Sledování exmanželky Nečase: Žalobce rozhoduje, co bude dál

Praha - Spis v kauze Jany Nečasové, dříve Nagyové, týkající se údajného zneužití Vojenského zpravodajství má 3000 listů. Advokáti jej přečetli a žalobce nyní rozhoduje, zda v případu podá soudu návrh na obžalobu. Termín rozhodnutí nelze odhadnout, řekl dnes ČTK šéf Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvan. Manželka expremiéra Petra Nečase (ODS) je obviněná s bývalými šéfy zpravodajců ze zneužití tajné služby ke sledování někdejší manželky Nečase Radky.

Olomoucký žalobce Rostislav Bajger, který má případ na starost, podle Ištvana nyní studuje spis. Obsahuje přepisy odposlechů a mimo jiné posudky a odborná vyjádření. Žalobce může případ poslat k soudu s návrhem na obžalobu, lze ale také zastavit trestní stíhání, nebo vyšetřování znovu otevřít a nařídit další vyšetřování.

"Advokáti a obvinění se seznámili se spisem, teď je na tahu státní zástupce. Ještě v průběhu ledna tam byl nějaký časový prostor na eventuální návrhy advokátů, o kterých bude muset vyšetřující státní zástupce rozhodnout," řekl Ištvan.

Načasování rozhodnutí nelze podle Ištvana předvídat

"Teď je to ve fázi, kdy státní zástupce má u sebe vyšetřovací spis a studuje ho, aby mohl ve věci nějakým způsobem postupovat. Nechme mu ten prostor, aby mohl rozhodnutí učinit až poté, co spis nastuduje," dodal šéf žalobců.

Případnou obžalobu podá státní zástupce soudu, který je tzv. místně příslušný, tedy je v obvodu, kde se údajná trestná činnost odehrála. Který soud to bude, je podle Ištvana informace, která zatím "není na programu dne". Z dokumentů, které dříve zveřejnila média, vyplývá, že Janu Nečasovou žalobci viní ze zneužití zpravodajců v Praze a "případně na dalších dosud neustanovených místech České republiky".

Kromě nynější manželky expremiéra viní žalobci v kauze bývalé šéfy Vojenského zpravodajství Milana Kovandu a Ondreje Páleníka a také zpravodajce Jana Pohůnka.

Kauza se týká údajného sledování někdejší manželky Nečase Radky na podzim 2012 bez vědomí tehdejšího ministra obrany. Podle zpravodajců to nebylo sledování, ale obrana proti sledování, tudíž povolení ministra nebylo třeba. Hájí se tím, že měli za úkol zjistit, zda Nečasovu tehdejší manželku nesleduje někdo jiný. Byly prý tehdy k mání informace, že premiérově rodině hrozí nebezpečí.

Podle státního zastupitelství ale sledování Nečasovy manželky zosnovala a usměrňovala Nagyová, která působila jako šéfka vládního kabinetu a Nečase si později po obvinění vzala za muže. Armádní tajné službě podle obvinění dala fotografii i adresu Nečasovy ženy a na sledování se prý bez vědomí ministra obrany domluvila s generály Páleníkem a Kovandou. Na trestné činnosti se prý na její přání podílel i plukovník Pohůnek.

Původně šla policie po lobbistech

Další větví případu je podezření z podplácení tří exposlanců ODS, kteří údajně získali pozice v podnicích se státní účastí výměnou za předem domluvené hlasování ve Sněmovně ohledně rozpočtu. Trestní stíhání se týkalo Ivana Fuksy, Marka Šnajdra a Petra Tluchoře. Nejvyšší soud ale jejich stíhání zamítnul, zatímco u Nečase tuto možnost ponechal. Kriminalisté expremiéra nedávno obvinili, Nečas proti tomu podal stížnost.

V policejních dokumentech, které dříve zveřejnila média, se píše o tom, že se kriminalisté k oběma případům dostali na základě prověřování podezření na údajnou zločineckou skupinu složenou z podnikatelů a lobbistů. Ti se údajně dopouštěli korupce při veřejných zakázkách a praní špinavých peněz.

Jedním z podezřelých je podnikatel Ivo Rittig, který žije střídavě v Česku a Monaku. Policie ho minulý týden zadržela a obvinila v kauze jízdenek pro městskou hromadnou dopravu. Další tři obvinění jsou právníci z právnické kanceláře MSB Legal spojené s ním a jeho spolupracovník Peter Kmeť. Policie je vyšetřuje na svobodě, přičemž odevzdali po rozhodnutí soudu cestovní doklady.

Policie prý také prověřuje, jak Nečasová přišla k cennostem, které u ní kriminalisté našli po jejím zadržení. Jednalo se prý o šperky a kabelky za miliony korun. Údajně to byly provize za zařízení schůzek s Nečasem, uvedla dříve Mladá fronta Dnes.

Související

Jana Nagyová a Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo.

Expremiér Babiš byl opět zproštěn obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud i podruhé zprostil expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Hlavní líčení při opakovaném projednávání rozsudku trvalo jen jeden den. Babiš si rozhodnutí soudu osobně nevyslechl, síň opustil po pronesení závěrečné řeči. 

Více souvisejících

Jana Nagyová Ivo Ištvan

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 10 hodinami

včera

Izrael po rozhodnutí Turecka hledá nové dodavatele. Zvažuje i Česko

Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční dodavatele. Tato volba by mohla směřovat k přátelským zemím, jako jsou Německo, Česko, Británie, Řecko nebo Maďarsko, uvádí server Ynet.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy