Bárta a Škárka vyváznou bez trestu. Terminátor je zpět, připomněl exšéf VV

Praha - Bývalí poslanci Vít Bárta a Jaroslav Škárka s konečnou platností nebudou potrestáni v kauze údajné korupce. Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana proti pravomocnému zprošťujícímu verdiktu. Zároveň jako nedůvodnou zamítl stížnost pro porušení zákona, kterou v neprospěch obou mužů podala ministryně spravedlnosti Marie Benešová. ČTK to dnes řekl mluvčí soudu Petr Knötig. Plné odůvodnění zatím NS nezveřejnil.

Obžaloba tvrdila, že Bárta dal tehdejším stranickým kolegům z Věcí veřejných, Škárkovi a Kristýně Kočí, 170.000 a 500.000 korun za to, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve straně. Škárka údajně úplatek přijal a část peněz také použil. Bárta se hájil tím, že Škárkovi a Kočí peníze jen půjčil. Verzi o půjčkách nyní potvrdil také NS.

"Trvalo tři roky, než jsem byl definitivně očištěn. U soudu prokázaná křivá výpověď Škárky proti mně však státní zastupitelství nezajímá," reagoval na výsledek soudu Bárta na své internetové stránce. Připomněl, že Věci veřejné si o víkendu volí nové vedení. "Máme sice jen čtyři poslance (kandidovali za Úsvit), ale i to stačí, protože terminátora nemůžete zastavit," uvedl na webu.

Také Škárka rozhodnutí soudu vítá. Kauza podle něj trvala poměrně dlouho. "Ale na druhou stranu jsem stále přesvědčen, že ze strany Víta Bárty šlo o podplácení poslanců a měl být pravomocně potrestán," uvedl v prohlášení, které zaslal ČTK. Policejní vyšetřování bylo podivné a soudní proces byl manipulativně vedený, uvedl Škárka. "Celý průběh procesu, který definitivně ukončil svým verdiktem Nejvyšší soud, je špatnou zprávou veřejnosti, aby nenahlašovala úplatky," dodal bývalý poslanec.

Ale ta ostuda...

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes na tiskové konferenci v Praze uvedl, že nezbývá než respektovat rozhodnutí Nejvyššího soudu. "Ale ta ostuda, která byla způsobena, nezmizí, byť už zmizela z Parlamentu strana Věci veřejné," řekl novinářům Sobotka.

Okolnosti, za nichž byly obě půjčky uzavřeny, představovaly podle NS uplatnění svobodné vůle smluvních stran. Není přitom významné, že smlouvy nebyly uzavřeny písemně a věřitel si s dlužníky nedohodl dobu splatnosti, výši splátek ani úroků. Bárta podle NS neposkytoval peníze jako podnikatel, nýbrž z dobré vůle, snažil se prý kolegům pomoci vyřešit jejich problémy. Přinejmenším Škárkovi takto půjčil i v minulosti.

"K tomu přistupuje fakt, že oba dlužníci byli v té době poměrně blízcí kolegové obviněného, spoluposlanci ze stejné politické strany (Věci veřejné), takže mezi nimi šlo o vztah srovnatelný se vztahem mezi kamarády, přáteli či rodinnými příslušníky," uvedl mluvčí NS Petr Knötig. Dovolání ohledně Bárty proto NS odmítl jako zjevně neopodstatněné. U Škárky NS konstatoval, že podání dovolání nepřipouštěl trestní řád.

Obvodní soud pro Prahu 5 původně vyměřil Bártovi 18 měsíců vězení s odkladem na 2,5 roku. Škárka dostal tři roky nepodmíněně za to, že z Bárty vylákal peníze, aby ho diskreditoval. Městský soud ale vrátil případ obvodnímu k novému projednání se závazným právním názorem, podle něhož se Bárta ani Škárka nedopustili protiprávního jednání. Obvodní soud je proto zprostil obžaloby, loni v březnu osvobozující rozsudek potvrdil městský soud. V mezičase ještě NS rozhodl o částečném vynětí Bárty z pravomoci orgánů činných v trestním řízení pro skutky, které se odehrály ve Sněmovně.

Poslední možností, jak rozsudek zvrátit, bylo Zemanovo dovolání. Žalobci trvali na tom, že peníze od Bárty "nebyly půjčky a dával je s konkrétním cílem ovlivnit jejich chování v rámci utváření svobodné politické soutěže". Stížnost pak z podnětu soudce obvodního soudu Jana Šotta sepsala také ministryně spravedlnosti, která ovšem nemohla jejím prostřednictvím zhoršit postavení obou politiků.

Bárta loni neúspěšně kandidoval do Sněmovny za Úsvit přímé demokracie v Plzeňském kraji. Na konci října byl krátce zatčen policií. Podezírá jej z toho, že v roce 2009 navedl agenta Bezpečnostní informační služby k vynesení citlivých dokumentů. Kvůli trestnímu stíhání pak v listopadu rezignoval na funkci předsedy Věcí veřejných.

Úplatkářská kauza ve Věcech veřejných inspirovala i umělce:

Související

Vít Bárta

Exministr Bárta definitivně osvobozen. Šéf žalobců nepodal dovolání

Osvobození bývalého předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a někdejšího zpravodajce Jana Petržílka v kauze vynesení odposlechů z Bezpečnostní informační služby (BIS) je definitivní. Nejvyšší státní zástupce nepodal dovolání k Nejvyššímu soudu, sdělil ČTK mluvčí zastupitelství Petr Malý. V medializovaných odposleších se tehdejší pražský primátor Pavel Bém (ODS) a lobbista Roman Janoušek oslovovali "Mazánku" a "Kolibříku".

Více souvisejících

Vít Bárta Jaroslav Škárka Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy