Spor o moravskou vlajku se vrací. Jak by měla vypadat?

Brno - V den oslav věrozvěstů a duchovních patronů Moravy svatého Cyrila a Metoděje, který připadá na 5. července, vyvěsí 550 radnic moravskou vlajku. Akce se uskuteční počtvrté jako připomínka kultury, tradic a historie Moravy. Ve srovnání s loňskem se počet radnic zvýšil o 150. Současné číslo není konečné.

Zlatočervenou vlajku, doplněnou o moravskou orlici, vyvěsí letos nově například města Frenštát pod Radhoštěm, Kunovice, Hluk a Uherský Ostroh na Uherskohradišťsku, dále Jevišovice na Znojemsku, nebo Vidnava na Jesenicku. Tradičně dlouhý seznam vinařských obcí rozšíří Šakvice a Tvrdonice na Břeclavsku.

Z historických sídel se k akci připojil Sloup a Holštejn u Blanska, Komňa a Osvětimany na Uherskohradišťsku nebo Ženklava s Kunínem na Novojičínsku. Vysokou podporu má akce v moravské části Vysočiny, na jižní Moravě a v Olomouckém kraji. Přibývají radnice na Zlínském kraji, na Svitavsku i severu Moravy.

"Vlajku letos vyvěsí již více než čtvrtina měst a obcí na Moravě. Mnohé radnice se k akci připojují automaticky a o jejich účasti se dovídáme se zpožděním. Nejvíce nás ale těší zájem veřejnosti," uvedla Holaňová. Moravskou vlajku lze vidět na sportovních utkáních i společenských akcích všeho druhu.

"Současně užívaná 'moravská' vlajka je naprosto nesprávná. Jednak vychází z rakousko-uherského znaku Moravy, za druhé ho má dokonce na sobě. To je z odborného hlediska špatně," řekl již dříve v rozhovoru pro IHNED.cz Jaroslav Martykán, předseda České vexilologické společnosti.

Diskuse o podobě tzv. moravské vlajky se vede už více než sto let. Problém tkví především ve sporu o barvu moravského znaku, ze kterého se vlajka odvozuje. Tedy jestli být moravská orlice stříbro-červeně šachovaná, nebo zda má být šachování zlato-červené.

Zlatá barva se na moravském znaku nikdy dlouhodobě neužívala a až na výjimky měly rakousko-uherský, československý i dnešní český státní znak moravskou orlici vyvedenou ve stříbrné a červené barvě.

Znak Moravy měl povýšit, tj. změnit bílou barvu (stříbro) na žlutou (zlato), už v polovině 15. století císař Fridrich III. za pomoc Moravanů při obléhání Vídně. Změna se neujala, zemský sněm ji zprvu ani nepřijal.

Milník představuje revoluční rok 1848, kdy poprvé přímo volený zemský sněm rozhodl, že moravskými národními barvami budou žlutá a červená. Autorem moravské bikolory se stal Alois Šembera. Revoluce 1848 selhala a rozhodnutí zemského sněmu nenabylo právní moci. Až na sklonku existence habsburské monarchie se za první světové války konečně objevila pozlacená orlice i na celoříšském znaku.

Nově vzniklá Československá republika se ve snaze odvrátit se od všeho rakouského vrátila k postříbřené orlici. Bílá se totiž bere jako jedna ze slovanských barev.

Podle barev na znaku by však podle heraldických a vexilologických pravidel měla vlajka mít tři vodorovné pruhy: bílý, červený a modrý. Tím by byla totožná s českou trikolorou či vlajkou protektorátu Čechy a Morava. Je možné prohodit první dva pruhy, ale to by se vlajka podobala vlajkám Nizozemska a Lucemburska, což by podle vexilologů nebylo přijatelné, upozorňuje ihned.cz.

Související

Zámek Tovačov. (autor: Pavel Vlach)

Zámek Tovačov se pyšní nejvyšší zámeckou věží u nás

Ač nepříliš známý, o to však zajímavější zámek Tovačov leží ve stejnojmenné obci, v okrese Přerov v Olomouckém kraji. Dodnes ho tvoří rozsáhlý komplex budov a dvě nádvoří, včetně původního opevnění. Po započatých opravách nabízí nejen krásně zařízené interiéry, ale i vyhlídky z nejvyšší zámecké věže u nás.
Zbytky zámku v Maříži. (autor: Harold)

Smutný příběh mizejícího zámku Maříž. Kdo ho má na svědomí?

Zámek, respektive zbytky zámku Maříž, se nacházejí na okraji stejnojmenné vsi v jihozápadní části Moravy, nedaleko hranic s Rakouskem. Právě blízkost Rakouska několikrát významně zasáhla do dějin tvrze, později zámku, ať už v dobrém, či ve zlém. Dnešní stav zámku má na svědomí působení JZD a částečně též francouzští filmaři.

Více souvisejících

morava Vlajky

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy