Praha - Češi zavařují ve velkém! Domácí kompoty jsou velkou módou nejenom kvůli chuti, ale zejména kvůli ceně. Lahodné kompoty tak vyjdou až o půlku levněji, než v obchodě. Nyní jsou v kurzu hlavně meruňky.
Cena meruněk se různí podle krajů a druhu nákupu. Na farmách seženete různé odrůdy již od 20 korun za kilo. V obchodech za ně zaplatíte průměrně 60 korun za kilo a na trzích 80 korun za kilo. V Praze může cena vyskočit i na sto korun za kilogram.
V těchto dnech jdou meruňky doslova na dračku. Češi jsou totiž mistry v zavařování, a tak většina meruňek končí v kompotech. Ty lákají nejenom kvůli dobré chuti, ale i kvůli tomu, že neobsahují chemické konzervanty. Navíc kompotované meruňky v obchodech nepochází z České republiky, zemí původu bývá většinou Čína.
Hlavní je však cena. Zatímco v obchodě stojí sklenice či plechovka kompotu 25 až 60 Kč, domácí zavařenina vyjde zhruba na 15 korun. Jedním kilem středně velký meruněk totiž naplníte zhruba čtyři sklenice s objemem 0,4 l.
Základní pravidla zavařování:
Při zavařování je nutné dodržet několik zásad. Pokud je nedodržíte, jakékoliv zavařené ovoce a zelenina vám zplesniví.
1. Zpracovávejte jen kvalitní suroviny. Nikdy nezavařujte nahnilé plody! Ani nezkoušejte plesnivou část vyříznout. Plíseň je v celém plodu. Stačí jedna nahnilá půlka meruňky a celý kompot se pak zkazí.
2. Sklenice musí být řádně vypláchnuty vroucí vodou. Horká voda z kohoutku naprosto postačí. Přesvědčte se, zda sklenice nejsou prasklé nebo nemají poškozené hrdlo.
3. Nálev nedoplňujte až těsně k hrdlu. Ideální je, aby hladina nálevu byla zhruba 1,5 centimetru pod okrajem. Meruňky musí být zcela potopené v cukerném láku.
4. Meruňky se vaří při teplotě 80 - 85 °C po dobu 15 až 20 minut. Záleží na zralosti ovoce. Zavařovací sklenice nesmí v hrnci plavat.
5. Lák by měl být svařený a ideálně teplý. Cukr rozpuštěný ve vodě pak lépe nakládá.
6. Víčka na sklenici musí být zavařovací uzavírací hlavou utažena pořadně, jinak bude do sklenice s kompotem vnikat vzduch.
A jaký je ideální recept na nakládací nálev?
Záleží na chuti a kyselosti meruněk. Klasický babiččin recept: Na 1 litr vody přijde 0,5 kg cukru. Mnoho lidí dává jen 0,3 kg cukru na 1 litr vody. Někteří používají umělé sladidlo a diabetici nesladí vůbec.
Výběr sklenic
Na trhu jich je nepřeberné množství. Můžete si pořídit nejlevnější bezzávitové sklenice od 13 Kč i s víčkem nebo "klasické okurkové" se závitem od 16 Kč. V obchodech však najdete designové sklenice i za stovky korun za kus.
V čem zavařovat?
K zavařování existuje klasický plechový zavařovací hrnec s teploměrem, které pamatují i naše babičky, ten koupíte od 500 korun. Na trhu jsou moderní elektrické zavařovací hrnce, ty vás přijdou na několik tisíc korun. Zavařovat se dá i v obyčejném velkém hrnci, kde je dobré mít podložku na dno. Někteří lidé zavařují v troubě na hlubokém pekáčku ve vodní lázni. Mikrovlnná trouba také poslouží k zavaření menšího počtu sklenic. Ti kteří nemají zavařovací hrnec pak mohou zkusit myčku na nádobí. Stačí jen sklenice naskládat do myčky víčkem vzhůru tak, aby mezi nimi zůstal prostor. Poté nastavíte teplotu na 80 °C a spustíte program na delší dobu. Když proces skončí, necháte je projít oplachem a sušením. Pokud máte více sklenic, například více jak dvacet, pak je nutné počítat s tím, že se doba zavařování prodlouží o třetinu času. Po skončení mycího procesu sklenice vyndejte a vyskládejte je jako při klasickém zavařováním v hrnci.
Tipy na zavařování meruněk:
*Někteří na dno sklenice dávají jednu půlku meruňky s peckou. Podle babiček to prý pomáhá proti kazivosti.
*Čím je voda tvrdší, sterilizace probíhá déle (cca 30 minut) - Čím je voda měkčí, sterilizace probíhá dobu kratší (cca 18 minut).
*Po uzavření sklenice víčkem a utažením uzavírací hlavou, dejte sklenice do dřezu s vodou a potopte je celé. Pokud z víček unikají bublinky, znamená to, že sklenice nejsou uzavřeny řádně. Proto je vyjměte, a pořadně uzavřete. Pak proces znovu opakujte.
*Zavařené meruňky uchovávejte zásadně v temném prostředí. Při vystavení přímému světlu mění nevzhledně barvu.
Recept na letní meruňkový džem
Meruňky nakrájené na kousky dáme do kastrůlku se silným dnem. Přidáme koření a pozvolna vaříme, dokud nepustí šťávu. Pak přidáme cukr a povaříme asi 5 minut. Vyjmeme koření, přelijeme do mixeru a lehce rozmixujeme. Horký džem naplníme do sklenic a necháme vychladnout do druhého dne.
Na 2 skleničky: 300 g meruněk, 150 g želírujícího cukru, 1 celá skořice, 2 ks badyánu
Související
Brambory mají svůj mezinárodní den. Co z nich vařili naši předci?
Co vařit na jaře? Inspirace pro jídelníček ze starých kuchařek
recepty, vaření , Obchody , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
včera
Zákaz tělesného trestání dětí, změny v rozvodech, konec střídavé péče. Co přináší novela občanského zákoníku?
včera
Fond je neodvolatelný, reaguje Babiš na problémy se střetem zájmů. Nic tím nevysvětlil
včera
Vánoční příměří je dnes už nereálný koncept. Lidé sice potřebují klid, válčení se ale radikálně změnilo
včera
Top 5 jídel na silvestrovskou party: rychle a chutně
včera
Trump jmenoval nového vyslance pro Grónsko. Má obyvatele přesvědčit, aby se připojili k USA
včera
Trump také sdílí naši lásku k mladým dívkám, píše se v dopise, který zřejmě poslal Epstein
včera
Ukrajinští muži riskují smrt v horách, aby se vyhnuli frontové linii. Nikdo podle nich už nechce mír
včera
USA zveřejnily nové dokumenty z vyšetřování Epsteina. O Trumpovi se v nich píše víc než dřív
včera
Putin odvolal den před Vánoci ruského velvyslance v Česku. Nahradí ho Ponomarjovová
včera
Počasí na Vánoce bude mrazivé, místy napadne 20 cm sněhu. Meteorologové vydali výstrahu
včera
Vzdám se Agrofertu navždy, tvrdil Babiš. Ukázalo se, že to není pravda
včera
Jsme ochotni právně zakotvit, že nezaútočíme na EU a NATO, tvrdí Rusko. Pak si ale nadiktovalo podmínky
včera
Trumpův účet, Trumpův institut, teď třída Trump. Prezident USA po sobě nechal pojmenovat i Kennedyho centrum
včera
Trump oznámil plány na vybudování "zlaté flotily". Třída Trump mají být největší lodě na světě
včera
Počasí zase začne připomínat zimu, ukazuje dlouhodobý výhled
22. prosince 2025 21:58
Vánoce omezí vlakovou dopravu. Cestující si musí dát pozor na omezení
22. prosince 2025 21:04
Novým trenérem české fotbalové reprezentace je velezkušený Miroslav Koubek
22. prosince 2025 19:57
Bude se propouštět, rozhodla vláda. Babiš ale odmítá, že jde o čistky
Aktualizováno 22. prosince 2025 19:10
Turek u Pavla nepochodil. Prezident je připraven ho nejmenovat
22. prosince 2025 17:56
Zemřel hitmaker Chris Rea, podlehl krátké nemoci
Světovou hudební scénou otřásla smutná zpráva. Ve věku 74 let zemřel britský hitmaker Chris Rea, který opakovaně zavítal i do České republiky. Hudebník podle rodiny podlehl krátkému onemocnění.
Zdroj: Lucie Podzimková