Většina Čechů odpískala eurovolby dlouho předem, ukázal průzkum

Praha - Většina lidí, kteří letos nepřišli k volbám do Evropského parlamentu, odmítla svou účast dlouho dopředu. Jen čtvrtina nevoličů se rozhodla nevolit europoslance na poslední chvíli. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které dnes jeho výsledky poskytlo ČTK.

Z uváděných důvodů lze soudit, že voleb se zúčastnili vesměs stabilní a pravidelní „skalní" voliči, kteří jsou k volbám jakéhokoli typu zvyklí chodit a považují to za svoji povinnost, že se voleb zúčastní a podpoří svoji preferovanou stranu či kandidáta, přičemž věří, že jejich hlas je v tomto směru významný.

Nejčastěji zmiňovaným důvodem volby totiž byla právě „podpora preferované strany či kandidáta" (21 %), těsně následovaná „vlivem na budoucnost, spolupodílením se na rozhodování" (19 %), „splněním své občanské povinnosti" (18 %) a konstatováním, že dotázaný je pravidelným voličem (14 %).

Do téže kategorie lze přičíst i některé další méně frekventované odpovědi, jako „využití svého volebního práva" (3 %), „zájem o politiku, o volby a účast v nich" (1 %) nebo „potřeba vyjádřit svůj názor a preference" (1 %). Naproti tomu negativní volba „proti některé straně nebo kandidátovi" byla v podstatě záležitostí okrajovou (2 %) a jen malý podíl deklarovaných důvodů volební účasti tvořila obecná nebo vnitropoliticky konkretizovaná nespokojenost spojená s potřebou změny nebo s protestem (5 %).

Nepříliš významným faktorem se ukázaly být i specificky evropské důvody tak či onak spojené se samotnou EU, jež dohromady zahrnovaly 9 % zaznamenaných odpovědí, v tom nejčastěji „zájem o EU či EP a jejich důležitost pro ČR" (4 %) a konstatování, že jsme členy a občany EU (3 %). Zcela marginálním důvodem volební účasti byl vliv rodiny a okolí (1 %).

Z odpovědí na otázku, kdy se pro volbu své strany rozhodli, je zřejmé, že výrazná většina z těch, kdo se voleb do EP zúčastnili, byla již dlouho předem rozhodnutá, koho bude volit, což odpovídá tomu, že jde vesměs o stabilní kmenové voliče těchto stran. Konkrétně bezmála čtvrtina (23 %) takto prý hlasuje vždy, další čtvrtina se takto hlasovat rozhodla již před dlouhou dobou, dalších 14 % v průběhu minulého roku a 11 % před několika měsíci.

V horizontu několika týdnů se rozhodovala desetina voličů, 12 % své rozhodnutí učinilo několik dnů před volbami a jen 5 % se rozhodovalo v samotný den voleb. Celkem pochopitelně dlouhodobé rozhodnutí o volbě strany je spojeno hlavně se zavedenými tradičními stranami, informuje Soc.cas.cz.

A proč lidi nešli volit?

Uvedené důvody lze velmi obecně rozdělit do několika širších souhrnných kategorií. Z nich relativně nejpočetnější s podílem 22 % tvořily různé osobní překážky ve volební účasti, jako např. nedostatek času, práce, rodinné závazky pobyt mimo domov, nemoc nebo stáří. Podobný rozsah (21 %) měla ovšem i skupina, která volby do EP, případně EP jako instituci, českou účast a podíl na vlivu v ní, případně svou účast vzhledem k nepatrné váze svého hlasu označila za zbytečnost.

Třetí významná skupina s podílem 19 % jsou lidé, kteří k volbám nepřišli, protože je buď politika jako taková, nebo volby, EP a EU nezajímají. K nim lze přidat i 10 % těch kdo uvedli, že volit nebyli, protože politice nerozumí, nebo protože se nedokázali vybrat, koho volit. 10 % jako svůj důvod uvedlo nedůvěru k EU či k EP, dalších 6 % pak nedůvěru, nespokojenost nebo znechucení politikou obecně. 5 % dotázaných nevoličů pak uvedlo, že volit prostě nechodí, nebo že se jim jít volit tentokrát nechtělo. 4 % respondentů nedokázala důvod své neúčasti ve volbách do EP specifikovat a odpověděla, že neví.

Související

Více souvisejících

Evropské volby 2014 průzkumy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy