Atmosféra na Národní třídě se zklidnila, osobnosti předčítají z Havlova díla

Na pražské Národní třídě v okolí památníku 17. listopadu panuje po vypjatém úvodu dne uvolněná atmosféra. Ulice, na které se konají koncerty a další kulturní akce, se podle odhadů novinářů postupně zaplňuje tisícovkami lidí. Lidé chodí zapalovat svíčky, korzují či se fotí se známými osobnostmi. Mezi nimi byl největší zájem o neúspěšného kandidáta na prezidenta a nynějšího senátora Jiřího Drahoše, režiséra Jana Hřebejka či herce Ivana Trojana. Trojan stejně jako třeba herec Jan Potměšil vzpomínal na dny po 17. listopadu 1989. "Chodíme sem s rodinou každý rok," řekl novinářům.

Římskokatolický biskup Zdenek Wasserbauer přednesl u památníku na Národní třídě modlitbu, lidé po ní zazpívali českou i slovenskou hymnu. Návštěvníci akce se procházejí, poslouchají hudební vystoupení, okolo památníku je stále několik desítek lidí.

Horký čaj jim nabízejí skauti. Program zpestřili i dva muži v dobových uniformách Sboru národních bezpečnosti s bílými přilbami a obušky, kteří na lidi parodicky křičí, aby se rozešli. Poté scéna většinou končí společnou fotografií.

Národní třída je dnes dějištěm pátého ročníku pouliční slavnosti nazvané Korzo Národní k připomenutí událostí 17. listopadu. Nabízí desítky koncertů, divadelní představení, autorská čtení, vzdělávací výstavy i program pro děti.

Známé osobnosti například předčítají z děl dramatika a prvního porevolučního prezidenta Václava Havla. K předčítání byli pozváni například Zdeněk Svěrák, Anna Geislerová či Jan Potměšil, Petr Pithart a Michael Žantovský. Na ulici byl také postaven skautský tábor, svou práci představují i neziskové organizace.

Kolem 17:00 se na Národní třídě uskuteční akce Světla svobody a památky obětí komunismu. Účastníci symbolicky zapálením světel vzpomenou na oběti komunistického režimu. Svíce položí do světelné řady a spojí se do lidského řetězu.

??#17listopad si připomínáme studenty a studentky, kteří v roce 1939 demonstrovali proti nacistické okupaci a v roce 1989 proti komunistickému režimu. Jen toto odvážné odhodlání se zasadit o svobodu a demokracii může porazit totalitní systémy. pic.twitter.com/DV50mJkZlw

— Christoph Israng (@velvyslanec_SRN) 17. listopadu 2018

Ráno a dopoledne byla na Národní třídě vypjatá atmosféra a několik incidentů. Kytice, které tam po půlnoci položili premiér Andrej Babiš a šéf SPD Tomio Okamura, hodili lidé do odpadkového koše. Tamtéž skončily i květiny, které na Národní poslal prezident Miloš Zeman, sám se žádných akcí ve státní svátek neúčastní. 

Na Národní třídě bylo také umístěno několik transparentů proti Zemanovi nebo vládě. Podle zpravodaje ČTK je ale organizátoři akce odsunuly během odpoledne dále od památníku.

Související

Češi si na Národní třídě připomínají události 17. listopadu 1989.

Česko si připomíná 17. listopad: Politici míří na Národní, Babišovi vadí privatizace demokracie

Česká politická scéna od pátečního rána míří k památníku na Národní třídě, aby si připomněla události ze 17. listopadu 1989, které vedly k sametové revoluci. Výjimkou je nemocný premiér Petr Fiala (ODS), který oslavy vynechává. Politici zmiňují důležitost demokracie, expremiér Andrej Babiš kritizoval její údajnou privatizaci současnou vládní garniturou. 

Více souvisejících

17. listopad Praha Václav Havel Zdeněk Svěrák (herec režisér) Aňa Geislerová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy