Netolerantní Češi. Muslima v rodině by nechtěl téměř nikdo, na frak nám dávají i Slováci

Mnoho lidí říká, že se tolerance v Česku nenosí. Nedávný americký výzkum to v mnoha ohledech potvrzuje, zároveň však vypichuje i otázky, k jejichž řešení jsou Češi spíše vstřícní. Výsledky však naznačují, že cesty Čechů a Slováků se za 26 let od rozvodu rozešly asi tak, jak bývá u bývalých manželů zvykem.

Více než čtvrtstoletí po rozpadu Československa se na oba národy zaměřila v nedávném výzkumu americká společnost Pew Research Center. Především její analytičku Kelsey Jo Starrovou zajímalo, kam se obě země od rozvodu posunuly.

Výzkum ukázal, že ačkoliv měli Češi a Slováci přes 70 let společný stát, minimálně v otázkách víry se výrazně liší a propast mezi nimi se nadále prohlubuje. Zatímco nadpoloviční většina Slováků, konkrétně 63 %, se hlásí ke katolické víře, sedm z deseti Čechů nepřísluší k žádné církvi. Starrová připomíná, že Češi jsou považováni za nejateističtější národ v Evropě.

Ve srovnání s výsledky výzkumu z roku 1991, tedy ještě v době společného státu, je navíc jasné, že víra je v České republice na ústupu. Tehdy se totiž ke katolické víře hlásil téměř každý druhý Čech, ke dnešnímu dni však počet věřících klesl na více než polovinu, přesně na 21 %.

Slováci jsou dlouhodobě více nábožensky založení. Každý třetí východní soused se denně modlí a alespoň jednou měsíčně navštíví bohoslužbu. Celá čtvrtina tamních občanů považuje víru za důležitou součást svého života. V Česku se k těmto třem věcem hlásí maximálně 10 % lidí.

Češi jsou rovněž méně tolerantním národem. Muslima v rodině by přijalo jen 12 % tuzemských obyvatel, na Slovensku by to prý nevadilo téměř polovině národa. Ohledně Židů takový rozdíl nepanuje, ač i v tomto ohledu jsou Slováci vstřícnější. V rodině by člověka tohoto vyznání přijal každý druhý Čech, zavrhl by jej naopak jen jeden ze tří Slováků.

V otázkách národnosti a kultury mají naopak Češi navrch. Příslušnost k národu na základě toho, že se tu narodili, má za důležitou 78 % Čechů, zatímco na Slovensku na tom záleží jen lehce nadpoloviční většině občanů. To značně koresponduje s výsledky jiného nedávného průzkumu, podle kterého se pětina Slováků v zahraničí již neplánuje vrátit do vlasti.

Starrová rovněž konstatuje, že Česi jsou méně sociálně konzervativní. Třeba v některých tématech, která úzce souvisí s vírou, jsou Češi naopak tolerantnější. Celých 84 % tuzemských občanů nemá problém s potraty, manželství osob stejného pohlaví nevadí 65 % Čechů. U východních sousedů jde o témata kontroverznější. Většina Slováků podporuje možnost potratu, svazky gayů a leseb však podporuje jen každý druhý.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Lidé Česká republika Slovensko výzkum Náboženství poutníci / víra

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno před 11 hodinami

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy