Řež na právech v Olomouci: Rektor se mi mstí, říká student

Olomouc - Rektor Univerzity Palackého v Olomouci Miroslav Mašláň čelí žalobě. Podal ji na něj absolvent zdejší právnické fakulty a dosavadní člen akademického senátu UP Petr Sojka. Tvrdí, že rektor nezákonně zrušil jeho přijetí k doktorskému studiu na fakultě. Podle něj toto rozhodnutí souvisí s jeho působením v senátu a s blížícími se rektorskými volbami.

"Žalobu jsem podal 18. září na podatelně Krajského soudu v Ostravě. Podáním se domáhám zrušení nezákonného rozhodnutí rektora, kterým mi bylo zrušeno přijetí ke studiu v doktorském studijním programu na Právnické fakultě UP," sdělil Sojka.

Upřesnil, že děkankou fakulty byl ke studiu na obor ústavní právo přijat 1. července, 30. července rektor toto rozhodnutí ale zrušil. Podle Sojky však k tomu nemá žádné oprávnění. V žalobě, kterou Mgr. Petr Sojka poskytl Eurozprávám k nahlédnutí, stojí:

Rektorát rozhodl o zrušení rozhodnutí (děkanky) vydaného na základě zákona (zák. o VŠ), rozhodnutím (rektora), které bylo vydáno na základě vnitřního předpisu, jak sám žalovaný v napadeném rozhodnutí sám úvádí. Nejen, že toto rozhodnutí rektora UP, jak je výše uvedeno, je zcela ultra vires, ale i jeho vydání samo je zcela nezákonné, neboť postrádá právního podkladu. Zákon VŠ takový „druh" přezkumu z podnětu fakulty neumožňuje. Zákon o VŠ umožňuje přezkum rozhodnutí děkana pouze na základě podnětu uchazeče, a naopak nepředpokládá zahájení přezkumného řízení na základě podnětu děkana či kohokoliv jiného.

Přestože k postupu rektora UP, jak byl popsán výše, není právního podkladu, rektor UP konal a v tomto kvaziřízení uplatnil postup dle správního řádu (byť se k tomu explicitně nepřiznává), tzv. zkrácené přezkumné řízení, kde ve výroku stojí, že rozhodnutí děkanky UP se ruší a věc se jí vrací k novému rozhodnutí. Použití správního řádu však sám zákon o VŠ v § 50/4 výslovně vylučuje. K tomu žalobce dodává, že za předpokladu, že žádost o přezkoumání podá uchazeč, zákon o VŠ v § 50/7 předpokládá, že rektor rozhodnutí děkana buď změní a nebo potvrdí a žádost o přezkum zamítne. Z toho vyplývá, že rektor UP nejenže nemohl zahájit přezkumné řízení z podnětu děkanky PF UP, ale dokonce ani provést zrušení rozhodnutí a vrácení věci k novému rozhodnutí děkance PF UP.

Sojka je přesvědčen, že spor u soudu vyhraje, a rovněž tvrdí, že jednání rektora může mít i skrytou souvislost s jeho působením v akademickém senátu, kde byl jeho nejhlasitějším kritikem. 

Děkanka Hrušáková tvrdí, že Sojka byl ke studii přijat omylem. "Mrzí mě, že se to stalo zrovna u pana Sojky. Pro jeho obor nemáme školitele, proto jej komise nedoporučila. Navíc chtěl i interní formu studia. Vedoucí studijního oddělení se v jeho případě přehmátla, došlo k administrativnímu pochybení.

Ke kauze se dnes vyjádřil i rektor UP prof. Miroslav Mašláň: "Dnes jsem byl informován o skutečnosti, že Mgr. Petr Sojka podal u Krajského soudu v Ostravě správní žalobu proti rozhodnutí, které souvisí s jeho nepřijetím ke studiu v doktorském studijním programu Teoretické právní vědy na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Co přesně je obsahem podané žaloby, mi v tuto chvíli není známo, neboť mi dosud její vyhotovení nebylo Krajským soudem v Ostravě doručeno. Případ nepřijetí Mgr. Petra Sojky k doktorskému studiu mi však znám je...Důrazně bych se chtěl ohradit proti jakémukoli spojování tohoto mého rozhodnutí s činností Mgr. Petra Sojky v Akademickém senátu UP či blížícími se volbami rektora UP. Uvedené dvě roviny spolu nijak nesouvisejí a takový způsob uvažování je mi cizí."

Na olomoucké univerzitě nejde o první žalobu napadající rozhodnutí rektora. Na soudy se v minulosti obrátil i neúspěšný kandidát na děkana právnické fakulty Ivo Beneda. Napadl rozhodnutí tehdejšího rektora Lubomíra Dvořáka, který ho odmítl jmenovat do funkce zejména kvůli jeho nedostatečné odborné kvalifikaci. Benedovi tehdy bylo 31 let a neměl doktorát. Beneda u soudů požadoval jmenování do funkce, omluvu v médiích a odškodnění 200.000 korun. Spor ale prohrál.

Právnická fakulta byla obnovena v roce 1991, je druhou nejmladší fakultou Univerzity Palackého v Olomouci.

Související

Ilustrační foto

Spor Univerzity Palackého se studentem vyřešen. Jak zní dohoda?

Olomouc - Univerzita Palackého v Olomouci vyřešila mimosoudní dohodou správní žalobu, kterou na bývalého rektora podal absolvent práv Petr Sojka. Sojka podal loni na podzim žalobu kvůli údajnému nezákonnému zrušení jeho přijetí k doktorskému studiu na fakultě. Rektor univerzity Jaroslav Miller se mu za spor v prohlášení, které dnes univerzita zaslala ČTK, omluvil a učinili opatření, aby se podobná situace ve škole už neopakovala. Absolvent práv správní žalobu v následujících dnech stáhne.
Student Petr Sojka zažaloval rektora

Žaloba otřásá univerzitou. Fakulta se brání, student kontruje. Kdo má pravdu?

Olomouc - Počátkem tohoto týdne se v médiích objevila informace o sporu mezi rektorem UP a Mgr. Petrem Sojkou. Mgr. Sojka napadl správní žalobou dle jeho tvrzení nezákonné rozhodnutí rektora, kterým mu bylo zrušeno přijetí ke studiu v doktorském studijním programu na Právnické fakultě UP. Právnická fakulta podává k tomuto sporu následující vysvětlující stanovisko.

Více souvisejících

Petr Sojka (student žalující rektora) Univerzita Palackého

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy