Komunisté s poslankyní uctili Gottwalda! Vítejte u hrobu masového vraha, reagovali tvrdě odpůrci

Praha - Hádky, hlasité projevy nesouhlasu i strkanice mezi komunisty a jejich odpůrci provázely dnes na Olšanských hřbitovech v Praze uctění památky komunistického prezidenta Klementa Gottwalda.

Uctít Gottwalda dorazilo několik desítek komunistů. Jejich odpůrců bylo mnohem méně. Tito lidé přinesli nápis "Vítejte u hrobu masového vraha" a drželi portréty generála Heliodora Píky, národně-socialistické političky Milady Horákové a faráře Josefa Toufara. "To je Toufar, kterého jste umučili," říkal komunistům jeden z odpůrců.

U hrobu vystoupila stejně jako v minulých letech pražská poslankyně KSČM Marta Semelová, která vychvalovala období socialismu. "Únor 1948 byl historickým mezníkem, který otevřel cestu k lepšímu životu," uvedla a zkritizovala naopak současný režim. Prohlásila také, že současná média plivou na toto výročí a rozviřují nenávist a fanatismus, který má zakrýt všechny současné zlořády.

Mladí komunisté nesli prapory se srpem a kladivem i s portrétem Vladimíra Iljiče Lenina. Na závěr si přítomní Gottwaldovi příznivci zazpívali Internacionálu.

Počet obětí komunistického režimu na celém světě dosahuje 70 miliónů. Jde tak o režim naprosto srovnatelný s fašismem, ne-li ještě horší.

V Československu bylo za čtyřicet let komunistické diktatury z politických důvodů popraveno 230 mužů a jedna žena. Kromě poprav zemřelo dále ve věznicích a při eskortě 200 lidí, na útěku z koncentračních táborů a věznic dalších 27 lidí. Při pokusu o přechod hranic bylo zabito dosud zjištěných 400 lidí.

V letech 1948 - 67 emigrovalo ze země 255 000 lidí. Soudně bylo rehabilitováno 230 tisíc obětí komunistického režimu. Připočteme-li k nim jejich rodinné příslušníky, jedná se minimálně o 700 tisíc osob. Skromný odhad celkového počtu lidí postižených komunistickým režimem (živnostníci, podnikatelé, intelektuálové, emigranti) činí v Československu 1,5 miliónu osob.

Související

Petr Pavel

Nedokázal jsem prohlédnout zločinnou podstatu komunismu, přiznal Pavel

Prezident Petr Pavel dnes připomněl památku obětí komunistického režimu. 27. června před 73 lety přišli o život čtyři představitelé demokraticky smýšlejících občanů Milada Horáková, Jan Buchal, Oldřich Pecl a Záviš Kalandra. Pavel upozornil, že byli zavražděni proto, že šířili pravdu o zrůdnosti a zločinnosti totalitní vlády tehdejšího Československa.

Více souvisejících

Komunismus Marta Semelová Únor 1948

Aktuálně se děje

před 51 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy