Zpackaná pitva, či kulový blesk... Úmrtí Češek v Egyptě je stále záhadou

Ostrava - Žalobce Vít Legerský přiznal, že policie vlastně neví, jak Monika Kramná a její dcera zemřely. Prý je zabila elektřina a podezírán je otec rodiny Petr Kramný. Mohly být stopy po elektřině způsobeny jinak? Třeba zpackanou pitvou a nebo bleskem?

Policisté tápou a to je voda na mlýn obhajoby. Uvedli, že Moniku Kramnou a její dceru Klárku během dovolené v Egyptě zabila elektřina. Tvrdili, že mají důkazy, že to udělal Petr Kramný.

Nyní se ale situace podle zcela nových informací dost mění. Vyšetřovatelé potřebují objasnit, jak přesně mohl obviněný Petr Kramný svou ženu a dceru připravit o život elektrickým proudem.

"V podstatě se pokoušíme najít odpověď na otázku, jak přesně mohl proběhnout skutkový děj. Musíme udělat vše pro to, abychom našli co nejvíce odpovědí," uvedl pro Český rozhlas žalobce Vít Legerský.

To je zcela zásadní informace, která může mít obrovský vliv na celý zamotaný případ. Advokátka Petra Kramného Jana Rejžková již dříve uvedla, že uvažuje o tom, že napadne důkazy sebrané v Egyptě. S tím, že tamější policie zřejmě nepostupovala tak, jak měla.

Jak zabíjí kulový blesk?

Jenže pořád je tu možnost, že stopy po elektřině na těle Moniky Kramné a její dcery Klárky byly způsobeny jinak, než se policie domnívá. Mohly vznikout, když je neodborně pitval tým egyptských lékařů? Nebo je skutečnost ještě zamotanější?

Nyní se ozval odborník, který tvrdí, že něco takového může způsobit i kulový blesk. To je atmosférický jev, který stále nebyl uskopojivě vysvětlen. Vědci se snaží kulový blesk izolovat v laboratorním prostředí, ale je to velmi problematické.

Zajímavý je například kulový blesk, který se objevil roku 1753 při pokusech německého fyzika působícího Georga Wilhelma Richmanna. Při pokusu o zachycení blesku pomocí papírového draka se objevil velký kulový blesk a po kontaktu s Richmanovou hlavou vědce zabil. Na jeho hlavě byla patrná výrazná červená skvrna, stojí na wikipedii.

Psali jsme: Kde vzal Petr Kramný na elitní advokátku? Máma Petra K. se dozvěděla o radikálním zvratu: Nezabil je, říkám to pořád  

Jevy, jako je kulový blesk, ale podle některých vědůc mohou vystupovat i z mořské vody, nebo z elektrické zásuvky přímo v pokoji.

Případ, o kterém přinesl zprávy i tisk i televize, se odehrál v Brně 28. října roku 2000 v běžném rodinném bytě. Kulový blesk se objevil v koupelně, kam vstoupil skrze plechový odvod spalin z plynového kotle, a kde majitelce bytu způsobil popáleniny ruky a obličeje.

Ano, vše nasvědčuje tomu, že Petr Kramný něco ví a něco tají. Policie je přesvědčená, že vraždil právě on. Ale obhajoba má poměrně velký prostor, jak Kramného těžkého obvinění zbavit.

Už nyní je jasné, že případ Petra Kramného a jeho rodiny patří k naprosto výjimečným. Stal se na území Egypta, ale vyšetřují ho zejména čeští kriminalisté. Bude-li Kramnému prokázána vina, hrozí doživotí. Otázka je, zda mu ale vina někdy prokázána opravdu bude. On sám vytrvale tvrdí, že nic neudělal a že na smrti své rodiny nemá vůbec žádný podíl.

Související

Petr Kramný u soudu

Petr Kramný zůstane ve vězení. Soud zamítl návrh na obnovu řízení

Senát Krajského soudu v Ostravě dnes zamítl návrh na obnovu řízení v případu Petra Kramného odsouzeného k 28 letům vězení za vraždu manželky a dcery o dovolené v Egyptě v roce 2013. Podle soudu odsouzený a jeho advokátka Jana Rejžková nepředložili nové důkazy, které by mohly původní rozsudek zvrátit.
Petr Kramný u soudu.

Žalobce je proti obnově řízení v Kramného kauze, advokátka na tom trvá

Krajský soud v Ostravě ukončil dokazování v projednávání návrhu na obnovu řízení v kauze Petra Kramného, který byl v roce 2016 odsouzen k 28 letům vězení za vraždu manželky a dcery na dovolené v Egyptě. Státní zástupce Vít Legerský žádá, aby soud návrh na obnovu řízení zamítl. Kramný prý nepředložil žádné nové důkazy. Naopak advokátka odsouzeného Jana Rejžková je přesvědčena o opaku. Nové posudky podle ní vylučují elektrický proud jako příčinu smrti. 

Více souvisejících

Petr Kramný Úmrtí Čechů v zahraničí kulový blesk

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy