100 praktických rad: Takto si usnadníte práci v kuchyni

Praha - Ulehčete si práci v kuchyni a zjistěte, jak se vyhnout připálení pudinku, jak správně ke snídani umíchat vajíčka, nebo jak docílit dokonalého a rychlého vykynutí těsta.

Patříte ve vaší domácnosti mezi ty, kteří tráví většinu času v kuchyni? Přečtěte si tipy a rady, které vám usnadní nejenom pečení a vaření, ale i úklid a údržbu této místnosti.

1. Pokud nechcete, aby vám opadávala strouhanka při smažení řízků, přidejte do rozmíchaných vajec několik kapek oleje.

2. Upečené maso krájejte 10 - 15 minut po dopečení. Nebude z něj vytékat šťáva.

3. Aby vám při zavařování nepopraskaly sklenice, do kterých budete chtít nalít horký lák nebo marmeládu, dejte je na plech s novinami a předehřejte je ve středně vyhřáté troubě.

4. Zelňačka získá krásnou červenou barvu, pokud do ní v závěru přimícháte mletou papriku, kterou si předem rozmícháte v rozehřátém oleji.

5. Zralé hroznové víno poznáte, pokud s ním zatřesete a bobule zůstanou na stopkách.

6. Cibule a česnek vám vydrží déle, pokud je nacpete do staré punčochy, mezi jednotlivými hlavičkami uděláte uzly a zavěsíte na chladném místě.

7. Zralé avokádo vhodné ke konzumaci poznáte, pokud ho mírně zmáčknete a tomuto stisku se poddá. Pozor ale na příliš silný stisk, aby se nevytvořili otlačeniny.

8. Pokud si chcete připravit vlastní domácí sójovou omáčku, smíchejte 3 díly bílého vína se 7 díly tekutého polévkového koření.

9. Pudink se vám nebude připalovat, pokud před vařením vymažete nádobu máslem.

10. Do hrnce s uvařenými a vody zbavenými bramborami vložte pod pokličku papírovou utěrku. Brambory nebudou při pozdější konzumaci mazlavé a vlhké.

Psali jsme: Test šlehaček ve spreji: Některé jsou z vody, zděsil se odborník  

11. Křupavějších bramboráků docílíte, když do těsta přidáte 1 - 2 lžičky tvarohu.

12. Aby byly houby lépe stravitelné, před tepelnou úpravou je pokapte citronem a posolte.

13. Při přípravě míchaných vajíček přidejte na jedno vejce jednu lžíci minerální vody nebo sodovky. Budou vláčnější a jemnější.

14. Zbylou čočku od oběda smíchejte s neochuceným pomazánkovým máslem, 2-3 stroužky česneku a lžičkou plnotučné hořčice. Získáte skvělou pomazánku.

15. Zamrazené sladké pečivo, cukroví a koláče rozmrazujte pouze při pokojových teplotách. Neztvrdne a neokorá.

16. Rychlejšího vykynutí těsta docílíte tím, že ho dáte do předehřáté trouby na 50 stupňů nebo na topení.

17. Aby se brzy nezkazil máslový krém na dortu, přidejte do něj trochu koňaku nebo jiného alkoholu.

18. Pokud pečete koláč se šťavnatým ovocem a nemáte dostatečně vysoký plech, vložte do trouby pod pekáč alobal, aby zachytil případnou vytékající ovocnou šťávu.

19. Nejde vám dobře rovnoměrně rozetřít čokoládová poleva na koláči nebo dortu? Vložte ho zpátky na chvíli do trouby.

20. Při rozmrazování listového těsta jednotlivé plátky rozbalte a rozložte na plech. Nepřilepí se k sobě.

Psali jsme: Test energy drinků: Mladí Češi je milují, odborníci to vidí jinak  

21. Aby měl mák aromatičtější vůni, před mletím ho nasucho oprahněte na teflonové pánvi.

22. Luštěniny osolte až po uvaření, když jsou měkké. Výrazně zkrátíte dobu jejich přípravy.

23. Plátky anglické slaniny před smažením vložte na pár minut do mísy se studenou vodou. Při smažení se nezvlní.

24. Pokud nemáte možnost uchovat maso v ledničce, zabalte ho do utěrky namočené v octě a ponořte do nádoby s octovou vodou, kterou dobře uzavřete.

25. Spálenou rýži zachráníte a zbavíte nepříjemné vůně a chuti, pokud na ni v hrnci přiložíte krajíc chleba.

26. Do strouhanky přidejte směs sušených bylinek, parmazán, hrubou sůl a drcený barevný pepř. Získá tím zajímavé aroma.

27. Aby vám nepraskla sklenice, do které chcete nalít vařící nápoj, vložte do ní kovovou lžičku.

28. Životnost květiny dvojnásobně prodloužíte, když do vody přidáte nakrájený brambor. Nesmí ale přijít do styku s koncem stonku.

29. Feferonky, které nespotřebujete, dejte do sklenice, zalijte octem a dobře uzavřete. Vydrží, až je zase budete potřebovat.

30. Zbylou smetanu nalijte do sáčku na led. Z mrazáku ji pak kdykoliv použijete na zjemnění omáček nebo do kávy a čaje.

31. Spotřebu proudu ledničky snížíte jejím umístěním na chladném a suchém místě a pravidelným rozmrazováním. Už 1 cm námrazy zvyšuje spotřebu o 75 %.

32. Do chladem zakaleného oleje nasypte špetku soli. Bude zase čirý.

33. Květák velmi snadno a bez nepořádku obalíte v uzavíratelných miskách. Do jedné dejte mouku, sůl, vejce a mléko, do druhé strouhanku. Květák v miskách jenom protřepte.

34. Bramborové knedlíky před rozkrojením propíchněte vidličkou. Nesrazí se.

35. Pro lepší chuť ovocných knedlíků dejte do vody, ve které se budou vařit, trochu rumu nebo vanilkový cukr.

36. Při pečení štrůdlu nebo moučníku z listového těsta nemusíte vymazávat plech tukem. Stačí ho opláchnout studenou vodou.

37. Abyste nemuseli rozkrajovat citron a mohli ho mít na více použití, zapíchněte do něj párátko a potřebnou šťávu do omáček, těsta, čaje nebo zálivky přes něj vymáčkněte.

38. Pokud chcete vláčnější a chutnější kuře, před pečením ho potřete olejem nebo máslem a citronovou šťávou.

39. Aby se trojobal při smažení nepřilepoval na pánev, dejte do vajíčka k obalování lžičku bramborové mouky.

40. Příliš řídkou polévku lze zahustit vajíčkem nebo přidáním krupice.

Psali jsme: Velký test citronek: Která se hodí jen na čištění záchodu?  

41. Přesolenou polévku zjemníte přidáním plátků syrových bramborů nebo rozšlehaného bílku. Jak bílek i brambory před podáváním vyjměte.

42. Pečivo vydrží déle čerstvé, pokud k němu do dózy přiložíte rozkrojené jablko.

43. Mravenců ve spíži se zbavíte, když jim do cesty nasypete kmín, jedlou sodu nebo prášek do pečiva.

44. Karotka vydrží déle, pokud jí necháte nať.

45. Mléko výdrží déle a nezkysne, pokud do něj přidáte špetku soli.

46. Pokud přidáte při obalování řízků do vajíčka trochu piva nebo koňaku, budou řízky lepší a trojobal lépe držet.

47. Výraznější chuť a vůni koření získáte, pokud ho budete kupovat vcelku a mlít si ho až před použitím.

48. Aby třešně nebo švestky při zavařování nepopraskaly, před vložením do sklenice je propíchněte.

49. Jestli nechcete, aby vám v pokrmu zůstávaly dochucovací bylinky, vložte je do pokrmu v nádobce na spařování sypaného čaje a jídlo tím promíchejte.

50. Bílky nejlépe ušleháte, pokud budou mít pokojovou teplotu.

51. Do mrazáku nikdy nedávejte - hlávkový salát, syrové brambory, křen vcelku, ředkvičky, syrovou cibuli, jablka, hrušky, banány, kefír, syrová vejce ve skořápce, pudink a pokrmy se škrobovou moučkou.

52. Dokonalou cukrovou polevu získáte ušleháním 1 bílku a 150 g dvakrát prosetého moučkového cukru. Aby se z moučníku neloupala, přidejte do ní 2 kapky oleje nebo citronové šťávy.

53. Dortový korpus nebo knedlíky dokonale rozkrojíte, pokud jednotlivé pláty obkroužíte nití, překřížíte a utáhnete.

54. Citrusy půjdou lépe oloupat, pokud je na 3 minuty před loupáním vložíte do mísy s vlažnou (ne horkou) vodou.

55. Pokud do těsta na omeletky nebo lívance přidáte nastrouhaný uvařený brambor nebo jemně postrouhanou malou mrkev, bude kypřejší a chutnější.

56. Masu můžete přidat zajímavou chuť, pokud nůž před krájením potřete česnekem.

57. Česnek oloupete snadněji, pokud ho párkrát pod tlakem proválíte dlaní.

58. Rajčata udržíte déle čerstvá, pokud je budete skladovat stokou dolů. zatavíte jejich zrání.

59. Zrání banánů zastavíte a tím ovoce udržíte déle čerstvé, pokud stopku zabalíte do folie.

60. Salát nebo brokolici udržíte déle čerstvé, když je seříznete a dáte jejich stonek do vody.

Psali jsme: Velký test kakaa: To má být pro děti? Jen cukr obarvený nahnědo  

61. Slupku z broskví nebo rajčete lehce odstraníte, pokud na plodu uděláte řezy ve tvaru X, na pár vteřin vložíte do vroucí vody a násloedně do studené. Slupka půjde dolu jako po másle.

62. Houby nesušte na sluníčku, ale ve stínu a před uložením do nádob je dejte na minutu do trouby na 160 stupňů. Zničíte tak hmyzí larvy.

63. Abyste zázvor oloupali s minimem odpadních slupek, oškrabejte ho místo nožem "hlavou" lžíce.

64. Cibuli bez slz oloupete a nakrájíte, pokud ji na chvíli vložíte do studené vody a při krájení budete namáčet i nůž.

65. Pokud si při ochutnávání spálíte jazyk, nechte si v puse rozpustit kostku cukru.

66. Aby zůstala kuchařka během vaření stále jako nová a nepotřísnila se jídlem, překryjte ji potravinovou folií.

67. Abyste neměli zašpiněnou lahev od oleje, omotejte ji u hrdla papírovým ubrouskem a zajistěte gumičkou.

68. Abyste si zrychlili proces vaření a neběhali ke koši s každou slupkou, vyčleňte si na odpad speciální nádobu, kterou vysypete do koše najednou. Můžete použít i igelitový sáček.

69. Rozbité sklo z podlahy dokonale odstraníte a sebe neporaníte, pokud místo, kde se roztříštilo, přejedete plátkem (ideálně toastového) chleba.

70. Ořechy nebudou hořké, když je dáme do slané vody.

71. Aby neztvrdla sůl, dejte do ní zrnka rýže.

72. Zápach cibule a česneku z rukou odstraníme pomocí soli, z úst mlékem.

73. Květák a kapusta při vaření nebudou tolik zapáchat, když k nim přidáme kostku cukru.

74. Vejce vydrží čerstvé, pokud ho potřete vrstvou sádla.

75. Zelenina se osmaží dozlatova, když do oleje přidáte trochu cukru.

76. Než začnete smažit cibulku, zlehka ji obalte v mouce, aby se nespálila.

77. Aby se sýr při strouhání nelepil na struhadlo, potřete ho nejdříve olejem, pak se i lépe myje.

78. Oschlý sýr zachráníte, když ho ponoříte do mléka.

79. Těstoviny vaříte vždy ve vodě s kapkou oleje, aby se neslepily.

Psali jsme: Velký test: Jak dopadla mražená salámová pizza?  

80. Pánvičku před smažením potřete syrovou bramborou, pak se nebude připalovat.

81. Maso kapra nebude mít bahnitou chuť, když ho jeden den před vařením ponoříte v mléce s rozmarýnem. Můžete rovnou přidat i další koření.

82. Rýže bude chutnější, když ji před vařením opražíte na pánvičce.

83. Sníh z bílku bude pevný a tuhý, když jej šleháte v páře a přidáme kapičku octa.

84. Skořápky od kokosových ořechů můžete využít jako mystičky na oříšky, nebo na zmrzlinu.

85. Řízky se nebudou připalovat, když přidáte do rozehřátého tuku silnější kolečka syrového bramboru nebo mrkve.

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Oct2008/437075.jpg

86.Tvrdý salám lehce oloupete, když jej na chvíli ponoříte do teplé vody a osušíte.

87. Rybinu odstraníte octem.

88. Nové brambory se lépe škrábou, když je namočíte do slané vody.

89. Aby jíška nehrudkovatěla, osolte mouku.

90. Smetanová omáčka se nesrazí, když do ní přidáte lžičku cukru. Pokud by se přeci jen srazila, stačí ji rozmixovat.

91. Na pudinku se nevytvoří škraloup, pokud jho posypeme cukrem.

92. Otevřený sekt v láhvi nevyprchá, když do hrdla zastrčíte malou nerezovou lžičku.

93. Seschlý citrón oživíte, když jej na několik hodin vložíte do vlažné vody.

94. Ovoce v míse nebo košíku se nebude hned kazit, když k němu přidáte pár stroužku česneku.

95. Avokádo nezčerná, když ho pokapete citrónem.

96. Tvrdé maso při vaření rychleji změkne, když přidáte do vody lžíci octa.

97. Sušené houby déle vydrží, když k nim do sklenice přidáme pár kuliček pepře.

98. Nepříjemný zápach přepáleného tuku při smažení neutralizujeme, když dáme do varné konvice vařit trochu octa.

99. Chuť čerstvého křenu zjemníte, když kořen na hodinku ponoříte do kysaného mléka.

100. Vejce se budou lépe loupat, když do vody dáte ocet. Ten zabrání i tomu, aby nám popraskala.

Související

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

Více souvisejících

život domácnosti potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

Miloš Zeman má osmdesátiny. Slavit bude na Hluboké, dorazí Fico či Babiš

Na Den české státnosti slaví exprezident Miloš Zeman narozeniny, které jsou letos kulaté. Tentokrát má totiž osmdesátiny. Velkolepá oslava se dnes uskuteční v Hluboké nad Vltavou v jižních Čechách. Dorazí na ni expremiér Andrej Babiš (ANO) či nynější slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy