Zemřel Vasil Biľak (†96). V roce 1968 pozval sovětské tanky

Bratislava/Praha - V Bratislavě zemřel v noci na dnešek ve věku 96 let bývalý vysoký funkcionář Komunistické strany Československa (KSČ) Vasil Biľak. ČTK to sdělil předseda Komunistické strany Slovenska Jozef Hrdlička. Biľak byl posledním žijícím signatářem takzvaného zvacího dopisu, který se stal formálním zdůvodněním vojenské invaze do Československa v roce 1968.

"V poslední době byl Biľak připoután na lůžko, rodina o něj pečovala," uvedl Hrdlička. Na veřejnosti někdejší člen vedení KSČ v uplynulých letech nevystupoval a s médii nekomunikoval.

"Rád bych vyjádřil upřímnou soustrast všem pozůstalým. Co se týče historické role Vasila Bil'aka, je třeba konstatovat, že není možné měnit historii a je beze sporu faktem, že byl jedním z iniciátorů pozvání sovětských vojsk. Dnešní doba se na zvací akt dívá různými pohledy," napsal serveru EuroZprávy.cz Vojtěch Filip.

Zlikvidoval "pražské jaro"

V roce 1968 patřil Biľak k vůdčím představitelům konzervativních sil v KSČ, vystupujících proti reformnímu proudu ve straně, podněcoval sovětskou intervenci a v následujícím období se významně podílel na likvidaci všech výdobytků "pražského jara". Byl posledním žijícím představitelem komunistického režimu, který v roce 1968 jako člen ústředního výkonného výboru podepsal tzv. zvací dopis pro vojska Varšavské smlouvy.

V 70. a 80. letech byl hlavní exponent brežněvovského vedení v Československu s rozhodujícím vlivem v aparátu KSČ, zahraničně politické a ideologické sféře, reprezentant neostalinského dogmatismu a posléze odpůrce gorbačovovské "přestavby".

V prosinci 1989 byl vyloučen z KSČ. Žil v Bratislavě spolu se svým zetěm Jozefem Ševcem, jedním z porevolučních předsedů KSS v pálffyovské vile na Timraviné ulici.  Když po revoluci 1989 poprve přiletěl do Československa Baťa, byl na letišti uvítán transparentem "Lepší boty od Bati, než sako od Bilaka

Za své činy v období před rokem 1989 nebyl nikdy odsouzen. Při předložení návrhu na podání obžaloby za vlastizradu v roce 2000 měl spis více než 23 tisíc stran. Krajský soud v Bratislavě v roce 2001 vrátil případ k došetření.

Soud chtěl originál dopisu

Bilak podle některých svědectví předal Brežněvovi dopis osobně během jednání československé a sovětské delegace v Bratislavě 3. srpna 1968. Tato schůzka následovala po neúspěšném jednání obou stran v Čierné nad Tisou, kde se sovětské vedení na čele s Brežněvem pokusilo Dubčeka přimět k zastavení reforem a ke znovuobnovení cenzury.

Bilak měl údajně Brežněvovi dopis, podepsaný několika dalšími členy ÚV KSČ, předat na toaletě, uvedl server Aktuálně.cz. Sám Biľak předání dopisu ale popřel. "K ničemu, co jsem neudělal, se nemůžu přiznat. Zvací dopis jsemLeonidu Brežněvovi nepředal. To mohu odpřisáhnout křesťansky, občansky iledajak," prohlásil.

Podle soudců bylo zapotřebí získat originál zvacího dopisu a dát ho prozkoumat grafologům, aby se potvrdila pravost Biľakova podpisu. Rusko ale originál listiny Bratislavě neposkytlo. Kopii dopisu odevzdal ještě v roce 1992 bývalý ruský prezident Boris Jelcin v Praze tehdejšímu československému prezidentovi Václavu Havlovi.

Společně s Biľakem dopis podepsali i další členové a funkcionáři ústředního výboru KSČ Alois Indra, Antonín Kapek, Drahomír Kolder a Oldřich Švestka. Sám Biľak sice v minulosti autentičnost svého podpisu popřel, ale podle posudku, který v 90. letech vypracovali experti československé policie, byl jeho podpis pravý.

Podle slovenského historika Petera Jaška se Biľak v 70. letech přiklonil vKSČ na stranu konzervativního křídla, které vystupovalo proti snahám odemokratické změny v tehdejším Československu. "Biľak se zařadil mezi přední normalizátory. Sehrál smutnou úlohu jednoho z kolaborantů," řekl ČTK Jašek, který se ve slovenském Ústavu paměti národa zabývá zkoumáním období nesvobody v Československu. Biľak, jenž se narodil v chudých poměrech navýchodním Slovensku, se podle historika stal přesvědčeným komunistou, kterýbyl silně navázán na někdejší Sovětský svaz.

Související

Vasil Biľak s Ceauşescem v roce 1977

První "normalizační" opatření bylo ÚV KSČ přijato před 50 lety

Před 50 lety, 14. listopadu 1968, byla na zasedání ÚV KSČ přijata rezoluce s názvem Hlavní úkoly strany v nejbližším období. V textu se mimo jiné mluvilo o tom, že pro postup strany je "mimořádně důležité upřímné a důsledné plnění moskevského protokolu z 26. srpna, jenž je jediným reálným východiskem pro cestu normalizace poměrů v ČSSR". Ústřední výbor udělal i některé personální změny, mezi nové tajemníky se dostali pozdější významní exponenti normalizace - Vasil Biĺak, Josef Kempný a Lubomír Štrougal.
Československo během vpádu vojsk Varšavské smlouvy v čele s armádou SSSR (21. srpna 1968).

Zrada Československa. Soudruh Biľak před 50 lety předal SSSR zvací dopis

Praha - 3. srpna 1968 se v Bratislavě konala porada představitelů států Varšavské smlouvy (Bulharska, Maďarska, Polska, NDR, SSSR a Československa), na které byla přijata takzvaná Bratislavská deklarace. Vedení SSSR tehdy také dostalo od Vasila Biľaka takzvaný zvací dopis, kterým část československých komunistů žádala Sovětský svaz o pomoc s "kontrarevolucí".

Více souvisejících

Vasil Biľak úmrtí Komunismus

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy