Do kauzy H-System se vloží vláda, slíbil Babiš. Lidé v Horoměřicích postavili závoru

Horoměřice - Lidé z bytového družstva Svatopluk, kteří se mají podle rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) do měsíce vystěhovat z domů v Horoměřicích u Prahy, instalují na příjezdové cestě závoru. Na dnešní setkání bývalých klientů zkrachovalého H-Systemu dorazil také premiér Andrej Babiš (ANO).

Bývalí klienti zkrachovalé společnosti H-System musejí vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích, s čímž nesouhlasí. Namítají, že na jiné bydlení ani nemají peníze. Podle NS jsou nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů neplatné.

Jeden z obyvatel domů Richard Stadler ČTK řekl, že závora má spíše symbolický význam. "Chceme upozornit na to, že přístupová komunikace do této naší lokality nepatří správci konkurzní podstaty, ale patří bytovému družstvu Svatopluk," uvedl s tím, že závora nebude uzavřená.

"Ten příběh je šokující. Co se tady událo za těch 20 let, to vyvádění majetků za mizivé ceny. My určitě jako vláda se tím budeme zabývat a požádáme příslušené složky o prověření těch věcí," řekl Babiš zhruba po hodinové schůzi bytového družstva.

Družstvo dnes po schůzi, kde se měli jeho členové dohodnout na dalším postupu, vydalo prohlášení, že mu vždy šlo o ochranu investic klientů. "Naše veřejné prohlášení mělo nějakých sedm bodů, v podstatě v něm odmítáme jakákoliv obvinění, že bychom se snažili dostavovat ve svůj prospěch. Vždycky jsme se snažili, aby všichni klienti H-Systemu byli nějakým způsobem odškodněni spravedlivě," shrnul obsah prohlášení Martin Junek, který vystupuje za BD Svatopluk.

V pondělí se uskuteční schůzka mezi zástupci družstva a konkurzním správcem Josefem Monsportem, které se zúčastní Babiš jako mediátor. Konkurzní správce chce nemovitosti zpeněžit ve prospěch všech někdejších klientů vytunelované firmy H-System. Junek ČTK za družstvo řekl, že na schůzku přijdou s nabídkou odkupu dotčených domů za 10,5 milionu korun. Babiš zdůraznil, že o účast na jednání byl požádán zástupci družstva.

Rozhodnutí se týká bytů v osmi domech v Horoměřicích - zhruba 60 rodin, přičemž poškozených v kauze H-System je dohromady víc než tisíc.

Členové družstva zdůraznili, že za domy nabízeli Monsportovi 10,5 milionu korun, ten to odmítl jako nedostatečné. Jen zhruba o tři roky později se ale podle nich v konkurzu prodal téměř třikrát větší pozemek za 12,5 milionu korun. Větší pozemek navíc nebyl zatížen právními vadami a rozestavěnými stavbami. Družstvo také uvedlo, že se před zahájením dostavby byly rozestavěné stavby řádně zadokumentovány a družstvo počítalo s tím, že cenu rozestavěných objektů zaplatí konkurznímu správci, aby byli uspokojeni i další poškození. Dokumentace se prý ale ztratila na policii.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachovala, dokončila jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu o miliardu korun. Majoritní akcionář Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení.

Svatopluk založila část poškozených klientů H-Systemu v říjnu 1997 s cílem pokračovat ve výstavbě domů i za cenu dalších investic. Tehdejší konkurzní správce H-Systemu Karel Kudláček jim to za určitých podmínek povolil. Jeho nástupce Monsport ale později vyzval obyvatele domů, aby nemovitosti vyklidili a umožnili jejich prodej. Členové družstva s ním od roku 2000 vedou soudní spory. 

V minulosti soudy žalobu správce zamítly, mimo jiné pro rozpor s dobrými mravy. NS ale dospěl k opačnému závěru. Družstvo podle něj pokračovalo ve stavbě na pozemcích H-Systemu a investovalo do cizího majetku. Šlo tak do rizika, když pro to nemělo souhlas konkurzního soudu.

Související

H-System

Nejvyšší soud řeší v kauze H-System spor o miliony mezi družstvem a Monsportem

Rozsudek, podle kterého musí bytové družstvo Svatopluk zaplatit konkurznímu správci H-Systemu Josefu Monsportovi 18,2 milionu korun s úroky, začal přezkoumávat Nejvyšší soud (NS). Začátkem dubna převzal dovolání družstva spolu se spisem z obvodního soudu, zjistila ČTK z justiční databáze. Suma tvoří nájemné za bytové domy v Horoměřicích u Prahy za roky 2016 až 2018.
Lidem z Horoměřic u Prahy soud nařídil kvůli kauze H-System vystěhování

Začal prodej 60 bytů v Horoměřicích po zkrachovalém H-Systemu

Ve středu začal prodej 60 bytů v Horoměřicích u Prahy, které patří do konkurzu po zkrachovalé společnosti H-System. Konkurzní správkyně Iva Fialová Ištvánková zveřejnila na realitním portálu Sreality.cz 60 inzerátů na jednotlivé byty. Inzeráty jsou bez cen, o podrobnosti musí zájemce požádat e-mailem. Nabídky lze podávat do 20. ledna, řekl ČTK Martin Junek, předseda bytového družstva Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů H-Systemu.

Více souvisejících

H-System Josef Monsport Andrej Babiš Jiří Čunek

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 27 minutami

před 43 minutami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 11 hodinami

Trumpův úspěch. Soud v kauze tajných dokumentů se odkládá na neurčito

Začátek procesu s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem v kauze nakládání s tajnými dokumenty byl odložen na neurčito, informovaly světové agentury. První stání bylo původně naplánováno na 20. května. Floridská soudkyně Aileen Cannonová jej zrušila a nový termín nestanovila. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy