Co dělat, když uniká plyn? Rady a tipy, jak se chránit před výbuchem

Praha - Včerejší mohutný výbuch plynu v centru Prahy vyvolal mezi lidmi, kteří doma využívají plyn obavy i otázky, jak by únik plynu zvládli oni sami. Přinášíme vám zásady, jak se před únikem či výbuchem plynu chránit a jak se při tom zachovat.

O plynu platí to samé, co o ohni. Dobrý sluha, zlý pán. Riziko úniku plynu nikdy neodstraníme, ale můžeme ho zásadně snížit. Například pravidelnou revizí všech plynových spotřebičů a plynového vedení. Kromě toho se ovšem můžeme bránit i aktivně - pokud doma použijeme detektory. Ty vás varují buď před stoupající koncentrací spalin nebo před unikajícím plynem. A v neposledním případě je rovněž nutné vědět, jak se při úniku plynu zachovat - několik jednoduchých zásad nám totiž může zachránit život.

Tou první zásadou je používat svůj čich. Zemní plyn sám o sobě je bez zápachu, proto ho plynárenské společnosti vždy obohacují o odorant. To je látka, která zapáchá a před únikem plynu tak varuje. Ucítíte-li plyn, rozhodně to nepodceňujte, všeho zanechte a vypátrejte příčinu.

Plynové spotřebiče a plynový rozvod

Prohlédněte si doma dobře všechny spotřebiče na plyn, které užíváte. Každý z nich by na sobě měl mít značku CE. Jde o zkratku francouzského " Communauté Européenne", která znamená, že spotřebič odpovídá (vysokým) evropským požadavkům na bezpečnost. Označení zavedla Evropská unie v roce 1996 a od té doby jím musí být označen každý (nejen plynový) spotřebič prodávaný v EU.

Máte-li doma ještě starší zařízení, značka CE na něm bude chybět. Ani pak vám nutně nejde o život, ale už s ohledem na věk sporáku, průtokového ohřívače nebo plynového kotle, je nutné nepodceňovat jeho odbornou údržbu. Něco málo sice každoroční prohlídka stojí, ale může vám zachránit, život, majetek i zdraví. Nespoléhejte na to, že údržbu plynového spotřebiče zvládnete sami a raději si pozvěte odborníka.

Každý prostor, kde používáte plynový spotřebič je nutné větrat. Spaluje se v něm nejen plyn, ale i kyslík ve vzduchu. Přitápění plynem v bytě, autě nebo dokonce ve stanu už stálo životy mnoho neopatrných lidí. I proto odborníci varují také před tím, aby lidé plynové spotřebiče používali jen k tomu, k čemu jsou určeny. Přitápět plynovou troubou je rozhodně velmi rizikové a nerozumné chování.

K dalším zásadám patří i kontrola plamene sporáku nebo kotle. Pozorujte, jestli všechny viditelné plamínky hoří modře a jestli se plyn spaluje bez sazí. Všímejte si, jestli spotřebič příliš nehlučí nebo nezapáchá. A neškodí si zkontrolovat, kde máte doma hlavní uzávěr plynu a jak rychle se k němu dokážete dostat.

Detektory plynu a spalin

Pokud zemní plyn unikne do ovzduší vytvoří se vzduchem mimořádně výbušnou směs. Zapálit ji může nejen hořící sirka nebo cigareta, ale i elektrická jiskra a dokonce i intenzivní tření nebo silně rozpálená plocha v okolí mraku plynu. Člověku ale může být nebezpečná i jiná věc - oxid uhelnatý, jinými slovy spaliny po plynu.

Oxid uhelnatý má v tuzemsku na svědomí každoročně desítky životů. A to zdaleka ne v zimě, kdy se plynem často topí a kdy by se podobné nehody daly očekávat. Snad nejvíce podobných neštěstí se objevuje v horkém létě. Právě vinou vysokých teplot se v komíně občas vytvoří opačný tah a komín tak přestane odsávat spaliny z bytu či domu. Ty se uvnitř hromadí a snadno dokážou obyvatele bytu otrávit.

Oxid uhelnatý je nebezpečný tím, že není cítit. Je zcela bez chuti a zápachu a člověk ho tedy nedokáže zaznamenat! Prvními příznaky jsou bolest hlavy, únava, nevolnost a závratě. V poslední fázi, která je mimořádně rychlá, člověku zčervená pokožka, zvýší se mu radikálně teplota a upadne do bezvědomí. To je často tak rychlé, že lidé nedokážou ani opustit místnost.

Tomu všemu mohou předejít detektory spalin. Jejich ceny se pohybují už od stovek korun. Detektory se umísťují ke stropům a v případě nebezpečné koncentrace oxidu uhelnatého spustí alarm.

Podobně fungují i detektory plynu. Nebezpečí signalizují už ve chvíli, kdy koncentrace plynu ve vzduchu dosáhne 5 až 10 procent dolní meze výbušnosti. Nejvhodnější je umístit takový detektor do místností, kudy vedou rozvody plynu nebo tam jsou plynové spotřebiče a zároveň tam tak často nechodíme, abychom plyn odhalili vlastním nosem. V praxi to tedy bývají nejčastěji sklepy budov. Zdá se, že i v případě pražského výbuchu šlo o podobnou situaci, tedy plyn nahromaděný ve sklepě či přízemí.

Detektory úniku zemního plynu jsou však trochu dražší než detektory spalin. Jejich ceny se pohybují zhruba od tisícovky. Ale například ten, který nabízí svým klientům Pražská plynárenská, vás i s montáží vyjde na pět tisíc korun. Každý rok se s ním musí na přezkoušení čidel (cena: 350 Kč) a po pěti letech je navíc nutné detektor koupit nový.

"Rozhodně bych detektor zemního plynu doporučil každému zákazníkovi, který užívá plyn. Hlavně seniorům, kteří často zapomenou, že vaří, případně usnou, voda jim uhasí plamen a plyn je pak může otrávit," popsal typické využití detektorů mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

Co dělat, když plyn uchází?

V případě, že únik plynu zjistíte, zachovejte především chladnou hlavu. Okamžitě uhaste všechny plameny ve svém okolí, které by mohly plyn přivést k explozi. Otevřete všechna okna a dveře. Pak uzavřete všechny uzávěry plynu, případně ten hlavní pro celý dům.

To vše je více méně logické. Rady odborníků ovšem pokračují. Nekuřte, nepoužívejte otevřený oheň, nemanipulujte s elektrickými spotřebiči. Také je důležité nevytahovat je ze zásuvky, aby nevznikla jiskra.

Jdete-li varovat sousedy (což byste rozhodně měli udělat), nepoužívejte zvonek, ale zaklepejte jim na dveře. Netelefonujte z místa, kde cítíte plyn. Nepoužívejte ani výtah. Informujte policii nebo hasiče, případně rovnou zavolejte plynařům. Úniky plynu můžete z každého místa v republice hlásit na číslo 1239.

Související

Více souvisejících

plyn záchranáři

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy