"Šok" na ambasádě: Toto starosta Suchdola od Palestinců nečekal

Praha - Desítky návštěvníků včera přišly do objektu palestinské ambasády v pražském Suchdole, kde na začátku roku výbušnina způsobila smrt velvyslance Džamála Muhammada Džamála. Velvyslanectví pořádalo den otevřených dveří, aby se zejména lidé z okolí, s nimiž událost otřásla, mohli do objektu podívat.

"Chceme ukázat, že jsme normální sousedé," řekl ČTK Nabil El Fahel z palestinské ambasády. "Chceme místním lidem ukázat, že chceme rozvíjet vztahy s Českou republikou, bylo to neštěstí," dodal.

Lidé si tak mohli prohlédnout nejen budovu v Internacionální ulici, v níž velvyslanec úřaduje, ale také zadní dům, v němž bydlel se svou rodinou zesnulý Džamál Muhammad Džamál. V něm byl smrtelně zraněn po výbuchu trezoru. V ložnici má malý pomníček s květinami a fotografií.

Návštěvníci ani novináři v objektu nemohli fotografovat ani natáčet. Na přísný zákaz pořizování jakýchkoliv obrazových záznamů upozorňovala cedule stojící u vchodu do zahrady ambasády.

Suchdolští obyvatelé se přišli podívat zejména ze zvědavosti. "Chtěl jsem vidět, jak to tu vypadá, a využil jsem toho, když to normálně není možné," řekl ČTK Jaroslav Novák. Většina z návštěvníků uvedla, že strach z ambasády nemá.

Do budovy přišel i starosta Suchdolu Petr Hejl. Překvapilo ho, jak řekl, že v budovách mají Palestinci spousta křesťanských symbolů. V budově jsou například sošky Krista nebo vyobrazení poslední večeře.

Zbraně jako dárek jsou v diplomacii běžné 

Pro mnoho Čechů se exploze a následné nalezení další výbušniny v objektu ambasády staly dalším „důkazem", že „ti Palestinci jsou opravdu teroristé", což se dá vysledovat z příspěvků na sociálních sítích i v diskusích u různých článků. K těmto názorům jistě přispívá silně proizraelská pozice České republiky, která obecně souvisí s poměrně silnými sympatiemi k židovskému státu mezi Čechy. Přesto šlo zřejmě o bouři ve sklenici vody, uvedl server ustavmezinarodnichvztahu.cz. 

Jednalo se totiž spíše o nekompetentnost a zřejmě i značnou neobratnost palestinského diplomata než o příznak organizovaného zločinu, či dokonce terorismu. Jakkoliv je přechovávání nepovolených zbraní na diplomatických misích porušením mezinárodního diplomatického práva, zeptáte-li se diplomatů samotných, neoficiálně vám řeknou, že nepřihlášené zbraně na ambasádách nejsou něco zase až tak výjimečného.

Pokud přihlédneme k militarizaci společností v oblasti blízkovýchodních konfliktů a jejich vztahu ke zbraním (nástroje smrti tu tradičně představují běžný atribut – ostatně podobně jako v USA – či dokonce „vhodný dárek", stačí si vzpomenout na zlatý kalašnikov od saúdského krále pro Saddáma Husajna), nemusí být podobné nálezy na ambasádách tamních států zas takovým překvapením. A zřejmě nejen na nich.

Diplomatická pošta ani zavazadla nepodléhají kontrole, a tak mohou zbraně či další nebezpečné materiály po světových ambasádách klidně kolovat donekonečna. To, že by Palestinci plánovali nějaké ozbrojené akce v Česku, je však asi stejně pravděpodobné, jako že by za smrtí jejich diplomata stáli Izraelci. Tedy velmi málo. Daleko spíš se jednalo o zmiňovanou neobratnost, kterou Palestinci sami poškozují své úsilí o všeobecné uznání Palestiny.

Související

V blízkosti amerického konzulátu v Irbílu dopadlo několik raket (13.3.2022).

V blízkosti amerického konzulátu v Irbílu dopadlo několik raket

V blízkosti amerického konzulátu v Irbílu na severu Iráku dnes ráno místního času dopadlo několik raket. Podle prvních informací nejsou mezi Američany zranění ani mrtví, informovala agentura AP s odkazem na nejmenovaný zdroj. Další zdroje uvedly, že rakety zřejmě neponičily budovu konzulátu. Američtí představitelé se domnívají, že rakety byly vypuštěné ze sousedního Íránu.

Více souvisejících

ambasády Výbuch v Praze (1.1.2014) palestina

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 38 minutami

před 39 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruský postup na Ukrajině pokračuje. Obsadili jsme další vesnice, tvrdí armáda

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly dobyly vesnici Kyslivka v ukrajinské Charkovské oblasti a Novokalinově v Doněcké oblasti. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy