Vesnici zasypal roj berušek, lidem hrozí nebezpečí

Jeseník nad Odrou - To se jen tak nevidí! Malou obec na severní Moravě doslova terorizují přívaly berušek. Místní obyvatelé říkají, že nic podobného nezažili.

Neuvěřitelné věci se dějí v obci Hůrka u Jeseníku nad Odrou. Vesnici doslova zasypaly berušky. "Objevily se na fasádě našeho domu. Byl jsem překvapený, že se může tolik berušek nacházet na jednom místě," říká pan Vaigel.

Rodina vše nafotila a záběry jsou opravdu fascinující. Oranžová fasáda i okna jsou doslova poseté drobným hmyzem. "Nemůžeme otevřít okna, a pokud jdeme ven, máme berušky ihned na oblečení," stěžuje si obyvatel Hůrky.

Podle odborníka na hmyz z Karlovy univerzity zřejmě nejde o klasické slunéčko sedmitečné, ale o druh, který do Česka přišel z Asie. "Fotky sice nejsou průkazné, ale mohlo by jít o invazivní druh Harmonia axyridis. Zatímco české Slunéčko sedmitečné má kolem 5 milimetrů, tento druh má až 8 mm," říká Jakub Prokop z Katedry zoologie Přírodovědecké fakulty.

Berušky se v letních měsících živí hlavně mšicemi. Těch je ale na podzim málo. "Na zimu se tedy shlukují a hledají úkryt pro přezimování," vysvětluje Prokop. To ale může znamenat riziko pro některé citlivé lidi.

Berušky totiž v ohrožení vypouští tekutinu, kterou likvidují predátory. Na tuto tekutinu můžou být lidé alergičtí. Způsobuje potíže s dýcháním nebo zrakem, varují experti.

Druh Harmonia axyridis v Česku postupně vytlačuje původní slunéčka. Dostal se sem ze západní Evropy, kde je používali farmáři ve sklenících na hubení mšic. Na rozdíl od čekých berušek mají více teček.

Související

Sršeň

Změny počasí mají na přírodu výrazný dopad. Zanedlouho s námi může být hmyz celoročně

Ačkoliv podzim většinou znamená čas, kdy se hmyz pomalu vytrácí a začíná zimovat, stále častěji se ukazuje, že doba, po kterou zůstává aktivní, se prodlužuje. Stejně jako u jiných druhů je životní cyklus hmyzu řízen přírodními podmínkami, ty se ale vlivem oteplování mění. A jednou bychom se mohli dočkat nelichotivé budoucnosti, ve které hmyz budeme vídat celoročně.

Více souvisejících

Hmyz alergie Příroda

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

Cristiano Ronaldo

Euro 2024: Hašek by rád porazil Ronalda, portugalskému kouči Martínezovi se styl Čechů líbí

Očekávaný vstup do fotbalového Eura z pohledu české fotbalové reprezentace se blíží, jelikož už v úterý večer od 21:00 nastoupí v Lipsku do duelu proti Portugalsku. Tedy proti týmu, který je pasován mezi největší favority celého turnaje. Z české strany vyšlo najevo, že jsou všichni hráči zdravotně v pořádku, i kapitán Tomáše Součka, jenž měl problémy s nohou a úlevy na trénincích. Portugalský stratég  Roberto Martínez českou reprezentaci nehodlá nikterak podceňovat.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Palestina

Palestina míří ke kolapsu. Vznikne druhá Gaza, varují Norové

Palestinská samospráva by se mohla v nadcházejících měsících rozpadnout, uvedl v pondělí norský ministr zahraničí Espen Barth Eide. Důvodem je údajně nedostatek finančních prostředků, pokračující násilí a skutečnost, že půl milionu Palestinců nesmí pracovat v Izraeli, uvedl server CNN.

před 2 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Slováci příkladným srdnatým výkonem a týmovou bojovností udolali Belgii 1:0

V rámci letošního fotbalového Eura v Německu se zrodilo první velké překvapení a postarali se o něj Slováci, když udolali favorizované Belgičany 1:0 zásluhou gólu Ivana Schranze ze 7. minuty po hrubé chybě v belgické obraně. Slovákům navíc vedle srdnatého výkonu a týmové bojovnosti přálo i štěstí, když hned dvě branky Romela Lukaka nebyly uznány po zásahu VARu. Nejprve kvůli ofsajdu, poté kvůli hraní rukou. Na belgické straně byla vidět spousta špatných rozhodnutí v klíčových momentech.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Filip Turek

Turek by měl Starostům poděkovat za kampaň, kterou pro něj odvedli, říká politický konzultant pro EZ

Politický konzultant a stratég Karel Komínek ze společnosti IPM Consultning a zakladatel Institutu politického marketingu v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil, proč ve volbách do Evropského parlamentu uspěla koalice Přísahy a Motoristů. Podle něj by měl lídr kandidátky Filip Turek poděkovat hnutí STAN za kampaň, kterou pro něj odvedl. „Tím, že na něj začali reagovat z pozice strany, která sedí ve vládě, legitimizovali pozici pana Turka coby vyzyvatele a dodali mu tolik potřebnou relevanci a dosah,“ říká.

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

Česko chce co nejsilnější portfolio v Evropské komisi, naznačil Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) chce na neformálním unijním summitu v Bruselu usilovat o co nejsilnější portfolio v budoucí Evropské komisi. Řekl to před odletem na jednání, na němž se chce kandidátů na nejvyšší posty v Evropské unii ptát na jejich vize dalšího směřování bloku.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy