Pátrejte po svých předcích. Historici připravili unikátní projekt

Praha - Vojenský historický ústav společně s Národní knihovnou připravil unikátní projekt. Díky němu budete moci pátrat po svých předcích. V digitální kolekci tištěných pramenů (kramerius.nkp.cz) je zpracováno více než 78 tisíc stran dokumentů z let 1914 - 1919. Přečtěte si, jak na to.

Více než 78 tisíc stran dokumentů z první světové války je nyní v dikitalizované podobě. Díky těmto dokumentům tak můžete vypátrat své předky. Vojenští historikové společně s Národní knihovnou volně zpřístupnili seznamy padlých, zemřelých, nezvěstných, raněných či zajatých v 1. světové válce.

Jak hledat v seznamech?

Prvním pramenem, který VHÚ společně s NK digitalizovali je "Seznam ztrát vydaný (Verlustliste ausgegeben am)". Tyto seznamy jsou zpracovány od 12. 8. 1914 do 14. 2. 1919. Celkem mají tyto seznamy 39 144 stran.

Záznamy jsou ve struktuře: svazek 1 (12. 8. 1914) až svazek 20 (5. 10. 1914): hodnost – příjmení, jméno – vojskové těleso – pododdíl – domovská země – domovský politický okres (župa) – domovská obec – rok narození – označení bitvy – mrtev – raněn – zajat – poznámka; svazek 21 (8. 10. 1914) až svazek 709 (14. 2. 1919): příjmení, jméno – hodnost – vojskové těleso – pododdíl – domovská země – domovský politický okres – domovská obec – rok narození – zpráva.

"Pro rešerše v Seznamu ztrát použijte vyhledávací rámeček na levé straně obrazovky: zaškrtněte pole 'hledat v aktuálním titulu'; do řádku vepište hledaná slova (Novák Franz – vyhledává jednotlivé výrazy Novák a Franz v libovolném pořadí), případně přesný řetězec znaků z obou stran ohraničený uvozovkami (např.'Novák Franz', 'LIR. Nr. 12', 'Beneschau, Kladrub' – vyhledává přesnou kombinaci znaků, resp. slov v daném pořadí); výsledky dotazu obsahují jak odkaz na digitální obraz dokumentu, tak i náhled úseku textu, v němž je červeně vyznačen nalezený výraz," uvádí Vojenský historický ústav.

"Doplňky a opravy vydané (Ergänzungen und Berichtigungen ausgegeben am)" výcházely od č. E 1 (9. 10. 1914) do č. E11 (16. 7. 1915) a souvisí s počátečními nedostatky v evidenci ztrát. Pozdější doplňky a opravy se uváděly přímo do "Seznamu ztrát".

Dalším zdrojem, kde hledat své předky je "Abecední seznam jmen, uvedených v Seznamech ztrát ... (Alphabetisches Verzeichnis der in der Verlustlisten ... angeführten Namen)." Ten vycházel od č. I (2. 9. 1914) do č. CXLI (24. 5. 1919), má celkem 9372 stran. V seznamech jsou zvlášť důstojníci, zvlášť mužstvo a později i jednoroční dobrovolníci.

"Pro rešerše v Abecedním seznamu jmen platí stejné postupy jako v případě Seznamů ztrát. Lze sice vyhledávat pouze podle jména, ale vzhledem ke kvalitnější předloze a zřetelnějšímu tisku tu strojový přepis vykazuje vyšší přesnost. Díky tomu se podaří dopátrat i jména, jež vyhledávání prostřednictvím Seznamů ztrát nezaznamenalo," upozorňují historici.

VHÚ s NK digitalizovali i seznam válečných zajatců ve dvou titulech. "Váleční zajatci v Přemyšlu (In Przemyśl Kriegsgefangene)" a "Váleční zajatci (Kriegsgefangene)". V případě druhého titulu jsou některé údaje nekompletní. Záznamy jsou vedeny ve struktuře (ovšem závisí na dostupných údajích): příjmení, jméno – hodnost – vojskové těleso – vyznání – věk – datum a místo zajetí – místo, oblast a země internace – zpráva (poznámka).

Posledním titulem, jenž byl zdikitalizován jsou "Zprávy o raněných a nemocných vydané (Nachrichten über Verwundete und Kranke ausgegeben am)". Ten vycházel od č. 1 (24. 8. 1914) do č. 546 (23. 11. 1917), má celkem 27874 stran. Záznamy jsou vedeny ve struktuře: příjmení, jméno – vojskové těleso – pododdíl – rodiště – rok narození – druh zranění nebo nemoci – zemřel – nynější pobyt – poznámka. "Od č. 249 (28. 1. 1915) jsou zaznamenány jen jména těch raněných a nemocných, jejichž nejbližší nebyli přímo vyrozuměni," doplňují historici.

Související

Vladimir Putin Komentář

Putinovo Rusko pokračuje v imperialistické tradici. Příčin jeho přežití je hned několik

Současné Rusko pokračuje v tradici imperiálního rozšiřování vlivu, kterou nastolily carské a později sovětské režimy. Zatímco se světová impéria postupně rozpadla pod tlakem demokratizace a dekolonizace, Rusko si své mocenské ambice udrželo. Jak je možné, že ruské impérium přežilo turbulence, které zničily kdysi mocné obry, jako byla Velká Británie, Francie nebo Španělsko?

Více souvisejících

historie Knihovny

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy