Český obrozenec, na kterého historie zapomněla. Pohřeb měl na Štědrý den

Známými českými obrozenci (či národními buditeli) byli například František Palacký, Josef Dobrovský nebo Josef Jungmann. Zasloužili se o posílení národního sebeuvědomění i o povznesení českého jazyka. Významným českým obrozencem byl i Josef Franta Šumavský – tak trochu zapomenutá osobnost českých dějin.

Na Josefa Frantu Šumavského se coby na českého obrozence tak trochu zapomíná. Přitom byl výraznou osobností – psal, vyučoval češtinu, podílel se na zakládání českých mateřských škol, věnoval se českému těsnopisu. Také se přátelil s Boženou Němcovou a její rodinou.

Josef Franta Šumavský se narodil dne 27. listopadu roku 1796 v pošumavské obci Poleň do rodiny chudého tesaře. Už jako dítě byl Josef velmi učenlivý a zvídavý. Kvůli chudobě rodiny musel doma pomáhat, a tak jako dítě často pracoval. Volné chvíle však trávil s poleňským kaplanem Kašparem Němečkem, který ho naučil německy a latinsky. Právě díky kaplanovi Němečkovi mohl Josef později navštěvovat gymnázium v Klatovech. Nejenom, že mu Němeček poskytl vzdělání, ale také potřebné finanční prostředky.

Po gymnáziu odešel Josef studovat filozofii do Prahy, kde se později stal členem řádu benediktinů na Emauzech. Již během studií ho začala zajímat jazykověda a pedagogika. Také se zde seznámil s významnými představiteli českého národního obrození – například s Josefem Dobrovským, Josefem Jungmannem nebo Václavem Hankou. V Praze už pak Josef Franta Šumavský zůstal až téměř do konce svého života – zde se věnoval především pedagogické a jazykovědné činnosti. Psal srovnávací jazykovědné práce, sestavoval mluvnice a slovníky, zabýval se poezií a národopisem. Učil také předškolní děti v opatrovnách, jako učitel češtiny působil v Žofinské akademii, v pražské židovské škole, na staroměstském a novoměstském gymnáziu a také v první české hlavní škole v Budči. Později také češtinu vyučoval soukromě v zámožných rodinách i v ženském vlasteneckém kroužku Bohuslavy Rajské (do které se údajně nešťastně zamiloval). Napsal dílo nazvané Malá čítanka, ve kterém se objevila nová metoda výuky čtení, která se stavěla proti dosavadnímu hláskování.

Jako správný vlastenec si Josef Franta zvolil přídomek Šumavský. Svůj život zasvětil pedagogice, jazykovědě a osvětové činnosti. Možná také proto se nikdy neoženil. Bydlel v Praze u své sestry Markéty ve Štěpánské ulici. Aktivně působil v pražské vlastenecké společnosti, pořádal české plesy a slavnosti, spoluzakládal české mateřské školy, byl proslulý svým smyslem pro humor a zpěvem národních písní. Angažoval se tak při revoluci v roce 1848.

Josef Franta Šumavský byl významným jazykovědcem a lexikologem. Věnoval se mimo jiné srovnávání a popularizaci slovanských jazyků, podílel se na sepsání české mluvnice, je autorem česko-německé cvičebnice. V roce 1830 stál spolu s Karlem Slavojem Amerlingem, Janem Slavomírem Tomíčkem a Josefem Jaroslavem Langerem u zrodu časopisu Čechoslav. Později s Janem Slavomírem Tomíčkem spolupracoval při sestavování sbírky slovanských národních pověstí s názvem Slovanka. V letech 1844 a 1846 vyšel jeho dvoudílný Německo-český slovník, v roce 1851 jeho Česko-německý slovník.

Josef Franta Šumavský se přátelil s Boženou Němcovou a její rodinou. Hynek Němec, syn Boženy Němcové, u českého obrozence dokonce jeden rok bydlel během svých studií v Praze. Později Josef Franta Šumavský poskytl střechu nad hlavou i jejímu dalšímu synovi, Karlovi Němcovi.

Když český vlastenec, jazykovědec a pedagog dne 22. prosince roku 1857 ve věku 61 let zemřel na zápal plic, Božena Němcová mu napsala nekrolog. Z pera této spisovatelky máme také zprávy o smrti Šumavského, a to z dopisu, který napsala spisovateli a překladateli Václavovi Čeňkovi Bendlovi: „On musel dávno cítit bolest, ale že třebas si toho nevšiml; v sobotu už mu nechutnalo, ráno v pondělí už nevstal, celý den mu bylo zle, odpoledne začal plivat krev, celou noc zle, ráno zavolali kněze, zavolali ještě dr. Hamerníka také, a v půl desáté byl v Pánu. (…) Byla to dobrá, poctivá duše česká!“

Pohřeb Josefa Franty Šumavského se konal na Štědrý den roku 1857. Místem jeho posledního odpočinku jsou Olšanské hřbitovy.

Josef Franta Šumavský Národní obrození čeština

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy