V zámeckém rybníku ve Frýdlantu byl objeven zlatý poklad, pod vodou ležel stovky let

Frýdlant (Liberecko) - V zámeckém rybníku ve Frýdlantu na Liberecku byl objeven poklad. Při odtěžování usazenin tu se našlo 42 převážně zlatých mincí z 16. a 17. století.

Podle archeologů jde o majetek značné hodnoty, za který se daly koupit i nemovitosti. Poklad se stal součástí nové expozice na zámku. Návštěvníci ho uvidí poprvé v sobotu při hradozámecké noci, informovala kastelánka zámku Jana Pavlíková.

Kastelánka si prý nevybavuje, že by se někdy na zámku mincovní poklad v minulosti našel. "Každý hledá poklad. My jsme ho sice nehledali, ale našli," uvedla. 

Poklad byl objeven loni při odbahňování rybníka, který byl za osm milionů korun revitalizován. Archeologové nález drželi v tajnosti, aby nevzbudili pozornost hledačů s detektory kovů. Dnes už je rybník opět napuštěný.

Poklad byl do rybníka schován asi před 370 lety - na konci třicetileté války.  Kdo ho tam ukryl, ale není jasné. "To už asi nikdy nezjistíme," uvedla vedoucí archeologického průzkumu Renata Tišerová. Poklad tam zřejmě ukryl někdo, kdo se obával nástrah třicetileté války, nebo některý z nekatolíků při nuceném odchodu z Čech po prohrané válce.

Ve své době muselo jít podle Tišerové o velký majetek. "Jsou to investiční peníze. Není to něco, s čím by někdo chodil na trh. Za to se kupovaly nemovitosti nebo větší množství dobytka," uvedla. Původně byl poklad uložený v keramické nádobě, z ní se dochovaly jen fragmenty. Nalézt se podařilo 36 zlatých dukátů a dvoudukátů a šest stříbrných mincí - půltolary a jeden čtvrtolar. Jakou cenu mají nalezené mince dnes, nechtěla odhadovat.

Nejstarší datovanou mincí z pokladu je uherský dukát Ferdinanda I. z roku 1528 a nejmladší mince pocházejí z roku 1642. Jde o dukáty Ferdinanda III. Naprostá většina minci z pokladu byla vyražena mimo české území, to ale v té době nebylo neobvyklé. Nejvzdálenějším "importem" je dvoudukát vyražený ve španělské Seville, hodně mincí je z Nizozemí a jsou tam i exempláře ze Saska, Uher či Sedmihradska.

V nové expozici jsou i další pozoruhodné nálezy ze dna rybníku, třeba revolver z konce 19. století, náboje, úlomky keramiky či dřevěné artefakty z mlýnského náhonu. Mlýn byl pod zámkem od středověku, funkční byl zhruba 500 let až do roku 1915. 

Související

Hrad Bouzov

Historie českých hradů a zámků: Které u nás byly jako první zpřístupněny veřejnosti?

Proslulá muzea a galerie vítají své návštěvníky již desítky, ba dokonce stovky let. Je však nutné si uvědomit, že základy muzejních sbírek tvořily především původní soukromé sbírky panovníků či šlechticů. Přitom i oni sami otvírali dveře svých sídel návštěvníkům, aby se i jiní mohli podívat na unikátní exponáty sbírané po staletí dávnými předky. Kdy a jaké hrady a zámky u nás byly otevřeny veřejnosti?

Více souvisejících

zámek Frýdlant Poklad

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy