Problém s Romy je zpět: Ve Varnsdorfu roste nové ghetto, místní jsou zoufalí

Varnsdorf/Rumburk/Krásná Lípa - Problematické ubytovny ve Varnsdorfu nechvalně prosluly útoky radikálů a staly se v roce 2011 rozbuškou etnických střetů v celé republice. Teď vzniká v severočeském Varnsdorfu nové ghetto. Plní se lidmi, kteří opouštějí městské ubytovny poté, co vedení města zpřísnilo podmínky bydlení, informuje Rozhlas.cz.

Lidé, kteří odcházejí z městských ubytoven, se stěhují do ghetta na Kovářské ulici. „Ubytovna jako taková má určitá pravidla. Pravidla, která je třeba dodržovat. No a v bytě, který je mi pronajat, už tato pravidla dodržovat nemusím, takže je to volnější způsob přebývání," vysvětluje starosta Martin Louka odchod obyvatel ubytoven do pronájmů v Kovářské ulici.

Noví nájemníci v bytovkách se ovšem dostávají do sporu se starousedlíky, kteří žádají o pomoc. Marně. „Nepříjemný je slabé slovo. Je to tak strašně stresová situace, že když se vrátíte z práce a jste unavený - a vracím se kolem páté hodiny - tak vás to tady úplně dodělá. Nemáte vůbec náladu tady žít, protože to, co je tady, to je úplně extrém," říká pro Radiožurnál majitel rodinného domku Josef Pizur, který bydlí třicet metrů od hlučných bytovek.

Psali jsme:
Lidovec o Romech: Když menšina šikanuje většinu
Romové terorizují českou vesnici. Místní dostali policejní ochranu
 

Svůj dům by rád prodal, jenže ho nikdo koupit nechce. „To není něco, co by nás trápilo jednu hodinu nebo jeden den. Tři týdny bylo hezky a oni rozjeli velký mejdan, bylo to jako v Brazílii. A do toho neustálý bordel a samozřejmě výstřelky, co patří k tomu, když se konzumuje alkohol a lidi jsou absolutně nesoudní. Tohle všechno jsme tady měli," popisuje Pizur.

Podle Martina Šimáčka, ředitele vládní Agentury pro sociální začleňování, tak vedení města ztrácí nad situací kontrolu: "Může to znamenat zase protesty vůči obyvatelům ubytovny, zase to může vypadat jako konflikt romské menšiny versus většiny ve Varnsdorfu, ale to je konflikt, kterému šlo předejít, a ten problém mělo řešit město."

Proč to jinde jde?

„V Rumburku před dvěma lety byly také nepokoje, ale tam podle mého soudu velmi dobře zachytili situaci a začali připravovat různá řešení právě i v oblasti bydlení. Věřím, že tam problémy nebudou hrozit tolik, jako ve Varnsdorfu, kde se radnice žádného řešení nechopila a jenom se chaoticky pokouší tu a tam situaci poopravit," míní Šimečka.

Do Krásné Lípy je to z Varnsdorfu jen pár kilometrů. Město má tři a půl tisíce obyvatel, je tedy asi pětkrát menší než Varnsdorf. Poměr Romů vůči majoritě je tu ale na první pohled výrazně vyšší. Přesto tu nemají ghetta, násilnou trestnou činnost ani pochody neonacistů. Čím to je?

„To, co dneska někdo říká jako teorii, tady vzniklo samovolně. Nešli jsme přes analýzy," říká Jan Kolář, místostarosta města. V Krásné Lípě je v provozu komunitní centrum Kostka, které kromě široké nabídky volnočasových aktivit pro mládež a kvalifikačních kurzů pro dospělé provozuje vlastní soukromou prádelnu, jež pere prádlo pro penziony a hotely, píše server e15.cz.

Centrum Kostka založilo město z peněz EU. Dále tu už deset let funguje romská neziskovka Čačipen, kde romské děti tráví volný čas. Když přijde řeč na Varnsdorf a Kovářskou, Robert Ferenc, který vede Čačipen, kroutí hlavou.

„Většinová společnost je naštvaná, protože to byla klidná část. Je to pro ně šok. Já bych tam sám nebydlel." Podle něho je řešením Romy rozstěhovat, nekoncentrovat je na jednom místě. 

„Romové jsou hluční. Řekl jsem městu o asistentech prevence kriminality a nízkoprahu na Kovářské, plus terénních pracovnících. Kdyby tyhle tři věci působily a byla práce, tak problém není," míní Ferenc. 

Související

Více souvisejících

Romové Šluknovsko

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy