SÚKL prověřil ambulanci, kde se otrávila těhotná žena. Výsledek?

Orlová - Pracovníci Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) už provedli kontrolu v orlovské diabetologické ambulanci, kde se minulý týden omylem podanou dezinfekcí otrávila dvaatřicetiletá těhotná žena. Výsledky kontroly ústav zatím tají. ČTK to dnes řekla jeho mluvčí Lucie Šustková.

"Státní ústav pro kontrolu léčiv již kontrolu na místě provedl, nicméně kontrolní úkony stále nejsou dokončeny, proto není možné se k této věci vyjadřovat. Zároveň jsme nabídli součinnost Policii ČR, které v případě potřeby předáme veškerá potřebná data," uvedla Šustková.

Kontroloři do areálu orlovské nemocnice, kde soukromá ambulance v pronajatých prostorách sídlí, přišli v pátek dopoledne. Podle informací ČTK se zajímali se i o nemocniční lékárnu. I policie zjišťuje, zda záměna glukózy za jedovatou dezinfekci nenastala už při distribuci zboží, například tedy v lékárně.

"Informace, že se mohly tyto prostředky vyrábět v naší lékárně, není pravdivá. Léky dostáváme už od distributora vyrobené a v originálním balení. Pouze je pak podle potřeby distribuujeme na jednotlivá oddělení. Obsah nemůžeme změnit," uvedla mluvčí nemocnice Radmila Fleischerová. Podle ní je proto nemožné, že by se chyba stala v lékárně. "Je pravda, že lahvičky (dezinfekce, glukóza) jsou si hodně podobné. Mají stejnou velikost i podobné etikety," řekla.

Výsledky pitvy zemřelé ženy už potvrdily tragickou záměnu. Místo neškodné glukózy žena minulý týden ve středu vypila jedovatou směs fenolu s kafrem, takzvaný Chlumského roztok.

V chirurgické, stomatologické a veterinární praxi se dodnes používá směs kafru a krystalického fenolu v 95% lihu (6:3:1) známá pod označením Solutio Chlumský. Do praxe ji zavedl Vítězslav Chlumský (1867-1943), zakladatel československé moderní ortopedie. Chlumského roztok zapracovaný do měkké masti se pod názvem Phlegmoton používá jako lokální antiseptikum například na hmyzí štípnutí.

Fenoly jsou sloučeniny, které obsahují – OH skupinu vázanou na aromatickém jádře. Fenoly jsou jak přirozeně se vyskytující, tak uměle vyráběné chemikálie. Fenoly a jejich blízce příbuzné sloučeniny jsou v přírodě široce rozptýleny, jsou přirozeně produkovány rostlinami a živočichy včetně lidí. Přirozeně se vyskytující fenoly jsou příčinou chuti a barvy některých potravin.

Nadměrné působení chemikálií z této početné skupiny může způsobovat řadu různých zdravotních problémů v závislosti na konkrétní chemikálii. Nadměrné působení fenolu může způsobit poškození mozku, zažívacího traktu, očí, srdce, ledvin, jater, plic, periferních nervů, pokožky a nenarozených dětí. Fenol může také způsobit genetické poruchy.

Psali jsme: Smrt těhotné ženy (†32) v Orlové: Na vině je "špinavé myšlení"? Odborník promluvil  

Fenol je mírně toxický pro vodní živočichy (ryby jsou obecně nejvíce citlivé). Chlorované fenoly jsou toxické zejména pro vodní organizmy. Fenol je zařazen do kategorie těkavých organických látek (VOC), které mohou potenciálně přispívat k tvorbě přízemního ozonu a fotochemického smogu.

Do lidského organismu se může fenol dostat vypitím kontaminované vody, požitím kontaminovaných potravin nebo spolknutím výrobků obsahujících fenol. Fenol se také velmi dobře dostává do těla stykem s pokožkou. Do organismu může proniknout i při kouření nebo dýcháním vzduchu případně kouře, který obsahuje fenol, informuje arnika.org.

Množství fenolu, které se do těla dostane při kontaktu kontaminované vody s kůží, závisí na množství fenolu ve vodě a na délce kontaktu vody s kůží. Větší množství fenolu se do těla dostane spíše při styku slabého roztoku fenolu s větší plochou pokožky, než při kontaktu silnějšího roztoku pouze s malou částí těla. Je-li člověk vystaven fenolu ve vzduchu, může tato látka do těla proniknout kůží i plícemi. Kůží může proniknout i polovina z celkového množství fenolu, který se ze vzduchu do organismu dostane. Lidé mohou být fenolu vystaveni také dýcháním vzduchu na skládkách.

Většina fenolu se nicméně nachází v půdě a do vzduchu se příliš nevypařuje. Studie u lidí i zvířat ukázaly, že většina fenolu, který se do těla dostala kůží, dýcháním kontaminovaného vzduchu nebo konzumací potravin, vody nebo užíváním výrobků s fenolem, opustí organismus spolu s močí do 24 hodin.

Související

Více souvisejících

Otrávená těhotná žena (19.6.2014) súkl

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

Vyšetřování odhalilo, jak mohlo dojít k atentátu na Trumpa

Vyšetřování americké Tajné služby (USSS), která zodpovídá za bezpečnost a ochranu současných i bývalých prezidentů, odhalilo komunikační pochybení a nedostatečnou obezřetnost před červencovým atentátem na Donalda Trumpa. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy