Jsou Češi obézní? U Jílkové se prolomilo tabu, padaly podivné rady, jak zhubnout

Češi patří mezi nejobéznější národy v EU. Dvě třetiny české populace se snaží zhubnout. Proč je tomu tak? A proč většina diet končí neúspěšně? Existuje zaručený recept, jak získat štíhlou linii? Odpovědi na tyto otázky se ve čtvrtek v pořadu Máte slovo Michaely Jílkové snažili Martin Fried, místopředseda České obezitologické společnosti, Bohdan Matwikow, nutriční a výživový poradce, Petra Šrámková, internistka a primářka obezitologické kliniky, Lukáš Vrána, výživový poradce, Kristina Richterová, občanka z Brna a Petr Sedláček, trenér hubnutí.

Moderátorka Jílková zahájila diskuzi dotazem na výživového poradce Matwikowa, proč vidí problém v tom, že lidé, kteří chtějí zhubnout, vynechávají tuky. Ten jí odpověděl, že lidský organismus potřebuje všechny živiny, tedy i bílkoviny, tuky atd. Musí být ale kvalitní. Když nejíme tučné, tak si způsobujeme různé nemoci. Omezit bychom měli sacharidy alespoň na 100 gramů na den. Pokud chceme držet dietu, musíme snížit sacharidy, které mají tendenci se měnit na umělý tuk, a naopak zvýšit tuky.

Profesor Fried v reakci na to konstatoval, že je zapotřebí udržovat určitou míru. Zároveň také dal za pravdu Matwikowi, protože když budeme jíst 70 % živočišného tuku, tak se nám s největší pravděpodobností bude zajídat, a navíc jej většinu z těla vyloučíme. Matwikow se ohradil, že nic o 70 % neřekl. Podle Frieda bychom se ale tímto trendem mohli brzy dostat na úroveň USA, kde spousta lidí jí tučná masa a potraviny, a výsledek je takoví, že jsou Američané jeden z nejobéznějších národů na světě. Matwikow ale u Američanů vidí problém v nadměrné konzumaci sacharidů.

Pomůže omezení sacharidů?

Richterová řekla, že Matwikow má pravdu, protože sacharidy skutečně člověku škodí. "Sacharidy nám hodně nahodí energii, ale ta pak rychle spadne," podělila se svojí zkušeností Richterová. Primářka Šrámková reagovala, že pokud chceme zhubnout, musíme dosáhnout určité energetické nerovnováhy. Menší příjem než výdej energie je nezbytný. Co se týče diet, tak žádná ideální neexistuje. V současné době se propaguje podíl cca 30 % bílkovin, což je libové maso, vejce, ryby atd. Tuků by v dietě mělo být 40 %. Musí se ale jednat o nenasycené - losos, olivový olej, ořechy. 

Výživový poradce Vrána se odvolal na studie z roku 2010, v nichž se srovnávaly dvě skupiny. U jedné došlo k omezení sacharidů a u druhé tuků. Výsledky byly téměř identické. Snadnější je ale snížení sacharidů, protože díky tomu se sníží hladina hormonu grilinu vyvolávající pocit hladu. Pro upřesnění sacharidy jsou obsaženy v cukrech a přílohách - brambory a rýže. Šrámková ale vidí problém v tom, že náš mozek není na tyto diet nastavený. Umí se pouze adaptovat na šetření energií. Z tohoto důvodu se sice pacienti setkají s úspěchem a zhubnou, ale štíhlou linii si neudrží. Vrána si stál za tím, že vysazení sacharidů, tedy příloh, pečiva, ale i polotovarů se setkává s úspěchem.

Ženám nad 45 let mírná nadváha prospívá

Fried vysvětlil rozdíl mezi lidmi, kteří chtějí pouze zhubnout v létě do plavek, a těmi, kteří trpí obezitou, což je nemoc. Pouze půl milionu Čechů je skutečně obézních a zbytek si chce pouze udržet štíhlou linii, a když drží dietu, tak se setkává s úspěchem. Po jejím přerušení se vrací ke své původní váze. Jílková nesouhlasila a řekla, že se od prosince snaží shodit 3 kila, a nedaří se jí to.

Šrámková dala Friedovi za pravdu, protože pouze určitá část lidí trpí nadváhou, tedy BMI nad 28 a výše. Ostatní si pouze myslí, že musí redukovat váhu. Většina z nás se nesmířila s tím, že stárneme, a že se naše hmotnost vyvíjí. Ženám nad 45 let navíc mírná nadváha dokonce i prospívá. Dožívají se většího věku a nemají například cukrovku. Neměli bychom se tudíž nechat ovlivňovat reklamou a štíhlými modelkami. 

Vajíčka na bůčku k snídani?

Jílková požádala Matwikowa, aby poradil Richterové, jak by měl vypadat její jídelníček. Snažila se, aby to bylo srozumitelnější namísto odborných expertýz, kterým většina lidí nerozumí. Matwikow Richterové doporučil dát si k snídani vajíčka na bůčku, ale nejíst k tomu chleba. Následoval smích z publika. K obědu by si Richterová měla dát kousek tučného masa se zeleninou. "Po vajíčkách na bůčku bych se pozvracela," odpověděla Matwikowi Richterová. 

Fried vysvětlil, že mnoho lidí prostě skutečně trpí obezitou, a že každý je jinak nastavený co se týče pocitu sytosti atd. Nejedná se o slabou vůli. Tím, oč jako odborník, usiluje je redukce váhy u lidí, kterým způsobuje zdravotní problémy - cukrovka a vysoký tlak. Trenér hubnutí Sedláček dal Friedovi za pravdu, že některým se hubne hůř, zatímco jiným snáz. Pokud ale opravdu chceme zhubnout, musíme změnit myšlení a celkový způsob života. Nejde jenom o to držet dietu a hýbat se, ale snažit se vyhýbat stresu a přepracování. 

Je potřeba celkově změnit život?

Richterová řekla, že vyrůstala v neharmonické adoptivní rodině. Když nastupovala do první třídy, byla největší a nejhubenější, a po čase zase naopak nejmenší a nejtlustší. Fried potvrdil, že obezita je důsledkem více faktorů, nikoliv pouze slabé vůle. Následovala diskuze o hranici sytosti. Sedláček následně poradil Richterové návštěvu psychologa, protože by jí jako kouč hubnutí pomoct nedokázal, jelikož vyhodnotil, že její problém vyžaduje odbornou pomoc.

Šrámková vysvětlila, že klíčem ke správnému hubnutí je přenastavení celkového myšlení a dosavadního způsobu života. Místo tatranky k odpolední kávě bychom spíš měli jít na procházku. U lidí trpících obezitou přichází v úvahu buď farmakologická léčba, případně chirurgický zásah, který se setkává s větším úspěchem. Následovala diskuze o změně návyků. Když jsme ve stresu, neměli bychom to řešit tím, že půjdeme do cukrárny. V případě depresí pomůže návštěva praktického lékaře. Milý z publika potvrdil Sedláčkova slova, že je potřeba změna myšlení. Jílková řekla, že ne všichni trenéři hubnutí jsou dostatečně kompetentní, přičemž by se nerada dotkla těch schopných, včetně Sedláčka a Milého. 

Do debaty se dostalo téma sportu. Milý byl toho názoru, že lidé nemusí nutně sportovat, ale stačí jim pohyb. Richterová vysvětlila, že je pro ní namáhavé i pouhé dobíhání tramvaje. Tomu neprosívá ani fakt, že má sedavé zaměstnání (pracuje v call centru). Fried vysvětlil, že by se s pohybem mělo začínat pozvolna. Vrána také řekl, že by se po obézních lidech neměl chtít šílený výkon. Šrámková jako lékařka doporučila sport a pohybové aktivity, ale upozornila, že nemají nijaký zásadní vliv na redukci váhy, protože nepřevýší energetický příjem.

Je ketonová dieta patologická? Monotónní diety škodí

Jílková upozornila diváky, aby nevěřily různým reklamám na hubnoucí koktejly. Následně přešla k dalšímu tématu, a to takzvané "ketodietě", která je podle Matwikowa patologická. Na otázku proč odpověděl Matwikow, že nemůže být aplikovaná dlouhodobě, aniž by nezpůsobila zdravotní problémy. Fried reagoval, že monotónní diety nejsou dobré, a že člověk, který jí drží, sice zhubne, ale podlomí si zdraví. Ztratí třeba svalovou hmotu a tím pádem jej bude víc unavovat pohyb. "Zhubne sice 5 kilo, ale ve svalech," vysvětlil Fried.

Následovala diskuze o půstech a hladovkách. "Když hladovíme, spálíme glykogen, což je cukr, který je uložený v játrech a svalech. Potom přijdeme o nějaký další substrát, což většinou bývají bílkoviny," řekla Šrámková a varovala před takovým způsobem diety, protože to poškozuje zdraví, imunitu a zvyšuje riziko nádorových onemocnění. Mluvilo se také o složení potravin a hubnoucích koktejlech, které by mohly podle Frieda relativně pomoct lidem usilujícím o snížení váhy. V případě Richterové a lidí trpících obezitou by se ale jednalo o vyhozené peníze. 

Jílková znovu zdůraznila, že reklamy na různé hubnoucí koktejly, které nám často doporučují dokonce i samotní lékárníci, jsou klamavé. Ke slovu se dostal zástupce České obchodní inspekce, který řekl, že lidem vyhledávajícím nejlepší způsoby hubnutí se okamžitě začnou zobrazovat reklamy na různé přípravky, včetně odkazů na neexistující odborníky a profesory. Bylo zdůrazněno, že by lidé neměli nechat zmást různými agresivními reklamami, ať už na hubnoucí přípravky, či na půjčky. Jílková vysvětlila, že by photoshop dokázal z Richterové udělat anorektičku, a oznámila téma příštího týdne, jímž bude výchova dětí. 

Související

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

"Lidi, vzpamatujte se. Cestujte po Česku," apelovala u Jílkové seniorka

Globální pandemie nového koronaviru zcela ochromila dopravu a tím pádem i cestování a zahraniční dovolené. Více než polovina Čechů se momentálně chystá strávit prázdniny v tuzemsku. Máme ale jistotu, že když si zakoupíme zájezd, ať už v rámci Česka nebo v cizině, tak skutečně odjedeme, a v pořádku se vrátíme? Toto bylo tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo Michaely Jílkové.

Více souvisejících

Máte slovo obezita, nadváha, hubnutí zdraví dieta

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

WSJ: Putin pravděpodobně nenařídil vraždu Alexeje Navalného

Podle amerických zpravodajských služeb není pravděpodobné, že prezident Ruska Vladimir Putin osobně nařídil útok na opozičního vůdce Alexeje Navalného. Uvedl to deník The Wall Street Journal (WSJ). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy