Poutníci ve Velehradě uctí Palladium země české, má symboliku jako korunovační klenoty

Poutníci budou moci ve čtvrtek a v pátek ve Velehradě na Uherskohradišťsku při příležitosti letošních Dnů lidí dobré vůle uctít Palladium země české. Obrázek Staroboleslavské madony je po staletí jedním ze symbolů české státnosti. Palladium nás provází v celých našich dějinách, řekl dnes ČTK a Českému rozhlasu tajemník Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek.

"Palladium země české, dá se říci, je na úrovni korunovačních klenotů. Od palladia odvozujeme českou státnost, protože bylo předáno na Moravě, na symbolickém Velehradě, a posléze díky svaté Ludmile se dostalo do Prahy a ke knížeti České země svatému Václavovi, který si jej velice považoval," uvedl Kořenek. V celých českých dějinách podle něj byla palladiu vzdávána velká úcta.

S instalací originálu památky v Královské kapli baziliky Nanebevzetí Panny Marie a svatého Cyrila a Metoděje počítají organizátoři v 15:00, o 45 minut později jej nechají přenést na hlavní oltář. Po 18:00 poputuje zpět do kaple, kde jej budou moci poutníci až do půlnoci uctít. Na stejném místě jej budou moci zájemci zhlédnout i v pátek dopoledne, od 10:30 bude k vidění i na hlavní poutní mši.

Převoz a vystavování reliéfu budou ve Velehradě provázet přísná bezpečnostní opatření. Organizátoři chtějí podle Kořenka jeho představením připomenout mimo jiné 1150. výročí od smrti svatého Cyrila a jmenování svatého Metoděje prvním moravským arcibiskupem. Zároveň má vyzdvihnout 30. výročí svatořečení Anežky České.

Palladium země české, nevelký kovový reliéf zobrazující Pannu Marii s Kristem, darovala podle legendy svatému Václavovi jeho babička svatá Ludmila, která ho prý dala zhotovit na radu svatých Cyrila a Metoděje. Český kníže jej údajně nosil celý život na prsou. Podle odborníků však zřejmě vzniklo až někdy v období od 80. let 14. století do konce 15. století.

Na konci třicetileté války se reliéfu zmocnili Švédové. Darovali ho do Vídně, odkud byl roku 1650 v triumfálním průvodu přenesen do Prahy a odtud pak definitivně do Staré Boleslavi.

Palladiu je připisována ochranná moc nad českými zeměmi. Dnes je trvale umístěno v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi, vystavuje se pouze výjimečně. Od roku 2016 je národní kulturní památkou.

Související

Církev

Na Velehradě je vystaveno Palladium země české, jeho převoz provázely manévry

Poutníci mohou uctít ve Velehradě na Uherskohradišťsku takzvané Palladium země české. Vzácný reliéf je ode dneška vystavený v Královské kapli baziliky. Obrázek Staroboleslavské madony je po staletí jedním ze symbolů české státnosti a jedno z hlavních lákadel letošních Dnů lidí dobré vůle. Převoz palladia ze Staré Boleslavi si vyžádal mimořádná bezpečností opatření, řekl dnes ČTK diecézní konzervátor pražského arcibiskupství Vladimír Kelnar.

Více souvisejících

Palladium země české Velehrad Církev

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy