Esterka (7) trpí vzácnou nemocí. Transplantovali jí játra i ledviny zároveň

Praha - Sedmiletá Esterka trpí vzácnou nemocí - metabolickou poruchou. Dívenka potřebovala nové orgány, proto se musela podrobit složité transplantaci jater i ledvin zároveň.

Unikátní operaci teprve sedmileté dívenky provedli lékaři v pražském IKEMu. Holčička trpí vzácnou metabolickou poruchou, její trávení a metabolismus selhávají, a proto potřebovala nové orgány. Lékaři se rozhodli, že dívence transplantují zároveň játra i ledviny. Tento složitý zákrok trval zhruba 5 hodin. Malá Esterka operaci statečně zvládla jako vůbec nejmladší pacientka. A už se cítí mnohem lépe.

Esterka Měšťánková už od narození trpí vzácnou genetickou metabolickou poruchou. Děti s tímto onemocněním mají často poruchy růstu a tak bývají o něco menší než jiné děti v jejich věku. Transplantace se lékařům u Esterky podařila na jedničku. O tom, že je dívenka velká bojovnice jsme se přesvědčili sami.

"Je z toho vyplašená, že musí být stále v nemocnici, nevěděla proč, protože jí nic nebylo. Ona nikdy nepociťovala bolest, to na tom bylo to dobré," říká maminka malé Esterky Simona Měšťánková.

Metabolická porucha postihuje hlavně trávicí systém, selhávají ledviny i játra. "Takže jsme játra od dárce, ten štěp rozdělili pro dva příjemce. Museli jsme je zmenšit v tom to bylo komplikované a pak přidat transplantaci ledviny," přiblížil lékař Libor Janoušek.

Domů už se určitě těší. Do školy mezi kamarády ale jen tak nepůjde. V nemocnici bude muset zůstat ještě měsíc. " Už chce domů, odmítá spolupracovat, je na všechny uražená," usmívá se maminka. Po tom všem, čím si malá školačka musela projít, jsme jí dnešní špatnou náladu s úsměvem odpustili.

Související

Lékaři

Muž z Brněnska žije 30 let s transplantovaným srdcem. Medián přežití je méně než poloviční

Třicet let od transplantace srdce slaví letos sedmapadesátiletý Petr z obce Mokrá-Horákov na Brněnsku, který je nejdéle žijícím pacientem po transplantaci srdce operovaným v Brně. ČTK to řekl Jan Krejčí, přednosta kardiologické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, která se o muže stará. Podle něj je přitom medián střední doby přežití po podobném zákroku 12 až 13 let.

Více souvisejících

transplantace Zdravotnictví nemoci

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 35 minutami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 48 minutami

před 1 hodinou

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Lavrov: Moskva bude bránit své zájmy v Arktidě. Diplomaticky i vojensky

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru zveřejněném v pátek uvedl, že Moskva bude bránit své zájmy v oblasti Arktidy diplomatickými i vojenskými způsoby. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy