Bitva nad Českem: Nepomuk si připomněl 75 let od sestřelení amerického bombardéru

V Nepomuku na Plzeňsku si dnes přes 300 lidí připomnělo 75. výročí sestřelení amerického bombardéru B-24 Liberator. V jeho troskách zahynulo 22. února 1944 na nedalekém vrchu Dubeč deset členů posádky. Leteckou bitvu s německými stíhačkami Messerschmitt přežil jen boční střelec Raymond Noury. Nepomuk po druhé světové válce dvakrát navštívil a v prosinci 2013 zemřel v Americe ve věku 90 let. Akci spojeneckých letců u města chápou místní jako velmi důležitou, řekl ČTK starosta Jiří Švec.

Při pietním aktu přeletěly na nepomuckým náměstím dvě bojové stíhačky JAS-39 Gripen, hrála Ústřední hudba Armády ČR a věnce pokládala také čestná jednotka. Kolona amerických vojenských historických vozů, jichž přijelo na náměstí asi 20, pak vezla květiny a věnce čtyři kilometry ke kovovému pomníku přímo na místo pádu letadla na Dubeč, kde je hrob amerických letců. "Památník, kam vede turistická cesta z Nepomuku přes Klášter, je hojně navštěvovaný," uvedl Švec.

Místní muzeum otevřelo před pěti lety expozici k této události. Ukazuje části letadla včetně dvou motorů a vrtulí i některé osobní věci členů posádky, které v roce 1991 vykopali na Dubči místní nadšenci.

"Nejvíce cenné jsou osobní předměty - identifikační známky čtyř pilotů, které měli na sobě," uvedl historik Karel Foud, který expozici v patru muzea s městem a místními nadšenci připravil. Ve vitrínách jsou také zavírací nůž, přezky, rukavice, lodička, část pancéřové vesty a dále osobní předměty jako medailonky a hodinky.

"Nově teď přibyly části messerschmittů, které sestřelily ten bombardér," uvedla Eva Járová Honsová z muzea. Dne 22. února 1944 při operaci Argument spadly tři americké bombardéry - další u Horšovského Týna a Prachatic, a čtyři německé stíhačky, z nichž části jedné, které byly při odborném výzkumu v roce 2014 nalezené u Líšťan na Plzeňsku, jsou odedneška v Nepomuku. "Fragmenty motoru, podvozkové nohy, raketnice a kyslíkové lahve," popsala.

Do muzea chodí podle Honsové ročně přes 2000 zájemců o vojenskou historii i místní. "Když tu byl dvakrát Raymond Noury, tak tu byla veliká účast a lidé ho brali jako osvoboditele," dodala. Noury stál v únoru 1944 u okna letounu, z něhož vypadl, ztratil vědomí, ale padák se mu automaticky otevřel a přistál. Až po válce v Americe zjistil, že všichni jeho přátelé z letounu zahynuli.

Bitva 22. února byla podle Fouda důležitá kvůli tomu, že byla první, která se za druhé světové války mezi Američany a Němci odehrála nad územím předmnichovského Československa. Z dalších dvou liberátorů se nedochovalo takřka nic. Stroj, který se zřítil u Nepomuka, se zabořil do měkkého terénu a motory se našly ve čtyřmetrové hloubce. "Je úžasné, že se to dochovalo v té celistvosti, že to je kolekce, která v republice nemá obdoby," řekl Foud. Trosky z bombardéru, stejně velkého jako létající pevnosti B-17, nejsou v takovém rozsahu v ČR nikde.

Svaz 20 amerických letounů, jejichž cílem byla továrna na stíhačky značky Messerschmitt u Řezna, odstartoval v únoru 1944 ze základen v jižní Itálii. Američané a Britové tehdy soustředěně bombardovali německé letecké továrny kvůli připravované invazi. Kvůli souvislé oblačnosti nebo kouři u Řezna piloti bomby neshodili a letěli na náhradní cíl - plzeňskou Škodovku. Během krátkého přeletu nad protektorátem stroje zasáhla těžká palba německých stíhačů a protiletadlové obrany Plzně. "Během jediné bitvy, která trvala pár desítek minut, spadlo sedm letadel a zahynulo 21 mužů, z toho 20 Američanů a jeden Němec," dodal Foud.

Související

Ilustrační foto

Cvičný letoun RAF absolvoval první let nad Českem

Na letišti Podhořany na Chrudimsku se dnes na území České republiky uskutečnil první let letadla Miles M14A Magister Mk.I. V letounu vyrobeném v roce 1938 v Anglii cvičně létali piloti RAF za druhé světové války.

Více souvisejících

Letadla II. světové války II. světová válka historie Plzeňský kraj B-24 Liberator

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy