Pomník okupantům v Praze vyvolal bouři: Tabulka musela pryč, přibyly figurky

Praha - Z kontroverzního pomníku na pražských Olšanských hřbitovech zmizela tabulka s nápisem oslavujícím sovětské internacionalisty, tedy i okupanty Československa z roku 1968. Informaci ČTK dnes potvrdil ředitel správy pražských hřbitovů Martin Červený. Správa hřbitovů podle Červeného udělá vše pro to, aby se podobný pomník v budoucnu na hřbitovech již neobjevil.

Server echo24.cz v pondělí napsal, že žulový pomník byl slavnostně odhalen 15. února. Ruské středisko vědy a kultury v Praze tvrdilo, že se tak stalo s podporou českého ministerstva obrany, Senátu a pražského magistrátu. Ty se ale od podpory distancovaly. "Od úterý dopoledne sjednávám v této věci co nejrychlejší nápravu. Osobně to vnímám jako provokaci. Nepřipustím, aby byla takto dále pošlapávána památka skutečných obětí okupace," uvedl primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

Podle Červeného byl ještě ve středu ráno pomník stojící poblíž pravoslavné kaple kompletní. Deska, na které byl v azbuce nápis "Na věčnou slávu a památku padlým vojínům internacionalistům a mírotvorcům", z něj zmizela v průběhu odpoledne. V Rusku se přitom pod pojmem internacionalista rozumí voják, který poskytoval "internacionální bratrskou pomoc" v Československu v roce 1968, v Afghánistánu v 80. letech nebo nyní na Krymu. Tabulka s umírněnějším textem "Na památku padlým v mírových misích a v novodobých válečných konfliktech" na pomníku zůstala.

Psali jsme: Pomník pro sovětské okupanty v Praze? ODS a ČSSD jsou v šoku  

Podle Červeného sdružení Afganvet tabulku odstranilo, protože zřejmě nemělo v úmyslu provokovat veřejnost nebo nějakým způsobem zasahovat do takto citlivých témat. "Byla to spíš nešťastná formulace toho nápisu," řekl Červený. Na vztyčení pomníku dostalo sdružení Afganvet od správy hřbitovů povolení. Ředitel hřbitovů připustil, že šlo systémovou chybu. Úředníci podle něj posuzovali především technické parametry památníku, nikoli už text. Od již podepsané nájemní smlouvy přitom správa hřbitovů nemůže snadno odstoupit. Červený proto iniciuje úpravu smluv a také změnu při posuzování žádostí, aby se podobný případ nemohl opakovat.

Místopředseda rady pro národnostní menšiny při české vládě Igor Zolotarev serveru řekl, že památník považuje za výsměch, podle něj znamená zneuctění hrobů ruských porevolučních emigrantů a obětí bolševického teroru, kteří jsou na Olšanech pochováni. Podle senátorů ODS pak pomník pošlapává památku obětí okupace komunistické totality. Senátora Jaroslava Doubravu (Severočeši.cz, dříve KSČM), který se odhalení pomníku zúčastnil, vyzval místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) k omluvě.

Podle oficiálních ruských zdrojů zahynulo v roce 1968 při invazi do Československa 98 sovětských vojáků. Většinou šlo o oběti nehod, 12 vojáků ale mělo být podle moskevských pramenů "zavražděno příslušníky kontrarevoluce". Tuzemští historici ovšem možnost podobných krvavých incidentů vůči Sovětům odmítají.

Na pomníku dnes přibyly figurky vojáků a tanků z dětských stavebnic

Vojáčky autoři této umělecké intervence obarvili načerveno. Chtěli tak upozornit na to, že v domácím kontextu termín internacionalista zahrnuje zejména ty, kdo se zúčastnili okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy.

"Chceme ukázat absurditu pomníku a především původního nápisu v ruštině, který ani nekorespondoval s českým opisem a který připomínal takzvané internacionalisty, což se na domácí půdě vykládá jednoznačně - jako voják, který v roce 1968 okupoval Československo," řekl ČTK student etnologie Michal Doležel, který spolu s fotografem Lukášem Houdkem pomník zmenšeninami sovětských tanků osadil.

"V posledních několika letech můžeme sledovat podivnou tendenci, která se snaží sovětskou okupaci ze srpna 1968 ospravedlňovat, nebo jí dokonce přisuzovat pozitivní význam. Tyto tendence některých českých a ruských obyvatel mě zneklidňují a nehodlám jim pouze přihlížet," uvádí Doležel.

"Touto lehce ironizující formou jsme chtěli ukázat, jak taková invaze internacionálních mírotvůrců může vypadat," doplnil Houdek s tím, že kromě nešťastné formulace textu ho zaráží také doba instalace pomníku. Děje se tak v době ruské operace Krymu. Pomník vznikl u příležitosti 25. výročí konce sovětské války v Afghánistánu. "Proč byl pomník vztyčen v Praze, proč se tak nestalo v Rusku nebo v Afghánistánu?" ptají se autoři intervence.

Zdroj: YouTube

Související

Více souvisejících

Praha okupace 1968 Tomáš Hudeček

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy