Nacisté sekali Čechům hlavy. Na oběti Pražského povstání se vzpomínalo v sekyrárně

Lidé si dnes v Praze v pankrácké věznici připomněli oběti Pražského povstání v květnu 1945. Politici a studenti položili věnce a květiny ke gilotině v popravčí místnosti, takzvané sekyrárně. Řečníci v projevech zavzpomínali na historické události spojené s druhou světovou válkou a zdůraznili nutnost bojovat za svobodu a demokracii.

Náměstek ministryně spravedlnosti Michal Franěk odsoudil, jakým způsobem nacistický režim přetvořil význam institucí demokratického státu, jako jsou soud, věznice a policie.

"Soud v demokracii nemá nic společného se soudem takovým, jaký ho provozoval nacistický režim. Chtěl bych apelovat na ostražitost, aby k tomu už nikdy nedošlo. Abychom opět nebyli svědky parodie institucí jako za nacismu," řekl.

Pod gilotinou končili Češi bojující proti nacismu, i Němci, kteří nechtěli bojovat za Hitlera. Náměstek generálního ředitele Vězeňské služby Simon Michailidis připomněl také oběti z řad pracovníků protektorátního vězeňství zapojených do odboje. Bylo jich 72. "I čeští dozorci umírali v těchto místech. Uznávejme autority a řád, to nás nezbaví svobody, ale pomůže jí to chránit. Dávejme ale pozor, aby se tyto autority neodchylovaly od správných hodnot," řekl Michailidis.

Pražský primátor Zdeněk Hřib poukázal také na ty, kteří ve jménu nacistické ideologie na Pankráci popravovali. Mezi nimi například kat Alois Weiss, jehož pomocníky byli tři kolaborující Češi. Senátor Jiří Drahoš připomněl i pokračující fungování pankráckého popraviště za komunistického režimu.

"Svobodné nadechnutí po válce bohužel netrvalo dlouho a po třech letech byl jeden režim nahrazen druhým a jeho odpůrci byli opět v těchto místech vězněni a popravováni," řekl.

Gilotina v sekyrárně popravovala od 5. dubna 1943 do dubna 1945. O život přišlo 1075 lidí, z toho 155 žen. Těla byla po smrti ukládána do takzvaných rakváren a odvážena do strašnického krematoria.

"Poslední poprava byla provedena 26. dubna 1945, v ten den bylo osvobozeno Brno. Nacisté chtěli rychle zahladit všechny stopy a sekyrárnu vyhodit do povětří," řekl poslanec Robert Králíček. Gilotinu shodili Němci z Karlova mostu do Vltavy. Sekyrárna však nakonec zničena nebyla a gilotina byla z řeky vylovena.

Související

Pražský primátor Zdeněk Hřib

Primátor Hřib: Sověti nenesli hlavní zásluhu na osvobození Prahy

V den připomínky výročí Pražského povstání je podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) potřeba si připomenout, že Rudá armáda dorazila do Prahy 9. května jako do fakticky svobodného města. Sověti tak nenesli hlavní zásluhu na jejím osvobození, řekl dnes primátor v projevu věnovaném 75. výročí povstání.
Miloš Vystrčil, předseda Senátu

Výročí Pražského povstání. Česko nesmí být lokajem, svobodu je třeba hájit, řekl Vystrčil

Boj Pražanů za svobodu v květnu 1945 by měl být mementem, že pokud si Češi chtějí zachovat svobodu, nesmí čekat a musí ji hájit. Před Českým rozhlasem to dnes řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který společně s místopředsedou horní komory Jiřím Růžičkou (za TOP 09 a STAN) uctil památku obětí Pražského povstání a bojů o Československý rozhlas položením věnce. Podobná slova volil i v projevu, který odvysílal Český rozhlas Radiožurnál.

Více souvisejících

Pražské povstání Praha

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy