Karlovarský kraj. Je jich tam 732. Před ním jsou na posledních místech Ústecký a Liberecký kraj, kam se ke skautu hlásí 2015, respektive 2607 lidí.

V Ústeckém kraji byl nicméně za poslední rok nejúspěšnější nábor v poměru k počtu členů. Přibylo tam 180 skautů, což je nárůst o 9,81 procenta. Podle předsedy Krajské rady Junáka - českého skauta v Ústeckém kraji Aleše Zemana je to výsledek práce z předchozích let, kdy se Junák zaměřil více na vzdělávání a do svého programu zapojil i další mládežnické organizace.

Naopak v Karlovarském kraji, který má nejmenší počet obyvatel, skautů ubylo. "Bohužel některá střediska děti již nepřijímají - protože nemají vedoucí, kteří by byli kvalifikovaní a mohli děti vést," uvedl mediální zpravodaj tamější Krajské rady Junáka - českého skauta Martin Dvořák. Příčinu vidí v tom, že se kvůli špatné nabídce práce mnoho mladých lidí z kraje stěhuje jinam a populace v kraji postupně stárne.

Skauting se v Česku těší důvěře rodičů, z nichž mnozí byli v dětství sami skauti a nyní chtějí dopřát podobné zážitky potomkům. "Na rozdíl od kroužků zaměřených na výkon nebo na jednu konkrétní činnost skaut poskytuje prostředí, které je schopné přijmout jakékoliv dítě - ať má mimořádný talent, nebo je plaché či trochu nemotorné," uvedla Trojak. Lákadlem je podle ní také program, který je atraktivní i pro současnou "počítačovou" generaci - tradiční aktivity typu lasování, vaření na ohni či uzlování doplňují moderní sporty či práce s GPS navigací.

Jedná se o největší hnutí pro děti a mládež na světě. Vzniklo v roce 1907 v Anglii. V současnosti se mu ve 216 zemích světa věnuje přibližně 50 milionů dětí a mladých lidí. V Česku se v sobotu 21. dubna stovky skautů vydají na mohylu Ivančena, která je vzpomínkou na skauty popravené nacisty v roce 1945. V úterý 24. dubna pak na různých akcích oslaví svátek svého patrona svatého Jiří.

Související

Ilustrační foto

Skauti v USA krachují. Organizace čelí lavině žalob kvůli sexuálním deliktům

Hlavní skautská organizace ve Spojených státech Boy Scouts of America (BSA) dnes požádala u soudu ve státě Delaware o ochranu před věřiteli. Učinila tak s cílem urovnat stovky soudních sporů ohledně údajných sexuálních deliktů vedoucích a zajistit pokračování svého 110letého působení. Podle agentury AP by dnešní krok mohl být počátkem jednoho z nejsložitějších úpadkových řízení v dějinách.
Počasí

Skauti vyrazili do Krkonoš, kůrovce hubí odkorňováním. Je to dřina

Skauti z různých koutů České republiky pomáhají v Krkonoších v boji s kůrovcem. Sedmičlenná skupina dnes loupala kůru z napadených stromů ve strmém svahu pod Kozími hřbety u Špindlerova Mlýna. ČTK to řekl jeden z nich, Viktor Charvát, který přijel do Krkonoš z Třebechovic pod Orebem na Královéhradecku. Ve skupině jsou i skauti z Brna. V Krkonoších ohrožuje přemnožený kůrovec tisíce hektarů lesa.

Více souvisejících

skauti život Ústecký kraj děti

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Finále Eurovize 2024 bez Česka. Aiko v semifinále neuspěla

Česko bude chybět mezi 26 zeměmi v sobotním finále Eurovize ve švédském Malmö. Aiko totiž nepostoupila ze čtvrtečního druhého semifinále. Nejlepším českým výsledkem tak zůstává šesté místo Mikolase Josefa z roku 2018. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy