Praha - Okurková sezóna vrcholí, a tak je na čase zavařit si do zásoby křupavé sladkokyselé okurky. Češi jsou na světě jedni z největších konzumentů této pochoutky. Každý má ale jiný recept, který se liší nejen v láku, ale také v ingrediencích, které okurky doplňují. Vybrali jsme pro vás 10 nejzajímavějších receptů.
Tradice domácího nakládání okurek se na našem území drží už více než 200 let. Každý používá jiný postup, někdo lák vychlazuje a někdo zalévá okurky lákem horkým. Recepty na originální láky se dědí z generace na generaci jako rodinné stříbro.
Co potřebujete vědět před nakládáním:
*Nejvhodnější k nakládání jsou odrůdy s hrubou a řídkou bradavičnatostí
*Okurky musejí být čerstvé, pevné, nesmí být žluté
* Není dobré míchat velké a malé
* Čistota okurek je jedním z hlavních předpokladů kvalitního zavařování
* Na 10 kilo menších okurek si připravte asi 25 sklenic a 7,5 litrů láku
* Okurky se sterilují v hrnci s vodou, na jehož dně musí být děrovaná kovová podložka
* Voda v hrnci by měla dosahovat asi do půlky sklenic
* Teplota vody při sterilování nesmí přesáhnout 85 °C
* Pro ty, kdo si chtějí práci usnadnit, dnes existuje na trhu celé speciální balení koření.
Znojemské okurky:
3 a 3/4 litru vody1 a 1/4 litru octa40 dkg cukru15 dkg soli30 kuliček černého pepře30 kuliček nového koření10 kousků hřebíčku8 středních bobkových listůPlátky mrkveKoprKolečka cibule
Postup: Lák vaříme přesně 20 minut, ne víc. Je nutné ho nechat zchladit. Poté střídavě vkládáme okurky a zeleninu s koprem. Sterilujeme po dobu 15minut při teplotě 75 - 80 °C. Nikdy ne víc, jen tak zůstanou okurky pěkně křupavé.
Rychlokvašky:
3l vody4 ks višňových listů8 ks vinných listů60 dkg soliKoprSkýva chleba
Postup: Přerostlé okurky propícháme vidličkou. Skládáme okurky a listy s koprem do pětilitrové lahve. Zalijeme vlažnou osolenou vodou. Na vrch dáme skývu chleba. Přikryjeme utěrkou. Necháme 5 dní kvasit.
Naháči:
Oloupané podélné okurkové řezy1 l vody250 ml octa40 dkg soli50 dkg cukru2 ks bobkového listu1 kávová lžička hořčičného semínka4 kuličky celého pepřeNěkolik koleček cibule2 stroužky česnekuKopr
Postup: Oloupané řezy se nasolí a nechají 10 minut odležet (aby změkly). Svaří se nálev. Do sklenice naskládáme okurky s cibulí a česnekem. Přelijeme horkým lákem. Sterilujeme 15 minut při teplotě 85 °C.
Křenové okurky:
1 l vody200 ml octa40 dkg soli30 dkg cukru3 bobkové listy3 kuliček nového koření8 kuliček pepřeDvě polévkové lžíce nastrouhaného křenu1 lžička hořčičného semínka
Postup: Svaříme lák po dobu 10 min na velkém ohni. Na dno sklenice dáme jednu lžíci křenu, pak naskládáme okurky a dovršíme druhou lžící křenu. Poté zalijeme lákem. Sterilujeme 20 minut na 80 °C.
Celerové okurky:
1 l vody250 ml octa50 g soli20 dkg cukru2 bobkové listy5 kuliček nového koření5 kuliček pepře4 ks hřebíčku1 lžička hořčičného semínkaKolečka cibuleŘapíkatý celerKopr
Postup: Řapíkatý celer nakrájíme na špalíčky velikosti okurek. Skládáme do sklenic s cibulí, kořením a koprem. Zalijeme vlažným lákem. Sterilujeme 25 minut při teplotě 80 °C.
Okurky bez sterilování:
1 l vody200 ml vody30 dkg cukru20 dkgKřenový list, cibule, mrkev, kopr
Postup: Nálev svařte a nechte vychladit. Na dno sklenic položte křenový list, nahrubo nakrájenou cibuli, kolečka mrkve a kopr. Naskládejte okurky a nahoru opět dejte ve větší dávce cibuli, mrkev a kopr. Zalijte tak, aby bylo vše ponořeno. Okurky nesterilujte a uložte je do chladného prostoru.
Ďáblovi okurky:
1 l vody300 ml vinného octa20 dkg soli40 dkg cukru1 lžička sušených chilli lupínků (pepperoncino)5 česnekových stroužků1 polévková lžíce barevného koření2 beraní rohy2 rozkrájené feferonkyMrkev, cibule, kopr
Postup: Svařte nálev a nechte vychladit. Do sklenice skládejte jednotlivé ingredience, zalijte lákem. Sterilujte 15 minut na 80 °C.
Voňavé okurky:
1 l vody200 ml octa15 dkg soli20 dkg cukru3 ks bobkového listu3 kuličky jalovce4 ks hřebíčky1 ks badyánu10 ks barevného pepře1/5 lžičky fenyklu2 ks umělého sladidla1 snítka tymiánuMrkev, celer, petržel, cibule
Postup: Lák svaříme s kořením a necháme vychladnout. Okurky prokládáme se zeleninou a zalejeme vlažným lákem. Sterilujeme 15 minut na 80 °C.
Petrželové okurky:
1 l vody300 ml octa30 dkg cukru20 dkg soli5 ks nového koření10 ks celého pepře2 ks hřebíčku1 nakrájená petrželNasekaná petrželová naťKopr
Postup: Lák svaříme a necháme vychladnout. Na dno sklenice vložíme petrželovou nať a vkládáme okurky s petrželí a koprem. Sterilujeme po dobu 20 minut na 75 °C.
Fenyklové okurky:
1 l vody200 ml octa30 dkg soli30 dkg cukru5 ks nového koření5 ks celého pepře1 lžička fenyklových semínek1 pokrájený fenykl na špalíčkyKopr
Postup: Svaříme lák a necháme ho horký. Okurky vkládáme do sklenice společně s fenyklovými špalíčky a zalijeme horkým lákem. Sterilujeme po dobu 20 minut na teplotu 70 °C.
Související
Brambory mají svůj mezinárodní den. Co z nich vařili naši předci?
Co vařit na jaře? Inspirace pro jídelníček ze starých kuchařek
recepty, vaření , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 28 minutami
Experti rozebrali chování prince Harryho. Návrat domů není vyloučen
před 1 hodinou
Papír s informací o růstu důchodů už nepřijde každému, upozornil úřad
před 2 hodinami
V USA padl první trest v případu smrti herce Matthewa Perryho
před 3 hodinami
Nedorozumění vedlo k policejnímu zásahu ve škole v Praze
Aktualizováno před 3 hodinami
Zemřel populární moderátor Patrik Hezucký
před 4 hodinami
Německo schválilo dobrovolnou vojenskou službu. Čekají se protesty mladých
před 5 hodinami
Obchod roku: Vzniká obří streamovací gigant, Netflix kupuje Warner Bros., HBO a CNN
před 6 hodinami
Trump varuje Evropu před „civilizačním vymazáním“. V novém dokumentu kritizuje EU i migraci
před 7 hodinami
Občanské demokraty čeká kritické období. Kuba mohl svůj odchod dohodnout s Babišem, tvrdí analytik
před 7 hodinami
Pomoc Ukrajině je i v našem zájmu, prohlásil Rutte před summitem NATO
před 7 hodinami
Nejdůležitější je nezpanikařit. Hasiči pro EZ radí, jak prožít advent v bezpečí a bez požárů
před 8 hodinami
Izrael v Eurovizi zůstane, ohlásila EBU. Čtyři země budou největší soutěž světa bojkotovat
před 9 hodinami
Internet po celém světě opět kolabuje. Cloudflare hlásí problémy, výpadky má LinkedIn, X nebo Zoom
před 10 hodinami
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
před 11 hodinami
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 11 hodinami
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 11 hodinami
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 12 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 13 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 14 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
Německý kancléř Friedrich Merz odcestuje v pátek večer do Bruselu, aby se pokusil přesvědčit belgické vedení k podpoře půjčky pro Ukrajinu ve výši 165 miliard eur. Tato reparační půjčka má být financována z peněžní hodnoty zmrazených ruských státních aktiv, které jsou uloženy na belgickém území. Merz zrušil své původní cestovní plány do Osla, aby se mohl zúčastnit klíčové večeře s belgickým premiérem Bartem De Weverem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.
Zdroj: Libor Novák