Žaloba otřásá univerzitou. Fakulta se brání, student kontruje. Kdo má pravdu?

Olomouc - Počátkem tohoto týdne se v médiích objevila informace o sporu mezi rektorem UP a Mgr. Petrem Sojkou. Mgr. Sojka napadl správní žalobou dle jeho tvrzení nezákonné rozhodnutí rektora, kterým mu bylo zrušeno přijetí ke studiu v doktorském studijním programu na Právnické fakultě UP. Právnická fakulta podává k tomuto sporu následující vysvětlující stanovisko.

Mgr. Sojka nebyl nikdy přijat ke studiu v doktorském studijním programu na Právnické fakultě UP. Zkušební komise pro přijímací zkoušku navrhla děkance PF UP nepřijetí uchazeče z důvodu nevhodnosti tématu dizertační práce a neexistenci adekvátního školitele. Cílem a úkolem PF UP je zachování vysoké kvality doktorského studijního programu, což by bez nalezení vhodného školitele nebylo možné dosáhnout, píše ve svém stanovisku prof. JUDr. Milana Hrušáková, CSc., děkanka PF UP v Olomouci.

Z uvedených důvodů děkanka PF UP souhlasila s návrhem zkušební komise pro přijímací zkoušku a Mgr. Sojku ke studiu nepřijala. Toto rozhodnutí bylo zavedeno do systému elektronické evidence výsledků přijímacího řízení, do kterého měl Mgr. Sojka přístup. Důvody pro jeho nepřijetí ke studiu i nadále trvají.

Situace vznikla administrativním pochybením

Situace, jež se Mgr. Sojka rozhodl řešit soudní cestou, byla způsobena administrativním pochybením. Důsledkem chyby při zpracování výsledků přijímacího řízení došlo k vyhotovení a doručení vadného tiskopisu rozhodnutí o přijetí ke studiu v doktorském studijním programu na Právnické fakultě UP. Za tento omyl se Právnická fakulta (dopisem děkanky i osobní omluvou proděkana pro doktorský studijní program) Mgr. Sojkovi omluvila a v případě, že bude v souvislosti s tímto omylem prokázána nějaká újma na straně Mgr. Sojky, je Právnická fakulta připravena nést důsledky svého pochybení, uvádí se dál ve stanovisku děkanky.

Navíc, děkanka Právnické fakulty přijala v souvislosti s uvedeným pochybením patřičné personální opatření a učinila systémové kroky, které do budoucna vyloučí opakování podobné chyby. To ale nic nemění na skutečnosti, že Mgr. Sojka nebyl ke studiu v doktorském studijním programu nikdy přijat.

Rozhodnutí nemá nic společného s rektorskými volbami

Napadené rozhodnutí pana rektora, kterým byl napraven vadný stav, nebylo přijato z jeho vlastní iniciativy, ale na podnět Právnické fakulty, která okamžitě po zjištění uvedeného omylu ve vyhotovení tiskopisu učinila potřebné kroky k jeho nápravě. Pan rektor postupoval zcela v souladu se svými povinnostmi a zvolil nejrozumnější a jediné možné řešení vzniklé situace.

Popsaný chod událostí jasně popírá nepodložené tvrzení pana Sojky o tom, že rozhodnutí rektora souvisí s nadcházejícími volbami rektora UP. Toto tvrzení rezolutně odmítáme. Spojování postupu pana rektora s nadcházejícími rektorskými volbami postrádá jakoukoliv logiku. Děkanka PF v této věci doplňuje, že nemá žádný zájem na konkrétním výsledku voleb rektora, svými rozhodnutími tyto volby nijak neovlivňuje a zásadně odmítá jakékoliv pochybnosti o možnosti ovlivňování členů AS UP zvolených za akademickou obec PF při jejich rozhodování v rámci rektorských voleb.

Sojka vyvrací tvrzení děkanky

Student obratem zaslal redakci Eurozpráv.cz dementi, v kterých reaguje na některé záležitosti, které se objevily v médiích.

1) Dle paní děkanky jsem prý přijat nebyl. Mám k dispozici originál rozhodnutí o přijetí ke studiu, které má všechny náležitosti, jak je zákon předpokládá, vč. odůvodnění, podpisu paní děkanky i razítka. Takové rozhodnutí je konstitutivní (tedy zakládá právní vztah, tímto rozhodnutím mi vzniká právo na zápis ke studiu). Co má škola v interním systému je čistě interní záležitostí školy.

§ 50 odst. 2 zák. o VŠ – „O přijetí ke studiu ve studijním programu, který uskutečňuje fakulta, rozhoduje děkan fakulty."

§ 51 odst. 1 zák. o VŠ – „Sdělením rozhodnutí o přijetí ke studiu vzniká uchazeči právo na zápis do studia."

2) Paní děkanka tvrdí, že jsem si zvolil téma „Americké prezidentské systémy". Toto tvrzení není rovněž pravdivé. Téma mé disertace znělo „Hlava státu v republikách Latinské Ameriky".

3) Chybí školitel... Školitel je od toho, aby studenta vědecky nasměroval, dával mu pokyny a rady, aby si osvojil vědecký přístup, ale není tu od toho, aby za studenta bádal, student bádá sám a usiluje o vlastní tvůrčí přístup. Navíc jsem na jednáních navrhl circa pět konkrétních špičkových akademiků a praktiků, českých i zahraničních, na dané téma.

4) Omluvu, kterou mi paní děkanka a pan proděkan měli poslat, nepovažuji za omluvu, vzhledem k tomu, že mi v podstatě oznámili, že mají nepřehled na studijním oddělení, paní děkanka omylem podepsala papír a že dají návrh na zrušení rozhodnutí (což je samo o sobě nezákonné). Fakulta se zřejmě domnívá, že užití fráze „omlouváme se", predifikuje omluvu.

5) V médiích se objevila informace, že o přijetí ke studiu rozhoduje přijímací komise a děkan snad jen deklaruje přijetí. Toto tvrzení je nepravdivé. § 50/2 zák. o vysokých školách říká: „O přijetí ke studiu ve studijním programu, který uskutečňuje fakulta, rozhoduje děkan fakulty." Přijímací komise vydává pouze právně stanovisko, konečné rozhodnutí je ale na děkanovi a ten toto ohlásí „světu" rozhodnutím o přijetí či nepřijetí ke studiu. Takové rozhodnutí musí být vždy odůvodněno. Nerozumím tedy tomu, jak by se paní děkanka, které si i nadále vážím, mohla splést.

Související

Univerzita Palackého, ilustrační fotografie.

Stávka pedagogů v Olomouci: Vláda nás chce nechat vyhladovět. Kvalita výuky ale zatím neupadá

Vysoké školy napříč Českou republikou se v rámci iniciativy Hodina pravdy zapojily do jednodenní výstražné stávky. Zatímco vláda opakovaně deklaruje podporu vzdělání a vědě, pedagogové její aktivitu vnímají opačně. EuroZprávy.cz na Katedře politologie a evropských studií Univerzity Palackého v Olomouci zpovídaly několik pedagogů i studentů tak, aby nabídly ucelený pohled na celkovou situaci v humanitních oborech na vysokých školách. 
Dominik Petýrek Rozhovor

Student Petýrek se přímo v Bruselu podílí na českém předsednictví EU. Nasazení všech lidí je obrovské, konstatuje

Student Dominik Petýrek z Katedry politologie a evropských studií Univerzity Palackého v Olomouci od letošního června do prosince podstupuje stáž v rámci českého předsednictví v Radě Evropské unie. Konkrétně zastává pozici člena týmu, který má na starost digitální a telekomunikační agendu Stálého zastoupení ČR v Bruselu. „Zejména digitalizace je z mého pohledu velmi důležitá pro nějaký budoucí rozvoj a je to něco, co může v mnohém ovlivnit i každodenní život běžného občana,“ konstatuje v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Hodnotí také kladně, že Rada EU nyní žije českým předsednictvím.

Více souvisejících

Univerzita Palackého Petr Sojka (student žalující rektora)

Aktuálně se děje

před 54 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy