Tak nám zabili Ferdinanda: Česko dnes symbolicky pohřbilo monarchii

Praha - Symbolické rozloučení s rakousko-uherskou monarchií a její následný pohřeb viděli dnes po poledni kolemjdoucí u Národního divadla v Praze. V den stého výročí atentátu na následníka trůnu Ferdinanda d'Este, po kterém svět stál na prahu do té doby největšího válečného konfliktu, sehráli herci Národního divadla scénku, v níž se postavy českých dějin loučily s dlouhým 19. stoletím i mnohonárodnostním státem.

Program pokračoval na piazzetě u divadla a věnován byl kromě připomínky sarajevského atentátu také dnešní Bosně a Hercegovině, která se vzpamatovává z ničivých záplav. Ve spolupráci se společností Člověk v tísni mohou lidé přispět na pomoc obětem povodní, které postihly statisíce lidí.

Happening Tak nám zabili Ferdinanda začal od mostu Legií průvodem, v němž za černým kočárem přicházely ke zlaté kapličce postavy českých dějin - skutečné i literární, ty, které žily před Rakouskem, i ty, jež přišly po něm. Vedle kněžny Libuše, Oldřicha a Boženy, mistra Jana Husa, Václava Havla či Jaromíra Jágra přišli k divadlu i dobrý voják Švejk, hloupý Honza nebo Mach a Šebestová. K hercům se připojili i hasiči ze Stodůlek, kteří po smutečním projevu odnesli rakev se starým světem.

Velvyslankyně Bosny a Hercegoviny Danka Savičová dnes připomněla, že obyvatelé Bosny a Hercegoviny byli od roku 1878 čtyři desítky let občané jednoho soustátí spolu s Čechoslováky. Češi měli velký vliv na tamní společnost, připomněla třeba architekta Karla Paříka, který na přelomu 19. a 20. století projektoval nejméně 110 staveb po celé Bosně a Hercegovině.

Atentát v Brně

Inscenovaný atentát sledovalo na hradě Špilberku několik stovek lidí. Ještě předtím prošel Brnem průvod dobově oděných nadšenců, včetně dam s klobouky, pánů s licousy, vojáků v uniformách různých rakousko-uherských jednotek a jezdců na koních. Průvod vyrazil z hlavního nádraží, kam z Prahy přijel parní vlak se salonním vozem arcivévody, směrem na hrad.

Na Špilberku byl dnes zároveň slavnostně zahájen cyklus výstav Velká válka. Při jejich přípravě se spojilo devět českých a moravských muzeí, aby z různých úhlů přiblížila veřejnosti první globální konflikt. Výstavy pokrývají témata od vojenské techniky na souši i na moři přes život v zákopech i zázemí až k polní poště nebo umělecké reflexi válečného běsnění. Dnešek je však pouze oficiálním startem, některé dílčí výstavy totiž začaly už dříve.

Jedna z nových expozic je přímo na Špilberku a soustředí se na dopad války na Brno a jeho obyvatele. "Věnujeme se také některým konkrétním lidským osudům - vojákům na frontě," řekl ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian.

Věděli jste, že...

Podle mnoha lidí zbytečně opovrhovaná část lidské historie, kde se poprvé objevily první tanky, samopaly, plamenomety, bombardéry nebo ponorky. Tato válka popohnala techniku do té doby nevídaným způsobem. Od této války se počítají novodobé dějiny.

Němci nasadili plamenomety hromadně v zákopech během bojů proti Francouzům u Verdunu v únoru 1915.

V první světové válce se nezřídka využívalo psů, většinou pro kurýrní služby. Němci měli jednoho, který se svou statečností vyrovnal i slavnému Stubbymu. Nosil zprávy ze zákopu do zákopu a Britové se jej pokoušeli chytit. Chystali na něj různé pasti a sítě, ale vše selhalo. Britové tak vymysleli ďábelský plán – poslali za ním fenku, která jej měla z německého zákopu odlákat. To se už povedlo a "německý kurýr" spojencům padl do rukou, píše hucak.osu.cz.

Psi byli také občas zapřaženi ke kulometům, čehož využívali hlavně Italové v Alpách. Velmi užiteční byli jako "spojaři", při natahování telefonních kabelů. Tato činnost patřila k téměř každodenní nutnosti a pro nepřátele se takoví vojáci stávali lákavým terčem. Psi byli rychlejší a menší, takže pro nepřátele horší terč. Čtyřnozí mazlíčci vojákům pomáhali také s chytáním krys a potkanů, kterých bylo v zákopech požehnaně.

Zajímavé je, že během války v Británii prudce klesla obliba psího plemene německých ovčáků. Proto bylo změněno na "alsaský", u čehož zůstalo až dodnes.

První pokus o odtržení

Prvního dubna 1918 zaslalo nejsevernější české město Šluknov zvláštní žádost německému císaři, v níž se uvádí, že ve městě a v jeho okolí je nedostatek potravin, který vyvolává u obyvatel nespokojenost, hrozící vyústit v nepokoje.

Reakce německého obyvatelstva na vyhlášení samostatného československého státu byla zcela jednoznačná. Již 29. října 1918 reagovali němečtí poslanci z českých zemí ve Vídni prohlášením o odtržení pohraničních oblastí od českého státu a vytvoření „Provincie Deutschböhmen". Požadavek odtržení podpořila i německá sociálně demokratická a nacionálně socialistická dělnická strana. Během zostřeného útoku německých nacionalistů ve Šluknově byl ustaven Bezirksnationalrat a ozbrojená dobrovolnická složka Bürgerwehr. České mužstvo místních posádek bylo odesíláno do vnitrozemí, čeští zaměstnanci a státní úředníci byli vypovídáni.

Ale již 30. října se čeští vojáci 18. pěšího pluku v České Lípě zmocnili nádraží a úřadů a tamní nacionalisty udrželi na uzdě. Poté co československá vláda přerušila dodávky z vnitrozemí, stala se zásobovací situace v Deutschböhmen kritickou. Nové správní orgány byly bez finančních prostředků, obyvatelstvo vybíralo vklady, vzrůstala inflace. Jednotlivá města byla nucena vydávat nouzové peníze. Okresy se stávaly izolovanými celky, které se musely o sebe starat. Rozbujel se černý obchod a keťasení s potravinami. Bezirksnationalrat nemohl vyřešit ochromení výroby a nezaměstnanost, která se zvyšovala příchody vojáků z front, napsal web sluknov.cz.

V polovině listopadu 1918 se podařilo čs. vládě částečně vybudovat vojenskou moc a začal rozhodný nápor proti tzv. Deutschböhmen. Rumburk byl obsazen českými vojáky 2. listopadu, následujícího dne byl obsazen i Varnsdorf. Noviny přinášely denně zprávy o dalších městech, která přestala být součástí Deutschböhmen. Některé bezradné Berzirksnationalraty nakonec přímo o vojenskou intervenci čs. vojsk žádaly. Pronikání čs. vojenských oddílů nabývalo na intenzitě. Po obsazení železniční stanice Jedlová byla kontrolována doprava mezi Děčínem a Rumburkem. Počátkem prosince 1918 byly dny Deutschböhmen sečteny. Načas...

Související

Více souvisejících

I. světová válka výročí

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Kapesní nůž, kterým muž ohrožoval školní personál. (23.9.2024)

Policie řešila drama ve škole v Ostravě. Rodič vyhrožoval učitelce

Policie řešila na začátku nového školního týdne dramatické chvíle v jedné ze škol v Ostravě. Rodič jednoho z dětí si zřejmě přišel vyřizovat účty s učiteli, přičemž se vybavil kapesním nožem. Strážci zákona ho nakonec zadrželi mimo školní budovu, aniž by se někomu něco stalo.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

Ivan Bartoš

Bartoš po debaklu ve volbách rezignuje. Končí i celé vedení Pirátů

Republikové předsednictvo Pirátů na základě výsledků v krajských a senátních volbách rezignuje na své funkce ve vedení strany. Kromě předsedy Ivana Bartoše i místopředsedkyně a poslankyně Klára Kocmanová, europoslankyně Markéta Gregorová a zastupitelka obce Krnsko Dominika Poživilová Michailidu. Místopředsedkyně Pirátů Jana Holomčík Leitnerová podala rezignaci již dříve během dnešního dne, ve vedení skončí posledního září. Předsednictvo bylo zvoleno v lednu tohoto roku, nové vedení strany si členové Pirátů zvolí 9. listopadu.

včera

Ukrajinská armáda

Válka na Ukrajině se zintenzivňuje. Obě strany si vyměňují tvrdé údery, u Charkova vzniká mlýnek na maso

Ruské a ukrajinské síly svádějí tvrdé boje na několika frontách, včetně Kurské a Doněcké oblasti. Zatímco Rusové zintenzivnili bombardování měst pomocí dronů, Ukrajinci provedli úspěšné útoky na ruské muniční sklady. Obě strany střídavě obsazují vesnice, tyto úspěchy ale nedokážou potvrzovat žádnými vizuálními důkazy. Situace se vyostřuje i u Charkova a na linii Kupjansk-Svatove-Kremina, kde probíhají brutální boje.

včera

včera

Plzeň

Třetí koalice sestavena. Plzeňský kraj už ví, kdo jej povede

Plzeňský kraj bude v příštím období řízen koalicí ANO, STAN a Pro náš kraj. Vyjednavači těchto stran se dnes dohodli na spolupráci, ale termín podpisu koaliční smlouvy zatím neuvedli. V 55členném zastupitelstvu bude mít koalice dohromady 36 mandátů.

včera

včera

včera

včera

včera

U Pirátů začaly padat hlavy. Končí první členka vedení

Třetí místopředsedkyně Pirátů Jana Holomčík Leitnerová se rozhodla rezignovat na svou funkci ve vedení strany ke konci září. Tento krok oznámila po neúspěchu Pirátů v krajských volbách na stranickém fóru.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy