Po lijáku v Praze se stále pohřešuje mladík. Jeho kolegy zachránili námořník a veslařka

Praha - Po přívalovém lijáku, který se v sobotu přehnal přes Prahu, se stále pohřešuje muž. Při hledání takzvaných kešek v podzemním tunelu Motolského potoka ho spolu s dalšími třemi lidmi spláchla prudká vlna. Dva z nich skončili v nemocnici, ženu našli v sobotu večer policisté utonulou pod Jiráskovým mostem.

"Pohřešovanou osobu jsme zatím nenašli," sdělil ČTK po 16:00 mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Před 17:00 bylo pro dnešek pátrání ukončeno.

Odpoledne potápěči začali prohledávat stoku Motolského potoka, která vede asi čtyři kilometry pod zemí a má i několik odboček. V sobotu se tam kvůli zvýšené hladině nemohli dostat. Kvůli hrozícím srážkám museli asi po hodině pátrání v podzemí přerušit, pak se vrátili znovu do stoky. "Je tam velká jímka, pátrání zabere více času," uvedl na twitteru mluvčí hasičů Martin Kavka.

Hlídky poříčního oddílu policie hledaly mladíka v sobotu až do setmění, ještě předtím se zapojili do pátrání potápěči v okolí ústí potoka do Vltavy. Dopoledne se policisté zaměřili na oblast Mánesa a Rašínova nábřeží, potápěči v oblasti Hořejšího nábřeží prozkoumávali dno řeky, uvedl Rybanský. Po nezvěstném muži marně pátrali i policisté a strážníci na člunech a lodích v dalších úsecích Vltavy, prohledávali zakotvené lodě i propusti.

Okolo 14:00 se potápěči spustili do podzemní části Motolského potoka, která začíná v Košířích a končí na smíchovské náplavce. "Prostředí je komplikované i s ohledem na nefungující vysílačky a mobilní signál v podzemí," poznamenal k náročnému zásahu Kavka. Po zhruba hodině potápěči pátrání kvůli hrozícím dešťům přerušili. Původně se chtěli přesunout zpátky k Vltavě mezi Palackého a Jiráskovým mostem, kam stoka ústí, počasí ale umožnilo, aby se vrátili zpátky pod zem.

Dva ze čtyř příznivců geocachingu, kterým se podařilo ze stoky vyplavat, zachránil bývalý námořník Radovan Stránský, který nyní působí na lodi Europé, informoval dnes server Seznam Zprávy. Nejdříve hodil záchranný kruh muži, kterého přívalová vlna vynesla z tunelu jen kousek od lodi, poté doplaval k potápějící se dívce. K záchranné akci se také připojila žena na člunu, která všechny tři přepravila na břeh. Onou zachránkyní byla Martina Součková, která na Vltavě trénuje mladé veslaře v klubu Slavia Praha sídlícím na Smíchově. Stránský uvedl, že podobně silnou bouři, jako se v sobotu prohnala Prahou, zažil na moři, v tuzemských podmínkách ji považuje za zcela mimořádnou. 

Policisté už identifikovali oběť, jejíž tělo v sobotu večer našli. Jedná se o ženu, ročník 1991. Současně potvrdili, že utonulá žena patří ke dvěma hledaným příznivcům tzv. geocachingu. 

Podstatou hry na pomezí sportu a turistiky je hledání ukryté schránky v terénu za pomoci satelitní navigace. Lovení "pokladů" zvaných cache (česky keše) se stalo oblíbenou zábavou, které propadají lidé bez rozdílu věku a povolání. Účastníci hry pak sdílejí informace o nově založených skrýších. Po celém světě existují dnes téměř tři miliony aktivních keší, které hledá víc jak šest milionů hráčů. V ČR je aktivních geocacherů přes 20 tisíc.

ČR dnes patří k pěti nejhustěji "zakeškovaným" oblastem, vedou USA a Německo. Nejhustší síť schránek je v Praze, kde už se vzhledem k předepsaným vzdálenostem špatně hledá místo, kam by se další keš přidala. Následují střední Čechy, které těží z víkendových výletů Pražanů. V ostatních regionech je hodně kešek také v lesích a horách.

V prosinci 2005 zemřel osmnáctiletý mladík, když se při hledání keše zřítil ze čtyřicetimetrového svahu poblíž pražského motolského krematoria. V červnu 2012 zase našla policie tělo pohřešovaného Ondřeje Švejdy v mostním pilíři v ulici Bulovka v pražské Libni, podle všeho v oblasti také hledal skrýš.

Související

Více souvisejících

Praha utonutí Bouřky geocaching Vltava

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy