Lihová mafie: Žalobce trvá na vině obou obžalovaných, pronesl ráznou závěrečnou řeč

Žalobce navrhl potrestat zbývající dvojici z takzvané lihové mafie Radka Březiny, o jejich vině je stále přesvědčen. Jde o správce nemovitostí Ivana Kováříka a Tomáše Pantlíka, jejichž případ související s hlavní větví Březinovy kauzy vrátil Krajskému soudu v Olomouci před dvěma lety vrchní soud. Podle státního zástupce Miroslava Stokláska oba o Březinových nelegálních obchodech věděli a buď se na nich podíleli nebo ho kryli. Obžalovaní to popírají. Soud dnes líčení odročil na 15. října.

Muži byli původně souzeni v osmičlenné skupině obžalovaných, zbývajících šest v čele s Radkem Březinou jsou již pravomocně odsouzení. Tomáš Pantlík, který měl na starosti sklad v Olomouci, jako jediný není souzen jako člen organizované zločinecké skupiny, podle žalobce se ale snažil svým jednáním zakrýt její trestnou činnost. Navrhl pro něj tříletý trest, případně s ohledem na délku řízení podmíněný trest.

Klade mu za vinu, že 25. a 26. září 2012, kdy policisté našli v bývalých olomouckých sladovnách sklad Radka Březiny, se snažil zmást policii fiktivní nájemní smlouvou a poté se snažil oddálit otevření skladu, aby umožnil zametení stop, uvedl žalobce. Na základě pokynů Radka Březiny v noci na 26. září hlídal před areálem, ve kterém se ostatní obžalovaní snažili nelegální líh zlikvidovat.

Pantlíkův obhájce naopak dnes žádal o zproštění viny. O nelegální činnosti Radka Březiny prý nevěděl a od příjezdu ke skladu se do ničeho aktivně nepouštěl. Podotkl, že trest obžalovaný dávno vykonal. "Od skutku uběhlo sedm let, od roku 2013 je pod trvalým dohledem probačního úředníka, ke kterému musí co 14 dní docházet, což je přísnější režim než v případě podmínečného trestu," doplnil obhájce.

Pro Ivana Kováříka žádal dnes žalobce devět let a devět měsíců. Měl na starosti ostravské sklady, kam Radek Březina nechal navážet nelegální líh, o trestné činnosti podle Stokláska obžalovaný věděl a podílel se na ní. Potrestán by měl být podle žalobce i za starší část kauzy - čištění lihu v Ostravě v letech 1998 až 2001, který měl poté sloužit k nelegální výrobě alkoholu. "Všichni obžalovaní se k této činnosti doznali," uvedl státní zástupce. Krajský soud tuto část označil za promlčenou, případ mu ale vrátil na základě dovolání žalobce Nejvyšší soud.

Podle obhájce Kovářík líh čistil jen do konce roku 1999, šlo však o syntetický technický líh. Namítal, že za Kováříkova působení v ostravských skladech nebyly zjištěny žádné stavební úpravy pro nelegální úkryt lihu. Ani Kovářík podle obhájce o nelegální činnosti Březiny nevěděl. "Můj klient žádné úložiště nebudoval, působil jako správce nemovitostí," uvedl obhájce a požádal o zproštění viny.

Březinova kauza zaměstnává policii a žalobce od podzimu 2012, kdy se v souvislosti s metylalkoholovou aférou zaměřili na nelegální výrobny lihovin. Hlavní větev takzvané lihové mafie v čele s Březinou byla pravomocně odsouzena v červnu 2017. Nejvyšší trest dostal Březina, za daňový únik 5,6 miliardy korun si odpykává 13 let vězení. Žalobci pak začali odkrývat další navazující případy odběratelů nelegálního lihu a těch, co trestnou činnost maskovali. Někteří byli odsouzeni, část případů je u soudů, část se stále vyšetřuje.

Související

Ilustrační foto

Státní zastupitelství podalo obžalobu na celníky v kauze lihové mafie Radka Březiny

Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Olomouci obžalovalo šest lidí v případu rozsáhlé kauzy týkající se vynášení tajných informací z Celní správy členům lihové mafie kolem Radka Březiny. Čtyři z nich byli v době trestného činu spjati s Celní správou. Obžalováni jsou z několika trestných činů včetně zneužívání pravomocí veřejného činitele či přijetí úplatku. Kauza je úzce spjata s rozkrýváním lihové mafie, která policii a žalobce zaměstnává od podzimu 2012. Samotný případ kolem Celní správy odkrývali policisté čtyři roky. Případ bude řešit zlínský soud, uvedlo ve zprávě VSZ.

Více souvisejících

Kauza lihová mafie Ivan Kovářík (lihová mafie) Tomáš Pantlík (lihová mafie) soudy

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Švýcarsko nenabídlo Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda oznámila, že zatím nenabídla Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině, který se bude konat v červnu v této alpské zemi. Přesto zdůraznila, že Rusko by mělo být zahrnuto do mírového procesu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy