Povodně v Praze? Nic zvláštního, dokládá historie

Praha - Povodně v Praze byly v minulosti poměrně častým jevem, skoro každoroční byly jarní nebo zimní záplavy. Až do druhé poloviny 19. století, kdy vznikly nábřežní stěny, nebyla voda ve Vltavě ve městě regulovaná. Z přírodních břehů se pak snadno vylévala až do historického centra. "Jednou za sto let zaplavila třeba třetinu historických měst pražských, sahala až ke Staroměstskému náměstí," řekla dnes ČTK expertka na historii pražských záplav Pavla Státníková z Muzea hlavního města Prahy.

"Stoleté a větší povodně bývaly jednou za sto let, což je ale myšleno v uvozovkách, protože třeba ve 13. století se velké povodně opakovaly třikrát za sebou," uvedla autorka řady knih o pražských záplavách a kurátorka výstavy Staletí pod vodou. "Menší povodně byly celkem každoroční záležitostí a počítalo se s tím," dodala.

Nejvíc zaplavované bývalo Podskalí. "Úroveň Podskalí si každý může odvodit podle dochované celnice, která je na Výtoni. Celý břeh byl na stejné úrovni, navíc břeh se odsud svažoval rovnou do řeky. Všechny domy položené v této výšce to schytaly," řekl dnes ČTK ředitel Národního památkového ústavu Ondřej Šefců.

Lidé v minulosti byli více zvyklí žít s přírodními živly. "Na domech bývaly velké vikýře, cenné věci se tam stěhovaly v předstihu. Domy byly více otužilé, přizpůsobené, kdyby nevydržely, vzaly by je předchozí povodně," dodal historik. Také vybavení domácností bývalo prostší, když voda něco vzala, dalo se to snadněji nahradit.

Novým fenoménem nejsou podle odborníků ani povodně na malých pražských tocích. Podle Státníkové existují obrazové záběry Rokytky, která je rozvodněná a s velkým množstvím naplaveného dřeva. Podle záznamů kronikáře Václava Hájka z Libočan, který v 16. století sepsal Kroniku českou, byla Rokytka rozvodněná i v 10. století. V kronice se píše, že když poselstvo převáželo mrtvé tělo svatého Václava do Prahy, nemohlo překročit říčku Rokytku.

Povodeň v roce 1845 byla jedna z největších povodní na území Čech i Moravy v novověku. Překonána byla (a to ne všude) až po více než 150 letech povodní v roce 2002. Maximální průtok vody Prahou během povodně v roce 1845 je odhadován na 4500 m³/s. Povodeň měla vliv na stavbu železnic: protože většina tratí byla stavěna relativně krátce po ní, byly tratě navrženy tak, aby je nezasáhla. Proto byly tratě do značné míry provozuschopné i při pozdějších povodních. Na Moravě byla během těchto povodní zatopena velká část Břeclavi vinou špatně navrženého železničního náspu.

Povodeň ze září 1890, během níž došlo mj. k poboření pilířů Karlova mostu, měla podobný průběh jako povodeň roku 2002. Frontální vlna ze severní Itálie přinesla mezi 1. až 4. zářím značné srážky do povodí řeky Vltavy a způsobila vylití řeky z břehů. Kulminační průtok v Praze dosahoval 3975 m³/s.

Povodeň, která v únoru roku 1893 zaplavila rozsáhlé území od Mělníka až ke Kralupům nad Vltavou, byla způsobena nakupením ledových ker. Ledové kry, uvolněné táním na sever od Prahy, se zachytily u ústí Vltavy do Labe a vytvořily přírodní hráz. Voda stoupla o několik metrů a nakupené kry vytvořily dvoumetrové hráze. Povodeň místy přesáhla i hladinu povodně z roku 1890 (která strhla Karlův most). Po několika dnech byly naplavené kry odstraněny pyrotechnicky.

Povodeň na jižní Moravě, která nastala 9. června 1970, zapříčinila smrt 35 lidí a velké materiální škody. Způsobila ji mimořádná lokální průtrž mračen v několika regionech jižní Moravy. Při povodni bylo těžce poškozeno několik silnic a železničních tratí. Byl zatopen a zaplaven bahnem hlubinný důl Dukla v Šardicích, v němž také zemřelo 34 ze 35 obětí povodně. Poslední obětí se stalo tříleté děvčátko, které spadlo do zatopeného sklepa.

Související

Povodně 2013 - velká voda v Praze

Zapomeňte na sirény. Výstražný systém může fungovat jinak

Sirény nás varují před přírodními katastrofami nebo situacemi ohrožujícími zdraví veřejnosti. Tento systém funguje již mnoho let, ale postupně ho nahrazuje digitální komunikace. Před nebezpečím nás bude varovat Mobilní rozhlas a aplikace Záchranka.
Povodně červen 2013 - Čechův most

Extrémy počasí vyvolávají otázky. Vystřídají sucho povodně?

Zatímco dříve Česko na jaře často trápily povodně, v posledních letech se mluví spíš o suchu. Květen je přitom klíčovým měsícem hlavně pro zemědělce, kteří potřebují dostatek vláhy pro své plodiny. Kolik srážek v následujících týdnech spadne a co nám to přinese?

Více souvisejících

Povodně ČR 06/2013 historie

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy