Svatý Martin se blíží. Ten rozdíl od hus ze supermarketů poznáte, říká farmář

Stále větší zájem o živé husy zaznamenala před 11. listopadem, svátkem svatého Martina, Farma Skupeč u Pernarce na severu Plzeňska. Před 12 lety začínala s téměř 600 kusy, letos jich má 1000, prodá je bez problémů. Všichni by chtěli na Martina husu, nejraději čerstvou, řekl ČTK správce Karel Grůber. Farma je na vrcholu kapacity, rozšíření chovu zatím neplánuje.

"Vykrmujeme je tradičním způsobem, nejde o žádný intenzivní rychlovýkrm jako ve velkých odchovnách, kde se dožívají 80 dnů. My je krmíme 120 dnů," uvedl Grůber. Ze 75 procent dává do krmných směsí vlastní pšenici a ječmen a přimíchává 20 procent sójového šrotu a pět procent vitamínových doplňků.

Podle Grůbera se takhle dřív vykrmovaly doma na dvorcích. "Husy rostou rychleji, dorostou váhy pěti až sedmi kilogramů," uvedl. Přes den je pouští do výběhu, což je zásadní rozdíl proti chovu v halách, odkud se ven nedostanou. "Maso je jiné. Ten rozdíl od hus ze supermarketů poznáte," uvedl.

Husy se do Česka dovážejí hodně z Maďarska. "Naši zákazníci říkají, že váží třeba čtyři kila a když ji vyndají upečenou, tak má nejméně o kilo méně," řekl správce. Maso ze skupečské farmy podle něj zůstane po upečení téměř v původní váze.

Farma kupuje jednodenní house za 90 korun, většinou z Jihočeského kraje (kuře masného typu, brojler, stojí deset korun). Housata se těžko shánějí.

"Letos obzvlášť. Kdo si je neobjednal v lednu, tak je z líhní nedostal," uvedl Grůber. Farma Skupeč je prodává za zhruba 110 Kč/kg v živé váze, stejně jako loni. "Chov je jen mírně ziskový," uvedl.

Do farmy, která husy prodává jen ve svém sídle, dojíždějí lidé i z větších vzdáleností. "Ti, kteří si je tady koupili, a porovnali je s husami ze supermarketů, tak se k nám se vracejí," řekl správce. Husy z farmy jsou o něco dražší než ze supermarketů, je to dáno vyššími náklady na krmení.

Farma husy vykrmuje jednou ročně, vždy od června. Začíná je prodávat kolem 20. září, teď prodej vrcholí. "I na Vánoce by je chtěli, ale to už je většinou nemáme, řekl Grůber. Husy včetně výkrmu má na starosti jedna pracovnice, krmní je ráno a večer.

Doma na dvorcích už se bílé české husy chovají velmi málo. Mizí, neboť vesnice stárnou a vylidňují se. Lidé nemají zaměstnání v místě, protože statky a družstva skončily nebo je tam zaměstnanost výrazně nižší. "Takže jezdí za prací. A většina obyvatel venkova už se snaží žít městským způsobem a nechce se zaobírat nějakým chovem zvířat, i když by možnosti měli. A mladí k tomu moc vztah nemají," dodal.

Související

Betlém, ilustrační fotografie.

Největší betlém na světě je v Čechách

Betlémářství má u nás dlouhou tradici. Již před několika staletími zdobily jesličky o Vánocích kostely i domácnosti. Specifické jsou betlémy mechanické, v nichž se jednotlivé figurky pohybují. Autor největších mechanických jesliček na světě pochází z Čech, narodil se před 185 lety, dne 13. prosince 1838. Jmenoval se Tomáš Krýza a jeho Krýzovy jesličky jsou pojmem známým po celém světě i zapsaným v Guinnessově knize rekordů.
Adventní věnec

Adventní věnec. Kde se vzal symbol vánočního času?

Na adventním věnci již hoří svíce značící adventní neděle a odpočítávající čas do Štědrého dne. Zatímco dnes si předvánoční dobu bez adventního věnce nedokážeme představit, dříve ho lidé neznali. Věnec se svíčkami se stal symbolem adventu teprve v 19. století.

Více souvisejících

tradice, zvyky, svátky potraviny jídlo Plzeňský kraj život

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 9 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Padělatel vstupenek na MS v hokeji dopaden. Případů bude více, tvrdí policie

Policie dopadla podvodníka, který lidem prodával padělané vstupenky na probíhající mistrovství světa v ledním hokeji v Česku. Strážci zákona již v úterý informovali, že eviduje přibližně 300 případů falešných vstupenek. Do arén v Praze a Ostravě, kde se hraje, tak nemohly stovky lidí.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy