Do ČR přivezli tuňákové steaky s nebezpečným histaminem!

Praha - Státní veterinární správa spolu s distributorem stáhla a následně zlikvidovala zásilku tuňákových filetů. V Belgii, kde lidé po snědení filetů stejné šarže pocítili nevolnost, totiž kontrola odhalila nadlimitní výskyt histaminu, informoval ve středu mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Do Česka v polovině července ve dvou zásilkách doputovalo celkem 90 kilogramů mražených steaků tuňáka bez kůže. Filety přitom byly stejné šarže jako výrobky, které způsobily zdravotní potíže lidem v Belgii.Tam lidé po pozření ryby pocítili nevolnost a tamní vyšetření později skutečno odhalilo, že v mase byl nadlimitní obsah histaminu.Belgie proto vydala rychlé varování systémem RASFF těm zemím, kam zásilky stejných filetů putovaly – mezi nimi i České republice."Státní veterinární správa okamžitě zahájila šetření a nyní lze říci, že vzhledem k tomu, že distributor v Česku - firma z Jenče u Prahy, velmi dobře spolupracoval a ihned všechny tuzemské odběratele zboží informoval, se podařilo z dodávky stáhnout téměř celé množství,“ informoval ve středu mluvčí veterinární správy Josef Duben.Celkem 74 kilogramů tuňáka bylo neškodně zlikvidováno a podařilo se tak předejít možným zdravotním problémům i u konzumentů v Česku.K vytvoření nadměrného množství látky zvané histamin může dojít při nesprávném skladování ryb. Látka je v malém množství součástí řady potravin a organismus zdravého člověka se s ním díky regulačním mechanismům vyrovná. Nadměrné množství této látky však může vést k otravě, která sice nekončí smrtí, ale může být velice nepříjemná."Nejvyšší riziko tvorby nadměrného množství histaminu je například u makrel, tuňáků, sleďů nebo sardelí. Tyto ryby mají přirozeně vyšší obsah aminokyseliny histidinu, ze kterého histamin vzniká například při nedodržení chladírenského řetězce, a to zvláště v teplém ročním období," vysvětlil Duben.Látka se tvoří nejčastěji ihned po vylovení ryb, které nejsou patřičně zchlazeny na teplotu kolem 1 °C, rizikové mohou být také některé způsoby tepelného zpracování, třeba běžné uzení oblíbené makrely.Duben upozornil, že běžně kazící se rybu pozná i laik, zatímco zvýšený obsah histaminu není na první pohled patrný. "Při nesprávném skladování a zároveň vysoké mikrobiální kontaminaci tedy znečištění ryb, se může vytvořit toxické množství dříve, než se ryba projeví senzoricky jako závadná," upozorňuje mluvčí.Potom se mohou projevit známky otravy. Nadměrný obsah histaminu v rybách může způsobit onemocnění, provázené zejména svěděním kůže, bolestí hlavy, poklesem krevního tlaku a kožní vyrážkou. Toxická reakce se může objevit i u zdravého člověka během půl hodiny od konzumace.

Související

Více souvisejících

státní veterinární správa kontrola

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy