Holovousy (Jičínsko) - Bouře spojené s přívalovými dešti a kroupami zničily v minulých dnech část úrody ovoce některým ovocnářským podnikům v severních Čechách. V rámci celé republiky zatím nejsou výraznější škody z krupobití hlášeny, lokální záplavy se sadů nedotkly. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.
Bouřkové období v květnu a červnu je podle něj pro ovoce nejrizikovější. "V současné době jsou nejcitlivějším ovocem třešně a jahody, na jejichž naměklé plody mají i sebemenší kroupy silný destruktivní účinek," řekl. Kroupy však mohou poškodit i jabloně, kdy sklizeň z krupobitím zasažených sadů se může použít pouze ke zpracování v lisovnách.
Nejúčinnější dostupnou ochranou v sadech proti kroupám jsou protikroupové sítě. "V Česku jsou pořízené na přibližně 1000 hektarech sadů, což představuje zhruba šest procent plochy všech sadů," uvedl Ludvík.
Třešně, stejně jako veškeré dužnaté ovoce, obsahují především vodu, a to až 80%. Dále obsahují draslík, vitamíny A, B i C (podporující imunitní systém), železo, měď, vápník (důležitý pro stavbu kostí a zdravých zubů), hořčík a fosfor. Třešně jsou také zásobárnou kyseliny listové, která kladně ovlivňuje naši psychiku. Třešně obsahují antokyany, které chrání cévy a srdce před poškozením a rakovinným bujením. Dále mohou pomoci při léčbě cukrovky.
Čas třešní přichází již v květnu, kdy dozrávají srdcovky a poslední třešně (chrupky) sbíráme ještě o prázdninách. Třešně doporučuji sbírat ráno nebo navečer v den, kdy není příliš jasno, třešně jsou proti ostrému slunci špatně vidět. Třešně se snažíme trhat vždy i se stopkou, aby nám "nevytekly". Plody, i jakkoli malinko, zasažené hnilobou nebo nakousané od červů necháme na stromě špačkům.
Třešně nejsou vhodné ovoce ke zmražování. Zato jsou z nich výborné kompoty, marmelády i džemy. Třešně také nakládáme do rumu, připravujeme z nich pálenku nebo je kandujeme.
Čerstvé třešně jsou výbornou náplní do moučníků, koláčů, bublaniny, muffinů, závinů i palačinek. Třešně jsou také oku lahodící ozdobou zmrzlinových pohárů, míchaných koktejlů i chlazených limonád, ať s alkoholem nebo bez, informuje clanky.vareni.cz.
Související
Letní ovoce ve středověké kuchyni. Naši předci měli úplně jiné metody
Banány jsou na pokryji vyhynutí. Vědci možná přišli na to, jak je zachránit
Aktuálně se děje
včera
Izraelská armáda zahájila pozemní útok na Libanon
včera
Prezident Pavel na žádost Fialy odvolal Bartoše
včera
Piráti schválili jasnou většinou odchod z vlády
včera
Svět je bezpečnější po smrti vůdce Hizballáhu Nasralláha, prohlásil Blinken
včera
Stoltenberg: NATO by se nemělo nechat zastrašit Putinem
včera
Kreml ostře odsoudil zabití vůdce Hizballáhu Nasralláha
včera
Budete toho litovat, vyhrožuje Írán Izraeli
včera
Izraelská armáda se připravuje na pozemní invazi do Libanonu
včera
Rusko údajně odrazilo šest dalších ukrajinských pokusů o dobytí jeho území
včera
Do Sýrie uprchlo před izraelskými leteckými útoky už sto tisíc lidí
včera
NATO bude mít novou základnu ve Finsku. Založí ji vedle hranic s Ruskem
včera
Obrana neopravila nedostatky z dřívějších kontrol NKÚ. Může za to covid a nedostatek financí, reaguje resort
včera
Co Nassraláhova smrt udělá s Blízkým východem? Hrozí „svatá válka“ na obranu Libanonu
včera
Pravda je na naší straně, blouzní Putin. Moskva prý dosáhne všech svých cílů na Ukrajině
včera
Drony jsou mnohem starší, než vůbec tušíme. Jejich potenciál jsme ale stále nevyčerpali
včera
Ve věku 88 let zemřela legenda country Kris Kristofferson
včera
MZV: Ukrajina nesmí dopadnout jako Československo po podepsání Mnichovské dohody
včera
Předpověď počasí na týden: Žádné výkyvy, ale maxima budou spíše nižší
29. září 2024 21:56
Svobodní poprvé vyhráli volby v Rakousku. Kickl ale nemá jistotu, že bude kancléřem
29. září 2024 21:11
Počasí, jaké způsobilo povodně, se může opakovat. Musíme změnit optiku, nabádá expert
Září přineslo do střední Evropy velmi deštivou epizodu, která způsobila povodně na rozsáhlém území. Vědci jsou přesvědčeni, že k extremitě jevu přispěla i klimatická změna. Expert ze Slovenska proto nyní nabádá, aby se změnila optika na problematiku velké vody.
Zdroj: Jan Hrabě